HISTORISK: Brann har allerede en historisk bra sesongåpning. Slår de Fredrikstad i dag, kopierer de gullåpningen fra 2007 og sin beste sesongåpning noen sinne.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HISTORISK: Brann har allerede en historisk bra sesongåpning. Slår de Fredrikstad i dag, kopierer de gullåpningen fra 2007 og sin beste sesongåpning noen sinne. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

I dag kan Brann snakke om gull - med god grunn

Med seier mot Fredrikstad.

I Fotballstudio kl. 16.00: Brann - Fredrikstad

(Dagbladet): I 1986 rykket Brann opp til øverste nivå i norsk fotball. Siden den gang har bergensklubben vunnet serien én gang, i 2007 - da bergenserne påsto at «gullet kom hem».

I alle disse 24 åra har resten av Norge stort sett smilt overbærende til bergenserne, som alltid tror på gull når laget gjør det bra. Men vi har sett litt på statistikk (hentet fra NIFS.no) som viser at bergenserne med seier i dag, i hvert fall har all rett til å snakke om seriegull.

Så langt i sesongen har Brann slått Rosenborg 2-1 hjemme og Lillestrøm 4-1 borte. Det er to av sesongens mest vriene kamper, og i dag venter Fredrikstad hjemme.

Vinner Brann i dag, har de gjort sin beste sesongstart siden de rykket opp i 1986. Kun én gang tidligere har Brann åpnet med tre seire. Ja, du gjettet riktig - i 2007, da de vant gull.

Årets sesong har allerede startet historisk bra for Brann, to seire av to mulige har kun skjedd to ganger tidligere. Naturligvis i 2007, samt 1993. Da endte forøvrig Brann på 7.-plass.

Brann ble nederlagsdømt før årets sesong, og blant annet vår egen Morten Pedersen, som tippet Brann på en 14.-plass i årets serie. Tufs etter den første serierunden - idiot etter den andre, skrev Morten P etter Branns nedsagling av Lillestrøm. I bloggen trakk Dagbladets kommentator fram at Branns dårlige økonomi kan ha blitt en velsignelse.

«Noen ganger kan det lønne seg å ha dårlig råd. Man gjør ofte færre feil når det ikke er penger å gjøre (store) feil med», skrev Morten Pedersen.

To av spillerne som er hentet for ingenting foran denne sesongen er stjerneskuddet Kim Ojo, samt Carl-Erik Torp, som høster lovord fra hele landet etter sine to første kamper. Ojo har scoret og hatt målgivende i begge årets kamper, mens Torp er med å holde trykket oppe fra midtbanen i en offensiv midtbanerolle.

Et interessant poeng foran dagens kamp mellom Brann og Fredrikstad, er at FFKs assistenttrener, Trond Amundsen, var med å hente Torp til Kongsvinger fra Manglerud/Star.

- Jeg skal ikke ta hele æren for Torp, men før jeg gikk til Løv-Ham var jeg med å forberede 2007-sesongen i Kongsvinger. Da anbefalte jeg klubben å hente Carl-Erik Torp, sier Amundsen til BA, som på den tiden var spillerutvikler i Hedmark.

Ny frykter FFK-assistenten at Torp skal storspille for Brann.

- Torp og Austin kompletterer hverandre utrolig bra. Torp er veldig sterk i kroppen og er vanskelig å ta fra ballen, samtidig har han ekstremt god nærteknikk. Han var Kongsvingers beste spiller i fjor, og kan sette preg på en fotballkamp, sier Amundsen til avisa.