Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

I dag får 19 år gamle Ebba sin VM-debut for Sverige. Hun kan bli svenskenes neste store langrennsstjerne

- Det har jeg faktisk ikke tenkt så mye på.

PÅ PRESSETREFF: Ebba Andersson guides rolig inn i tilværelsen som toppløper på ski. Her fra pressetreffet i Vierumäki utenfor Lahti.&nbsp;<br>Foto: John Rasmussen
PÅ PRESSETREFF: Ebba Andersson guides rolig inn i tilværelsen som toppløper på ski. Her fra pressetreffet i Vierumäki utenfor Lahti. 
Foto: John Rasmussen Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Ebba Andersson er en vever jente med mild stemme fra Sollefteå i midt-Sverige.

Byen ligger på høyde med Trondheim, så det er kanskje ikke så rart at 19 år gamle Ebba er Sveriges mest lovende tenåring i langrennssporet.

Og det har hun vært lenge.

16 år gammel tok hun sitt første gull i det svenske juniormesterskapet, og siden da har prestasjonene bare blitt bedre og bedre.

Så gode at hun i dag er joker på det svenske landslaget i VM. Sammen med Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Anna Haag skal hun forsvare de svenske fargene på dagens femtenkilometer fellesstart med skibytte.

Den neste stjerna

Og det er ikke helt tilfeldig at navnene Kalla og Nilsson dukker opp på samme sted som Andersson.

Det er nemlig de to unge Ebba skal skinne sammen med om noen år. Svenske langrennskjennere hevder at Anderssons talent er det største som har gått på to ski i Sverige på veldig mange år.

Det ryktes at Ebba på 19 blir Sveriges neste store langrennsstjerne.

- Vi får se, hun har absolutt gode muligheter. Hun har vist over tid at hun har en bra kapasitet, uten at vi skal ha så store forventninger til henne akkurat nå. Det handler mest om at hun skal få være med og se og lære, så får vi se hvor langt det rekker, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip til Dagbladet.

- Det er alltid spennende å ha med yngre talenter som er på vei fram. Vi har hatt det tidligere også, både med Charlotte Kalla og Stina Nilsson. Det har vært bra, og det tror jeg dette kommer til å være også.

Drømmer om medaljer

Lovordene setter den unge VM-debutanten helt ut da Dagbladet spør om hun selv ser på seg selv som Sveriges neste langrennsstjerne.

- Oi, det kan jeg ikke svare på her og nå. Det får vi se i framtida, sier hun, og ser seg litt rådvill rundt i lokalet. Charlotte Kalla og Marcus Hellner står til høyre for henne, Anna Haag til venstre.

Hun er en av dem nå. En av dem som må svare for seg selv. To ferske gull fra junior-VM sender henne rett inn i eliten av svenske langrennsløpere.

Og drømmen?

- Å vinne medaljer i store mesterskap, sier Andersson til Dagbladet.

Så er hun i samme klasse som Kalla og Nilsson? Rikard Grip svarer.

- Det er veldig vanskelig å si, men hun er en jente som har tatt medaljer i junior-VM, og jeg opplever at de som gjør det på damesiden veldig ofte går ganske langt som seniorer også. Det ser vi også på de norske løperne. Så er det litt forskjellig hvor lang tid de trenger for å slå igjennom.

Ingen hast

Andersson selv har i hvert fall ingen hast med å slå gjennom.

- Jeg håper at dette er noe jeg skal sysle med i mange år til, for jeg syns det er veldig morsomt, sier hun til Dagbladet.

- Også er jeg er veldig glad for at de tror på meg og gir meg sjansen til å konkurrere her. Jeg ser virkelig fram til å gå.

Damenes fellesstart med skibytte begynner klokka 11 lørdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media