I dag blir Ronaldo 30: Har han nådd toppen?

- Rykket hans må jo forsvinne.

(Dagbladet:) Han var 18 da han kom til Manchester United som et av Europas mest spennende fotballtalenter. Siden den gang har Cristiano Ronaldo vokst til å bli kåret til verdens beste fotballspiller tre ganger.

Målantallet hans for klubb og landslag er en fotballstatistisk absurditet, spesielt de siste fem sesongene:

56 scoringer i 2010/11-sesongen ble etterfulgt av 71 i den neste. Så kom 62 i 2012/2013. I fjor, medregnet målet i Champions League-finalen mot Atletico Madrid, endte han på 65.

Best mellom 27 og 30 Hittil denne sesongen har han 37 kasser på 33 kamper. Alt tyder med andre ord på at han vil klare sin femte strake sesong med godt over 50 mål.

De 291 nevnte scoringene er fordelt på 287 kamper siden august 2010, men han var ikke dårlig i åra før det heller. Spørsmålet er om vi har sett det beste av bursdagsbarnet:

Det sies at fotballspillere normalt sett har sine beste år i alderen 27-30 år, i hvert fall de som spiller framover på banen.

- Normalt vil en spiller i hans alder og med hans rolle ha passert toppen etter å ha rundet 30. Og jeg tror ikke han blir bedre, sier CMores ekspertkommentator Lars Tjærnås.

- Kan holde nivået - Det er knapt mulig å bli bedre fra det nivået han presterer ukentlig. Men jeg tror han kan holde nivået en stund til på grunn av sin enorme og allsidige fysikk, hvordan han tar vare på seg selv, og ikke minst den ekstreme sulten på suksess han har, sier Tjærnås.

Hans kollega i La Liga-rettighetshaver CMore, Magnar Kvalvik, sier dette:

- Jeg har tenkt litt på nettopp dette. Man skal liksom nå toppen rett før man fyller 30, og så skal det nedover etterpå. Men jeg synes vi de siste åra har sett gode eksempler på at det ikke nødvendigvis er sånn, sier Kvalvik.

Kan han gjøre som Giggs? Han nevner Steven Gerrard, Frank Lampard og Ryan Giggs som eksempler.

- Og Cristiano Ronaldo har den typen fysikk som gjør at han kan holde seg ganske lenge på topp. Men det kommer et punkt hvor han kan bli nødt til å endre spillestil, for selv hans eksplosivitet må bli svekket. Se på Ryan Giggs, som ble helt annen type spiller, og som holdt høyt nivå lenge, fordi han klarte å tilpasse seg, sier Kvalvik.

- Hvilken spiller tror du Ronaldo er om to år?

- Det er vanskelig å spekulere, men er det ikke noe som sier man bare faller dypere og dypere i banen - og utvikler seg til å bli en spiller med oversikt og ro, som skaper balanse i laget? Det skal ikke utelukkes at det skjer, samtidig har jeg vanskelig for å se for meg Ronaldo i den rollen.

- Fem år til Kvalvik påpeker at selv om det nå kan framstå som utenkelig at Ronaldo skal miste sine fysiske evner, så går naturen sin gang. Selv for CR7.

- Og naturens gang er mektigere enn hver manns vilje. Han har et såpass sterkt fysisk grunnlag at det å holde ut ganske lenge ligger til rette, men rykket og 90-metersløpene hans - de enorme oppvisningene hvor han klarer å holde maks tempo hele veien - må jo forsvinne en eller annen gang. Og da må han endre stilen. Men jeg tror han klarer å spille noenlunde som nå til han er 32, sier Kvalvik.

- Hvor lenge tror du Cristiano Ronaldo vil fortsette å herje på europeiske fotballbaner?

- Vrient å si. Men jeg tror han klarer å holde et veldig høyt nivå til han er 34-35 år.

AUGUST 2013: En ung Cristiano Ronaldo sammen med daværende United-manager Alex Ferguson. Foto: Paul Sanders / Reuters / NTB Scanpix
AUGUST 2013: En ung Cristiano Ronaldo sammen med daværende United-manager Alex Ferguson. Foto: Paul Sanders / Reuters / NTB Scanpix Vis mer