I dag er det 20 år siden han sjokkerte Juventus. Nå håper han gamleklubben rykker ned

Kongsvinger-helt med dilemma i bunnstriden.

20 ÅR ETTER: Kongsvinger spilte 1-1 mot Juventus 20. oktober 1993. 20 år senere spiller de nedrykkskamp mot Vard Haugesund i 1. divisjon. Geir Frigård (innfelt) scoret målet mot stjernelaget. På hovedbildet er Jørn Karlsrud i 1993. Foto: NTB Scanpix.
20 ÅR ETTER: Kongsvinger spilte 1-1 mot Juventus 20. oktober 1993. 20 år senere spiller de nedrykkskamp mot Vard Haugesund i 1. divisjon. Geir Frigård (innfelt) scoret målet mot stjernelaget. På hovedbildet er Jørn Karlsrud i 1993. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 20. oktober 1993 banket Kongsvinger-spiller Geir Frigård inn 1-1 mot stjernelaget Juventus på Ullevaal stadion. Mot alle odds klarte rødtrøyene fra Hedmark uavgjort mot blant andre Antonio Conte, Roberto Baggio og Andreas Möller i UEFA cupen.

I dag, nøyaktig 20 år senere, spiller Kongsvinger hjemmekamp mot Vard Haugesund - og kjemper en desperat kamp mot tabellnabo Ull/Kisa for å unngå nedrykk til 2. divisjon. Bare ett poeng skiller lagene.

- Det begynner å bli en god stund siden, men den dagen og spesielt målet mot Juventus vil jeg aldri glemme. Det var stort for en ung og ambisiøs spiller, sier Frigård til Dagbladet.

- 1-1-scoringen kom helt på slutten av kampen og det er selve målet jeg husker best fra denne regnfylte dagen. Jeg scoret fra skrå vinkel, og hadde ikke klart det samme hvis jeg hadde prøvd 50 ganger etterpå, sier 42-åringen.

Blandede følelser Ironisk nok er KIL-helten fra 1993 i dag spillerutvikler i Akershus fotballkrets og har barn som spiller i nettopp Ull/Kisa. Derfor har han tette bånd til begge lag i nedrykksstriden.

- En del av hjertet mitt vil alltid være med Kongsvinger, men hvis enten KIL eller Ull/Kisa må rykke ned, må jeg si at jeg heier på Ull/Kisa. Laget er så viktig både for fotballkretsen og regionen. Jeg jobber jo tross alt her og har sånn sett ikke noe valg, sier Frigård.

BLE STJERNE: Juventus-spiller Alessandro Del Piero kom inn som innbytter i 1993. Dette bildet er fra 1998. Foto: AP Photo/Luca Bruno
BLE STJERNE: Juventus-spiller Alessandro Del Piero kom inn som innbytter i 1993. Dette bildet er fra 1998. Foto: AP Photo/Luca Bruno Vis mer

- Jeg skulle ønske begge holdt seg, men det er vel umulig, sier han.

Møtte Del Piero Etter den solide 1-1-kampen mot Juventus på Ullevaal, tapte Kongsvinger 2-0 i returkampen i Torino.

I duellen på norsk jord var ikke 20-årige Frigård det eneste spisstalentet som skulle få framtidige landskamper.

På Ullevaal kom 18 år gamle Alessandro Del Piero inn som innbytter.

- Juventus var et lag med bare stjerner. Vi alle husker Baggio, Jurgen Kohler og Júlio César. Del Piero var helt i starten av karrieren og han ble jo en klassespiller, sier Frigård.

Frigård spilte to sesonger i Kongsvinger (1993/94), før han dro videre til Lillestrøm, LSK Linz, TB Berlin, Sedan, Lierse og HamKam. Frigård fikk også fem landskamper og scoret ett mål.

MØTTE KONGSVINGER: Juventus-trener Antonio Conte spilte i klubben i 1993. Foto: REUTERS/Giorgio Perottino
MØTTE KONGSVINGER: Juventus-trener Antonio Conte spilte i klubben i 1993. Foto: REUTERS/Giorgio Perottino Vis mer

- Hvis du spør familien min er målet mot Juventus det de husker best. Men selv vil jeg si at det første målet mitt som proff i Østerrike var større. Endelig hadde jeg blitt proff og det første målet ble starten på en god sesong der jeg ble toppscorer i serien, sier han.

- Det var et sinnssykt regnvær den kampen mot Juventus. Og bortsett fra scoringen er det en annen situasjon som har brent seg fast: Rett etter kampen var det en mann i 50-60-åra som lente seg over spillertunnelen og skrek: «Dette er det største jeg har opplevd». Det gjorde inntrykk hos meg. Det var ikke en 12-åring, men en godt voksen mann.

Kongsvinger møter Vard Haugesund klokka 18. Ull/Kisa møter Mjøndalen borte.

1. divisjon fotball menn søndag, 28. runde:

Follo — Strømmen 3-0, Kristiansund — Bodø/Glimt 0-2.

Senere kampstart (18.00): HamKam — Fredrikstad, Kongsvinger — Vard Haugesund, Mjøndalen — Ull/Kisa.

Spilt lørdag: Bryne — Hødd 3-1, Ranheim — Sandefjord 1-3. Spilles mandag: Stabæk — Elverum.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer