JFT96: I dag, 15. april, er det 25 år siden den grufulle tragedien på Hillsborough i Sheffield. Et åpent sår som kan leges, men aldri skal glemmes. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB Scanpix
JFT96: I dag, 15. april, er det 25 år siden den grufulle tragedien på Hillsborough i Sheffield. Et åpent sår som kan leges, men aldri skal glemmes. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB ScanpixVis mer

I dag er det 25 år siden det utenkelige skjedde. 96 håpefulle kom aldri hjem

- Det har nærmest blitt et symbol på samholdet.

I dag, 15. april, er det 25 år siden den grufulle tragedien på Hillsborough i Sheffield. Et åpent sår som kan leges, men aldri skal glemmes.

96 mennesker mistet livet da tilskuermassene presset dem mot gjerdene nederst på ståtribunen etter at for mange mennesker slapp inn på arenaen for å se oppgjøret mellom Nottingham Forest og Liverpool.

96 av de håpefulle supporterne som skulle heie sitt lag til FA-cup-finale kom aldri hjem.

En familie Under helgas runde i England ble det gjennomført markeringer på samtlige arenaer. Kranser ble nedlagt, sørgebånd båret, kamptidspunkter flyttet og de omkomne vist tilbørig respekt med ett minutts stillhet på arenaer fotballøya rundt.

Markeringer som viser at når alt kommer til alt er de fleste fotballsupportere og -spillere én stor familie. En familie som står sammen i sorgen når det utenkelige inntreffer.

NORDMENN: Stig Inge er en av flere nordmenn som har ikledd seg den røde Liverpool-drakta de siste 20 årene. NTB Scanpix
NORDMENN: Stig Inge er en av flere nordmenn som har ikledd seg den røde Liverpool-drakta de siste 20 årene. NTB Scanpix Vis mer

På Anfield sto 96 seter tomme. Ett av dem for Steven Gerrards 10 år gamle fetter, Jon-Paul Gilhooley. Den yngste som mistet livet den skjebnesvangre lørdagen for 25 år siden.

Etter å ha ledet Liverpool til seier over tittelrival Manchester City, og ett skritt nærmere klubbens første ligatrofé på 24 år, klarte ikke Gerrard å holde tårene tilbake.

- Det var følelsesladet. Dette betyr så mye, sa han selv etter kampen.

Gruer og gleder seg 21. april skal en rekke tidligere Liverpool-spillere delta i veldedighetskamp på Anfield hvor ofrene skal minnes.

Stig Inge Bjørnebye, Vegard Heggem og Bjørn Tore Kvarme blir norske innslag i en kamp hvor tidligere Liverpool-profiler som Ian Rush, John Barnes, Jan Mølby og Robbie Fowler alle skal delta.

MINNES: Folk samlet for å minnes de 96 som omkom under Hillsborough-tragedien. Foto: AP Photo/Peter Kemp/NTB Scanpix
MINNES: Folk samlet for å minnes de 96 som omkom under Hillsborough-tragedien. Foto: AP Photo/Peter Kemp/NTB Scanpix Vis mer

Bjørnebye sier til Dagbladet at han både gleder og gruer seg til markeringen.

- Det blir siste gang jeg spiller for et fullsatt Anfield. Jeg vet hvor mye dette betyr for Liverpool. Både byen og klubben. Det har vært 25 veldig emosjonelle år, og det har nærmest blitt et slags symbol på samholdet, sier han.

- Litt stillferdig Bjørnebye spilte selv for Merseyside-klubben gjennom nesten hele 1990-tallet, og fikk 184 kamper for de røde. Han beskriver temaet «Hillsborough» som noe sårt og veldig spesielt.

- Det er en helt spesiell stemning. Det er nesten litt stillferdig. Jeg forsøkte flere ganger å få kollegene mine i tale om det, men de ble bare blanke i øynene, så ut i luften og ristet på hodet, sier han.

Mandag 31. mars startet en ny høring som kanskje en gang for alle kan gi svar på hva som faktisk skjedde.

RESIGNERT: En ensom fotballsupporter sitter ved det ødelagte gjerdet på Hillsborough i Sheffield etter den ufattelige tragedien i 1989. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
RESIGNERT: En ensom fotballsupporter sitter ved det ødelagte gjerdet på Hillsborough i Sheffield etter den ufattelige tragedien i 1989. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Det er spesielt med tanke på at statsministeren i England endelig har sagt at dette er ikke supporterne sin feil. Det har vært enorme forsøk på å holde bevis skjult. Endelig kommer sannheten fram, sier Bjørnebye.

SØNDAG: The Kop markerte at det er 25 år siden Hillsborough-tragedien på søndag før oppgjøret mot Manchester City. Foto: EPA/PETER POWELL
SØNDAG: The Kop markerte at det er 25 år siden Hillsborough-tragedien på søndag før oppgjøret mot Manchester City. Foto: EPA/PETER POWELL Vis mer