TENT LYS: Da Ståle Solbakken var skolegutt, var han Liverpool-supporter på sin hals. Lite ante Grue-karen at han selv skulle lede en storklubb en vakker dag. Foto: Privat
TENT LYS: Da Ståle Solbakken var skolegutt, var han Liverpool-supporter på sin hals. Lite ante Grue-karen at han selv skulle lede en storklubb en vakker dag. Foto: PrivatVis mer

I dag blir han hyllet eller utskjelt

Ståle Solbakken må vise at han ikke lenger er en junior.

Fotballstudio kl. 17.30: Køln - Hannover

KÖLN (Dagbladet): Øverst ser du et bilde av Köln-treneren da det største presset i livet var å vite at 2 + 2 = 4.
 
Fra klokka 17.30 i dag er det et helt annet trykk som venter Ståle Solbakken når Hannover gjester Rhein Energie Stadion.
 
Etter gårsdagens Bundesliga-runde falt Köln et hakk ned på tabellen, og ligger nå på 13. plass. Et tap for Hannover gir farlig nærkontakt med bunnlagene.
 
Offensiv
Barndomsbildet av Ståle Solbakken står på trykk i siste utgave av Geissbock Echo — Kölns eget fotballmagasin.
 
«Immer offensiv denken» lyder overskriften på førstesida. «Alltid offensivt tenkende».
 
Solbakken understreker behovet for å bringe en ny mentalitet inn i klubben, som har slukt trenere som løver spiser rovdyr.
 
Hannover, som ligger på 7. plass, har Moa på laget. Med seks mål så langt i sesongen har han vært et naturlig Köln-fokus de siste dagene.
 
Dirrer
Søndag formiddag dirrer millionbyen før det som skal skje seinere i dag.
 
Da Dagbladet besøkte klubbens kontorer på Geissbockheim fredag, var det hektiske forberedelser. Ståle Solbakken var midtpunktet i miljøet. Samtidig illustrerte besøket tyskernes forhold til hierarki og ordnung.
 
På parkeringsplassen møtte vi tilfeldigvis keeper Michael Rensning (26) og ba om et par kommentarer før kampen. Han var straks på vakt: Dette hadde han ikke fått godkjent av klubbens ledelse.
 
Etter samtalen kastet han seg på telefonen til mediesjefen. «Achtung. Achtung.» Men det hele endte greit. Veldig greit.
 
Kontraster
Dette sto i skarp kontrast til scenene i Köln sentrum noen timer seinere. Ordnung var byttet ut med uordnung, da en middelaldrende herre med boots, tangatruse og cowboyhatt (!) vartet opp med gitarspill.
 
Forbipasserende kvinner og menn kastet seg ut i jodleriene. En strengt hverdagsregime var byttet ut med høye skjørt og løse slipsknuter.
 
Hva har denne historien med dagens kamp å gjøre?
 
Ingenting.
 
Annet enn at hvis du vurderer en fotballtur til Tyskland — og ikke England — får du rammen med folkeliv og puber i vel så massive doser.
 
Humor
Foreløpig er det siste noe Ståle Solbakken ikke prioriterer knallhardt. Jobben med å finne flyten med Köln er mer enn tøff nok.
 
Væremåten til nordmannen — der han bruker humor som våpen — har tatt tyske journalister og supportere med storm.
 
Men til syvende og sist er det resultatene som teller.
 
- Jeg frykter ikke ramaskrik hvis vi taper mot Hannover. Jeg vet at det blir ramaskrik, sier Ståle til Dagbladet.
 
Svaret får du sånn cirka 15 minutter ut i Dagsrevyen i kveld. Kampen går på Eurosport 2.

NOK Å TENKE PÅ: Skader og landslagspause bekymrer Ståle Solbakken før dagens kamp mot Hannover. Foto: Tore Ulrik Bratland
NOK Å TENKE PÅ: Skader og landslagspause bekymrer Ståle Solbakken før dagens kamp mot Hannover. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
OFFENSIVT TENKENDE: Ståle Solbakken legger ut om sine ambisjoner for Köln i siste utgave av Geissbock Echo, klubbens eget magasin.
OFFENSIVT TENKENDE: Ståle Solbakken legger ut om sine ambisjoner for Köln i siste utgave av Geissbock Echo, klubbens eget magasin. Vis mer