I dag er det 40 år siden The Rumble In The Jungle

- Jeg blir aldri lei av å se kampen mellom Ali og Foreman, sier Steffen Tangstad.

KAMPEN SOM HADDE ALT. Steffen Tangstad, Norges tidligere Europamester i tungvektsboksing har sett kampen mellom George Foreman og Muhammad Ali en rekke ganger og blir like fascinert hver gang. Foto: SCANPIX
KAMPEN SOM HADDE ALT. Steffen Tangstad, Norges tidligere Europamester i tungvektsboksing har sett kampen mellom George Foreman og Muhammad Ali en rekke ganger og blir like fascinert hver gang. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet): I dag er det 40 år siden The Rumble In The Jungle.

Steffen Tangstad har ikke tall på hvor mange ganger han har sett den historiske boksekampen mellom Muhammad Ali og George Foreman.

- Det er mange ganger ja. Og den fascinerer meg like mye hver gang. Kampen hadde alt. Jeg blir aldri lei, sier Steffen Tangstad.

Nordmannen som selv var europeisk mester i tungvekt har et hjerte som banker for boksingen.

- Rammen rundt var enormt spektakulær med den uvanlig store pengepremien, alt det politiske, den lange utsetttelsen, den farlige mot den sårbare. 60.000 tilskuere midt på natta ute i jungelen i Zaire på grunn av tidsforskjellen til vesten, sier Steffen Tangstad til Dagbladet.

- Promotor Don King og president Mobutu som garanterte fem million dollar til hver av bokserne. Et vanvittig stort beløp den gangen, sier Tangstad. 

Perfekt og dristig - Alt ved selve kampen er stort. Måten Ali starter på med dansingen og de perfekte kombinasjonene i et høyt tempo. Først venstre-høyre kombinasjon to ganger som går rett inn. Måten han går inn med høyre først flere ganger i åpningsrunden er dristig, men imponerende. Det viktige med å gå inn med høyre, er at man også må være lynkjapt tilbake i forsvarsstilling. Det greide Ali fortreffelig, sier den erfarne bokseren.

Briljant taktikk - Det var en briljant taktisk kamp av Ali. Han ble sliten etter den første runden og brukte tid i tauene på å hvile. Foreman slo seg samtidig helt tom mot Ali som brukte det han kalte rope-a-dope som taktikk. Samtidig legger han inn noen slag, slik at han holder tritt med poeng, sier Tangstad.

Den tidligere tungvektsmesteren er svært imponert over timingen og presisjonen til Muhammad Ali. - Åttende runde og kampens avslutning er formidabel. Kombinasjonene Ali leverer mot hodet til Foreman er fantastisk presise og med bra kraft. Spesielt det aller siste slaget er optimalt teknisk utført. Måten Foreman går i bakken på var faktisk også spektakulært, mener Steffen Tangstad.
Hele kampen kan du se ved å klikke på denne linken.

Gjorde boksing stor - Muhammad Ali gjorde boksingen stor. Han var smart, kjapp, stor i kjeften og sjarmerende. Han sto 100 prosent for sine standpunkter. Det å nekte militærtjeneste i Vietnam var kanskje det smarteste han gjorde. Det ga en enorm PR-effekt, sier Tangstad.

Det kommer ingen ny Muhammad Ali. Han var rett og slett en gave til tungvektsboksingen, sier Steffen Tangstad.

To enorme kamper - Det er The Rumble In The Jungle og Thrilla In Manila mot Joe Frazier som står som de to virkelig enorme kampene Muhammad Ali kjempet, mener Tangstad.

De to kampene kostet mye både fysisk og mentalt.

Ali har uttalt at døden var neste stoppested, om kampen mot Frazier ikke hadde blitt stoppet mellom 14. og 15. runde.

Alis tragiske tittelkamp - Ali burde kanskje ha trukket seg tilbake da. Men boksehjertet hans var rett og slett så stort. Den siste tittelkampen mot Larry Holmes var bare tragisk. Det gjør rett og slett vondt å se for en som er glad i Muhammad Ali, sier Steffen Tangstad.

Det var en preget og svekket Muhammad Ali som entret ringen seks år etter The Rumble In The Jungle, og fem år etter The Thrilla In Manila.

- Holmes ba dommeren om å stoppe kampen, sier Tangstad.

Men den fortsatte og gikk i ti runder med rundjuling. Ali, bokseren med det store hjertet ba om at kampen skulle fortsette. Stoltheten hans ga ikke noe alternativ.

Muhammad Ali tok i mot altfor mange harde treffere mot hodet. Helt til kampen ble stoppet fra hans eget ringhjørne.


40 ÅR SIDEN I DAG. George Foreman (t.v.) og Muhammad Ali møtte hverandre i Kinshasa i Zaire i tidenes ikoniske boksekamp The Rumble In The Jungle.
40 ÅR SIDEN I DAG. George Foreman (t.v.) og Muhammad Ali møtte hverandre i Kinshasa i Zaire i tidenes ikoniske boksekamp The Rumble In The Jungle. Vis mer