UTRYGG?: David Moyes har ikke levert så langt denne sesongen. Foto: Peter Powell / EPA / NTB Scanpix
UTRYGG?: David Moyes har ikke levert så langt denne sesongen. Foto: Peter Powell / EPA / NTB ScanpixVis mer

I dag er det 24 år siden supporterne fikk nok av Ferguson

- Fansen begynner å bli utålmodige med Moyes.

(Dagbladet): 9. desember 1989 spilte Manchester United mot Crystal Palace i engelsk toppserie. United slet midt på tabellen, hadde blitt knust 5-1 av byrival City tidligere på høsten, og en skotte ved navn Alex Ferguson hadde ikke oppnådd noe som helst på sine tre første år i sjefsstolen.

Da Palaces Mark Bright scoret to ganger og tok igjen den tidlige ledelsen United hadde fått i kampen, fikk den mangeårige United-supporteren Pete Molyneux nok, og tok fram et banner fra en plastpose han hadde ved føttene.

På det himmeblå banneret sto det skrevet med svart maling: «3 years of excuses and it's still crap. . .  Ta ra Fergie».

Mørke tider Budskapet, som kan oversettes som «tre år med unnskyldinger og det er fortsatt dritt. Ha det bra Fergie», var et resultat av en lang periode med frustrasjon for Molyneux.

- Fergusons første tre år var en mørk tid. Liverpool vant ligaen enkelt og det virket ikke som vi kom noe nærmere, sa Molyneux til The Guardian i 2011.

Han sa videre at han var svært nervøs da han tok fram banneret, men at supporterne rundt han og på resten av stadion begynte å juble og applaudere da de skjønte hva budskapet var.

Lars Morten Olsen, redaktør i United-Supporteren, husker godt situasjonen i 1989.

- Den sesongen var det mange som følte Ferguson hadde fått nok tid på seg, men med fasit i hånd kan vi vel trygt si at de tok feil, sier Olsen til Dagbladet.

Ferguson selv har omtalt desember 1989 som den vanskeligste perioden han hadde som manager. Senere den sesongen fikk skotten sitt første trofé som United-manager, da United slo nettopp Crystal Palace i FA-cupen.

Må satse på topp fire 24 år senere sitter en annen skotte i en lignende situasjon. To hjemmetap på rad og niendeplass på tabellen er ikke vant kost for bortskjemte United-supportere, og David Moyes har fått massiv kritikk i løpet av sitt første halvår som United-manager.

- Det er en del supportere som begynner å bli utålmodige med Moyes, og som er skuffet over at en regjerende ligamester kan prestere så dårlig, sier Olsen.

Han mener likevel Moyes sitter trygt, nesten uavhengig av hvordan det går i årets sesong.

- Det er ikke tradisjon for å sparke managere i Manchester United, men hvis han ikke kommer til Champions League, så er det ille. Jeg tror han tåler det en sesong, men hvis det skjer flere ganger på rad, kan det hende han får problemer.

Olsen mener United ikke har en realistisk mulighet til å vinne Premier League i år.

- Målet før sesongen var å vinne ligaen. Nå må målet være topp fire, det tror jeg er realistisk. Jeg tror vi kan ta igjen for eksempel Liverpool.

Glad for å ha tatt feil Pete Molyneux har måttet tåle en del vennligsinnet hets fra sine medsupportere etter kampen i 1989.

- Folk har gjort narr av meg i årevis. Jeg går på kamper og blir introdusert av vennene mine som «Pete, fyren som holdt opp det banneret».

Han har nå skrevet en bok om sitt liv som United-supporter, med tittelen «Ta ra Fergie». Boka kom ut i oktober, og forteller historien bak banneret og den eventyrlige suksessen Ferguson hadde i United.

- Jeg er glad for å bli latterliggjort. Manageren har gitt oss ting vi bare kunne drømt om, sier Molyneux til Manchester Evening News.

Han har til og med levert en kopi til Ferguson selv.

- Jeg fant adressen hans og kjørte dit. Han var ikke hjemme, så jeg leverte boka til gartneren hans. Jeg har ikke fått noe svar. Kanskje han har kastet den i søpla.

TØFF START: I likhet med sin etterfølger, David Moyes, slet Alex Ferguson i starten av sin karriere som United-manager. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix
TØFF START: I likhet med sin etterfølger, David Moyes, slet Alex Ferguson i starten av sin karriere som United-manager. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer