I dag kan Marit bli historisk

Ingen nordmenn har tatt tre individuelle gull i ett VM før.

TAR HUN NUMMER TRE I DAG? Marit Bjørgen har allerede tatt to gull under ski-VM i Holmenkollen. I dag er hun igjen blant favorittene, og kan klare det ingen nordmenn har gjort før: Ta tre individuelle gull i ett ski-VM. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
TAR HUN NUMMER TRE I DAG? Marit Bjørgen har allerede tatt to gull under ski-VM i Holmenkollen. I dag er hun igjen blant favorittene, og kan klare det ingen nordmenn har gjort før: Ta tre individuelle gull i ett ski-VM. Foto: Stian Lysberg Solum, ScanpixVis mer

• Følg 10-kilometeren direkte kl. 13 i langrennsstudio

(Dagbladet): Marit Bjørgen har tatt to av to mulige gull så langt i ski-VM i Oslo. Det snakkes om Jelena Välbes rekord på fem gull fra Trondheim-VM i 1997.

Men allerede i dag kan Marit Bjørgen bli skrive seg inn i norsk skihistorie som den første til å ta tre individuelle VM-gull i ett og samme mesterskap.

Og på dagens 10 kilometer klassisk er hun selvsagt i favorittsjiktet igjen. Selv om Vibeke Skofterud, som i dag går sitt første VM-løp i Kollen, minner om at Bjørgen ikke bare kan møte opp og hente gullet.

- Folk tror Marit kan spasere til gull, og de glemmer samtidig at det koster utrolig mye både fysisk og mentalt å ta gull i et verdensmesterskap. Marit er en fantastisk utøver og person, men ingen henter gull uten å bruke energi på det, sier Skofterud til Dagbladet i dag.

Tre-gull-klubben Bjørgen er allerede medlem av et eksklusivt knippe nordmenn som har tatt tre VM-gull i ett mesterskap før, men da har det vært inkludert stafettgull.

Petter Northug klarte dette i Liberec 2009, der han vant 30 km med skibytte og femmila i tillegg til at han gikk Norge inn til stafettgulll.

Marit Bjørgen tok selv tre VM-gull i Oberstdorf i 2005 - men bare ett individuelt på 30 km klassisk. I tillegg vant hun lagsprinten sammen med Hilde G. Pedersen og stafetten.

Dæhlie to ganger Bjørn Dæhlie vant to individuelle gull i tillegg til stafettgullet både på hjemmebane i Trondheim i 1997 (10 km klassisk og 15 km jaktstart) og i Falun i 1993 (15 km jaktstart og 30 km klassisk).

Berit Aunli vant både 5 og 10 kilometer i tillegg til stafettgullet sist VM var i Holmenkollen, i 1982. Og Gjermund Eggen vant VM-gull på femmila, 15 kilometer og stafett i Kollen i 1966.

Det skal sies at det i moderne ski-VM er flere øvelser enn i tidligere mesterskap. Og om Bjørgen ikke skulle ta gull i dag, har hun fortsatt en sjanse på tremila på lørdag.

• Følg 10-kilometeren direkte kl. 13 i langrennsstudio