Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dag blir juksemakerne avslørt

PARK CITY (Dagbladet): I dag skal antidopingsjef Dick Pound avsløre resultatene av alle førolympiske dopingtester. OL-byen koker av rykter om hva Pound skal trekke opp av hatten. De norske lederne frykter ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WADA-medlem Johann Olav Koss er klar på at flere juksemakere vil bli avslørt i dag.

- I morgen blir det en annonsering igjen om antall andre positive også, sa Koss til TV2 i går.

Han mener avsløringen av den russiske langrennsjenta Natalia Baranova er et gjennombrudd for WADAs arbeid.

- Jeg tror det er veldig bra, det viser at vi nok får flere positive. Det viser at vi tester mange flere, og at vi gjør en mye bedre jobb i forbindelse med testing, og at vi får utøvere som jukser ut av idretten . Det er veldig bra, sier Koss til TV 2. - Jeg vet ingenting, men jeg er mer enn rimelig sikker på at eventuelle avsløringer ikke vil inneholde norske navn, sa assisterende toppidretssjef Åsne Havnelid til Dagbladet seint i går kveld.

Fanget opp rykter

Heller ikke langrenns-sportssjefen, Sindre Bergan, frykter noe som helst. Men han skjønner at nordmennene kan bli mistenkeliggjort.

- Det er kommet trenere fra andre nasjoner til meg og spurt oss om hva vi har brukt. De har ikke spurt om vi har brukt noe, sier Bergan.

Han har selvsagt fanget opp ryktene som løper som den berømte ilden i det tørre gresset i OL-miljøet.

-- Noen sier at tre-fire navn blir offentliggjort i morgen, jeg har også hørt at det skal komme femten navn. Friskest hittil er et rykte om over tyve navn, sa Bergan til Dagbladet i går.

WADA (Det internasjonale antidoping-byrået) har gjennomført en rekke tester utenom konkurranse i månedene før OL. Det var en slik test som felte den russiske langrennsjenta Natalja Baranova-Masolkina onsdag. Hun ble avslørt som EPO-bruker og utestengt på flekken.

Uansett hva WADA har å fare med eller ikke, har organisasjonen i det minste klart å skape stort oppstyr om seg selv. Og kanskje har det ikke vært tilfeldig?

Lite, eller ingenting, har vært gjort for å avkrefte ryktestormen.

WADA har vært på alles lepper, og det forholdsvis ferske antidoping-byrået har ved hjelp av dem klart å sette seg skikkelig fast på idretts-kartet. Først i går, under en pressekonferanse om en helt annen sak, lettet en WADA-leder litt på sløret og kom med en avdramtiserende setning:

- Det er ikke mange saker, bare noen få, sa han.

Definisjon

Det blir et definisjonsspørsmål da, å tolke hva «noen få» egentlig betyr. En forholdsvis enkel tolkning burde være å tro at det er flere enn null. Så spørs det hvor store de eventuelle navnene Pound trekker opp av hatten er. Er de store nok, blir det bråk nok. For ikke å tenke på hva som skjer om noen av dem er norske.

Klokka 21.30 i kveld norsk tid slipper Dick Pound katta ut av sekken.

Hele Norges coronakart