FORT I HUS: Det var plussgrader, men likevel sesongens kaldeste dag for skiløperne. Her geleides Petter Northug inn i varmen av Otto Ulseth - som ny Tour de Ski-leder.
FORT I HUS: Det var plussgrader, men likevel sesongens kaldeste dag for skiløperne. Her geleides Petter Northug inn i varmen av Otto Ulseth - som ny Tour de Ski-leder.Vis mer

- I dag frøs jeg bare, så jeg merket ikke noen form

Petter Northug venter på formutløsniga - men feirer nyttår som Tour de Ski-leder.

OBERSTDORF (Dagbladet): Dagens sprint i Oberstdorf ble en ufyselig opplevelse for både publikum, presse - og ikke minst utøverne.

Ekstra ufyselig ble det for Petter Northug i finalen. Han mistet balansen, fikk særdeles uønsket kroppslig kontakt med snøen - og endte sist i finalen.

Likevel ble det en bra slutt på året. Northug overtok nemlig sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

- Jeg er fornøyd. Det absolutt viktigste var å komme til finalen. Når man er uheldig der, gjør det ingenting. Det er greit å bruke opp uhellene når man har fått så mange bonussekunder uansett, sier Northug, som er knapt fem sekunder foran Dario Cologna i sammendraget.

- Flere som kan vinne Northug er overrasket over at han leder touren på et så tidlig stadium. Men selv om det ser ut til å bli den ventede duellen mellom ham og Cologna, vil ikke Northug avskrive utfordrerne.

- Det er flere som kan vinne. Hvis føret og været på langetappen (fra Cortina til Toblach, red.anm.) blir som i dag, kan ei gruppe gå inn to minutter. Og da starter vi på null igjen, fastslår Northug.

Northug har også spådd at formen vil bli enda bedre før finalen i Val di Fiemme neste helg.

- Merker du noe til formstigninga som skal komme?

- I dag frøs jeg bare, så jeg merket ikke noe form. I dag var det sånn at det ville bli en krig uansett, med springing i bakken og dårlige spor. Formen kjenner man på litt lengre løp, i dag handler det om å være offensiv i hodet, sier Northug til Dagbladet.

- Hviledager er oppskrytt - Trenger man en hviledag for å få formheving underveis?

- Hviledager er oppskrytt, så man trenger ikke det. Men jeg kjenner at etter prologen i dag, er jeg fort klar til å gå kvartfinale, og det er et bra tegn.

Allerede i morgen er det et nytt viktig løp, 20 km fellesstart — med muligheter for å hente sekunder både i løpstid og bonus.

Det betyr at Northug som vanlig velger en svært rolig nyttårsfeiring. At nyttårsrakettene skal forstyrre oppladningen, frykter han overhodet ikke.

- Det kan smelle til langt ut på morgenen for min del, jeg sover uansett, fastslår han.

Sliter med å våkne Så godt sover Northug, at han kun har følgende nyttårsforsett:

- Å prøve å stå opp i rett tid i morra. Jeg sliter med å komme meg opp, så jeg må bestille vekking, innrømmer han med et smil.

Og i den grad norn lurer på hva Northug ønsker seg i 2012:

- Seier i Tour de Ski!

Det var for øvrig russiske Nikita Kriukov som vant dagens sprint — foran tre andre landsmenn: Alexej Petukhov, Nikolaj Morilov og Dimitrij Japarov. Deretter fulgte altså Cologna og Northug.

Eldar Rønning skuffet seg selv med en 23.-plass.

KASTET LUA: Petter Northug gikk rett og slett tom for tørre luer i pøsregnet i Oberstdorf.
KASTET LUA: Petter Northug gikk rett og slett tom for tørre luer i pøsregnet i Oberstdorf. Vis mer