Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dag får «Blade Runner» svaret

Får han løpe med proteser under OL?

(Dagbladet.no): Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har to ganger utsatt beslutningen om hvorvidt Oscar Pistorius og hans proteser skal få delta under OL i Beijing.

Men i dag får sørafrikaneren omsider svaret, uten at det er grunn til å være så altfor optimistisk på vegne av sprinteren med kallenavnet «Blade Runner».

- Gir betydelige fordeler

Den tyske professoren Gert-Peter Brüggemann har nemlig testet protesenes effekt, og konklusjonen hans er at de syntetiske beina gir 21 år gamle Pistorius klare fordeler.

- Pistorius har betydelige fordeler i forhold til sine konkurrenter, fortalte Brüggemann avisa Die Welt etter to dager med testing i Köln i november i fjor.

- Fordelen dreide seg om mer enn bare et par prosentpoeng. Jeg forventet ikke at den skulle være så stor, tilla professoren.

Pistorius vil anke

Men om IAAF i dag velger å utestenge Pistorius fra de olympiske lekene, kan han fortsatt kjempe videre for å få stille på startstreken i august.

BLADE RUNNER: Sørafrikanske Oscar Pistorius ønsker for alt i verden å kunne konkurrere sammen med funksjonsfriske. I dag får han det foreløpige svaret på om han får lov av Det internasjonale friidrettforbundet. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/SCANPIX
BLADE RUNNER: Sørafrikanske Oscar Pistorius ønsker for alt i verden å kunne konkurrere sammen med funksjonsfriske. I dag får han det foreløpige svaret på om han får lov av Det internasjonale friidrettforbundet. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Hovedpersonen har allerede sagt at han vil anke videre helt til siste instans, Idrettens voldgiftsrett i Lausanne.

Pistorius hevder sjøl at andre deler av beina må ta støyten - samt at andre med samme utstyr ville løpt like fort om det ikke var for at han faktisk er en atlet. 

100 meter, 200 meter og 400 meter

Idrettsmannen fikk begge beina amputert under knærne da han var under ett år gammel, men siden har han drevet med både rugby og vann-polo.

I dag konkurrerer han i grenene 100 meter, 200 meter og 400 meter, noe som lar seg gjøre på grunn av J-formede proteser laget av karbonfiber.

Sin så langt største prestasjon sto han for da han løp inn til andreplass i B-heatet under Golden League-stevnet i Roma i juli i fjor. Et par dager seinere ble han disket i Sheffield, for å ha løpt ut av sin bane.

image: I dag får «Blade Runner» svaret
TO SLAGS BEIN: Oscra Pistorius (t.h.) står her sammen med en av de funksjonsfriske utøverne under Golden League-stevnet i Roma i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media