AKTUELL: Pål André Helland kan i dag bli tatt ut til bortemøtet med Kroatia i Zagreb 28. mars.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AKTUELL: Pål André Helland kan i dag bli tatt ut til bortemøtet med Kroatia i Zagreb 28. mars. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

I dag kan Høgmo overraske. Dette er jokerne landslagssjefen vurderer

Skader gjør usikkerheten stor.

• Følg landslagsuttaket direkte på db.no

(Dagbladet): Klokken 12.00 tar Per-Mathias Høgmo ut landslagstroppen til EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia. Før det viktige oppgjøret 28. mars, har en rekke offensive spillere slitt med skader.

SJOKKRETUR?: Det ville vært et overraskende valg av Høgmo om han tar ut Daniel Braaten. Den kraftfulle angriperen har ikke spilt en offisiell kamp siden treningsoppgjøret mot Frankrike i mai 2014. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SJOKKRETUR?: Det ville vært et overraskende valg av Høgmo om han tar ut Daniel Braaten. Den kraftfulle angriperen har ikke spilt en offisiell kamp siden treningsoppgjøret mot Frankrike i mai 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Joshua King er mest sannsynlig ute med strekk, Mats Møller Dæhli jobber hardt for å bli frisk i tide fra sitt knetrøbbel, mens en rusten Tarik Elyounoussi returnerte fra skade da han spilte 11 minutter for Hoffenheim i helgen.

Samtidig har Martin Ødegaards kamparena i Madrid vært av det varierende slaget de siste månedene. I tillegg gjør kneproblemene til Fredrik Gulbrandsen (korsbånd) og Alexander Søderlund (leddbånd) begge uaktuelle.

RUTINERT: Frode Johnsen har levert på toppnivå i over år. I dag kan 41-åringen bli belønnet med landslagsplass.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
RUTINERT: Frode Johnsen har levert på toppnivå i over år. I dag kan 41-åringen bli belønnet med landslagsplass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Det åpner muligheten for at Høgmo tar med seg minst en joker i troppen. Rosenborg-spiller Pål André Helland (25) er kanskje den som er nærmest. Det ga Høgmo tydelig uttrykk for da den driblesterke kantspilleren ble innkalt dagen før treningskampen mot Estland i november.

- Han har hatt en veldig fin stigning gjennom sesongen. Han er en poenggjører, god én mot én og en bra avslutter. Helland kan brukes på begge sider, så det er gledelig å ta han inn i troppen nå, fortalte landslagssjefen.

Braaten-comeback? Med usikkerhet knyttet til formen til Møller Dæhli, Elyounoussi og Ødegaard, kan Helland fort bli et godt alternativ med et kampbilde hvor Norge sannsynligvis vil ligge lavt og kompakt og forsøke å straffe Kroatia på hurtige overganger.

Et slikt kampbilde kan også passe den ferske Vålerenga-spilleren Braaten.

KAN FÅ SPILLETID: Mens Mats Møller Dæhli jobbe for å bli klar fra skade, er Moldes Ola Kamara aktuell for en spissplass i Høgmos tropp. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KAN FÅ SPILLETID: Mens Mats Møller Dæhli jobbe for å bli klar fra skade, er Moldes Ola Kamara aktuell for en spissplass i Høgmos tropp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det som imidlertid ville gjort et uttak av 32-åringen smått sjokkerende, er at Braaten spilte sine siste offisielle minutter i Norges treningskamp mot Frankrike i mai 2014 - samme måned som kontrakten med FC København gikk ut.

Det siste året har Braaten blant annet trent med både Skeid og Vålerenga, før han signerte en ettårskontrakt med sistnevnte i vinter.

MOA-RETUR? Mohammed Abdellaoue spilte mot Tsjekkia i mars i fjor.
Bak f.v.: Stefan Johansen, Vegard Forren, Mohammed Abdellaoue, Brede Hangeland, Per Ciljan Skjelbred og Mats Møller Dæhli, foran f.v.: Tom Høgli, Ruben Yttergård Jenssen, keeper Ørjan Håskjold Nyland, Omar Elabdellaoue og Tarik Elyounoussi.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOA-RETUR? Mohammed Abdellaoue spilte mot Tsjekkia i mars i fjor. Bak f.v.: Stefan Johansen, Vegard Forren, Mohammed Abdellaoue, Brede Hangeland, Per Ciljan Skjelbred og Mats Møller Dæhli, foran f.v.: Tom Høgli, Ruben Yttergård Jenssen, keeper Ørjan Håskjold Nyland, Omar Elabdellaoue og Tarik Elyounoussi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Om Braaten står på Høgmos liste senere i dag, vil han også bli et alternativ helt på topp. Håvard Nielsen har selv slitt med skader i 2015, men Eintracht Braunschweig-spilleren er den av gjengangerne på spissplass som virker som det sikreste kortet akkurat nå.

Sulten 41-åring I bakhånd kan Høgmo imidlertid velge å ta med seg det hodesterke oppspillspunktet Frode Johnsen. Et eventuelt uttak vil i tilfelle også bli som en ekstra bursdagsgave å regne for Odd-spissen. Johnsen fyller nemlig 41 år i dag.

Sist uke sa Johnsen til Dagbladet at han likevel føler seg like bra nå som for 15 år siden.

En annen aktuell angriper, er Moldes Ola Kamara. Måljegeren har vært inn og ut av landslaget de siste årene, men muligheten for å bli satset på har sjelden vært større enn nå.

Om Høgmo virkelig vil overraske, kan han derimot gi Zagreb-billett til skadeforfulgte Mohammed Abdellaoue. Stuttgart-spissen var i flere sesonger en av de største stjernene på det norske laget, men har hatt det tungt i Tyskland de siste årene.

Sist sommer ble 29-åringen operert for en kneskade, som kun har gjort det mulig å spille B-lags kamper for Stuttgart så langt denne sesongen.

Svaret på hvem Høgmo velger, får du direkte på Dagbladet.no klokken 12.00.