I dag kan Norge få EM

Om noen minutter kan Norge og Norden få Fotball-EM i 2008. Men to andre søkere er favoritter.

Engelske bookmakere holder på Sveits/Østerrike som den store vinneren før Uefa tildeler mesterskapet i Geneve i ettermiddag.

Satser du en hundrelapp på alpelandene som EM-vert om fem og et halvt år, får du bare 140 kroner tilbake. En årsak til dette er at Østerrike fikk avslag både i 1996 og 2004.

Også Skottland/Irland-alternativet sniker seg foran Norden 2008 hos bookmakerne med en odds på fire. Det er Uefa-president Lennart Johansson som røper vinneren, men selv er svensken inhabil i den første stemmeavgivningen mellom de sju søkerne.

EM-verten blir først kåret i en siste avstemning mellom to eller tre søkere, når resten av søkerlandene lukes ut. Da må et alternativ få mer enn halvparten av stemmene.

Utenom Norden, Sveits/Østerrike og Skottland/Irland, finnes også Russland, Ungarn, Kroatia/Bosnia-Herzegovina og Tyrkia/Hellas på søkerlista.

Danskenes fotballpresident er optimist foran tildelingen, og tror det kommer vil å vippe mellom Danmark/Norge/Sverige/Finland og Østerrike/Sveits.

- Min personlige oppfatning er at det er 50-50 i forhold til sveitserne og østerrikerne. Skottland/Irland har falt tilbake fordi de har problemer med stadionene de skal spilles på i Irland, sier Allan Hansen til danske

B.T

.

NFF-president Per Ravn Omdal varsler allerede at Norden ikke vil gi seg om de mister EM denne gangen. Selv er han en av de seks Uefa-representantene som ikke får stemme i den første avstemningen, fordi han er tilknyttet Nordens søknad.

- Samarbeidet mellom de fire nordiske landene har vært veldig fruktbart, og selv om vi ikke har diskutert det, håper jeg at vi kan forsøke igjen til 2012. Vi i Norge er i hvert fall veldig motiverte for å gå på en ny runde, sier Per Ravn Omdal til

Adresseavisen

.

I går ble det også lansert en konspirasjonsteori omkring avstemningen, på grunn av Uefa-presidentens dårlige forhold til Fifa-sjef Sepp Blatter.

Den sveitsiske avisa

Blick

mener at Lennartsson kan ofre Norden 2008, bare for at Blatter ikke skal lykkes i å se hjemlandet Sveits få EM.

Dersom Skottland/Irland møter Sveits/Østerrike i en finaleavstemning er ikke lenger Johansson, islendingen Eggert Magnusson og Omdal inhabile. Dermed kan de stemme mot alpelandet - som igjen stemte mot Johansson som Fifa-president for fire år siden.

  • Dagbladet.no kommer tilbake med en oppdatering så fort avstemningen har startet i Geneve fra kl. 12.45 i ettermiddag.

    (Dagbladet.no)

<B>SØKERBUNKE:</B> Her ligger de sju søkeralternativene fra blant annet Norden på Uefas pult i Geneve.