Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dag er det vinn eller forsvinn for Vishy Anand

- Han har kniven på strupen, sier Dagbladets sjakkekspert.

KLARE FOR KAMP: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand møtes i dag til det sjuende partiet i sjakk-VM. Dette bildet er fra det andre partiet. 
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
KLARE FOR KAMP: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand møtes i dag til det sjuende partiet i sjakk-VM. Dette bildet er fra det andre partiet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Dagens parti kan du følge du i vårt sjakkstudio

(Dagbladet): I dag spiller Magnus Carlsen og Vishy Anand det sjuende partiet i kampen om VM-tittelen. Nordmannen leder 4-2, og har festet et solid grep om kampen. Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel mener dagens parti kan bli helt avgjørende.

- Anand spiller med kniven på strupen. Alt annet enn seier til inderen i dag, vil i realiteten avgjøre kampen til Carlsens fordel, sier Gausel.

Starten avgjørende Men selv om den regjerende verdensmesteren spiller med hvite brikker i dag, som i utgangspunktet er en fordel, er det ikke bare-bare for inderen å slå Magnus Carlsen. De siste to partiene har endt med seier til 22-åringen fra Lommedalen, kanskje mest imponerende var lørdagens trimuf med svarte brikker. Nettopp det partiet kan være avgjørende for hva som skjer i dag.

- Hvis Anand fortsatt er psykisk knust, kan vi ikke forvente annet enn at han bare forsvarer seg for å beholde noe av æren. Hvis han fortsatt er innstilt på å beholde tittelen, må han gå for gull med å vinne med hvit.

Og hva som er inderens plan for dagen kan vi se tidlig, forteller Gausel.

- Allerede i det første trekket kan vi få en indikasjon på hva slags tilnærming Anand har til kampen. I løpet av de første de trekkene er grunnlaget for resten av partiet lagt.

Selvsikker Magnus Carlsen, på sin side, trenger egentlig ikke annet enn å spille for remis i dag. Med en ledelse på to poeng har han kampen i sin hule hånd. Men Dagbladets sjakkekspert er likevel ikke sikker på at 22-åringen tar det rolig i dag.

- Magnus renner over av selvtillit. Jeg blir ikke overrasket om han presser fram en ny seier hvis han har en god stilling tidlig. Han er så psykisk ovenpå at han ikke ser noen grunn til å ikke gå for seier, sier Gausel, som anslår Magnus' vinnersjanser til 95 prosent hvis det blir uavgjort i dag.