I dag kan Norge ta et langt steg mot EM

Kroatias skjebne avgjøres av UEFA.

STRAFFES:  Ukjente gjerningsmenn brukte kjemikalier til å drepe gresstrå i hakekors-formasjon før oppgjøret mot Italia. Det kroatiske fotballforbundet prøvde å kamuflere det belastede symbolet, uten å lykkes helt. Foto: AP Photo/Darko Bandic/NTB Scanpix.
STRAFFES: Ukjente gjerningsmenn brukte kjemikalier til å drepe gresstrå i hakekors-formasjon før oppgjøret mot Italia. Det kroatiske fotballforbundet prøvde å kamuflere det belastede symbolet, uten å lykkes helt. Foto: AP Photo/Darko Bandic/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ventet at UEFAs disiplinærkommisjon i dag vil komme med sin avgjørelse i disiplinærsaken mot Kroatias fotballforbund.

Under oppgjøret mot Italia 12. juni, var det et synlig hakekors i banen. Hakekorset sørget for at Kroatia for tredje gang under den pågaende kvalifiseringen ble satt under etterforskning av UEFA for rasisme.

Kroatia kan i verste fall bli diskvalifisert fra EM-kvalifiseringen, noe som vil gjøre veien til EM i Frankrike langt lettere for Norges landslag.

Frykter det verste Kroatene frykter det verste, og landets statsminister Zoran Milanovic har sendt et brev til UEFA-president Michel Platini, hvor han skriver at drastiske sanksjoner vil ødelegge nasjonens landslag.

- Jeg forstår at det sannsynligvis blir sanksjoner mot Kroatias fotballforbund, men jeg vil be UEFA om å vise forståelse, skriver han.

Oppgjøret mot Italia ble spilt for lukkede dører, en straff de ble ilagt som følge av rasistiske tilrop fra tribunen, og ulovlig bruk av fyrverkeri, da Norge var i Zagreb i mars. UEFA mente også at kroatiske supportere opptrådte rasistisk og brannfarlig mot Italia i bortekampen høsten 2014, og ila derfor forbundet en bot, samt at deler av tribunen måtte stenges i den påfølgende kampen - som var den mot Norge i mars.

Kroatia topper Norges gruppe med 14 poeng. To poeng bak ligger Italia, mens Norge er på tredjeplass med 10 poeng.

- Ingen innflytelse Siden dette er den tredje disiplinærsaken mot Kroatia, kan laget med de rutete draktene vente seg en hard straff.

«Et ytterligere regelbrudd (utover to, journ. anm.) vil bli straffet med mer enn én kamp bak lukkede dører, en avstengning av stadion, tap av kamp, minuspoeng eller diskvalifisering fra turneringen», heter det i UEFAs disiplinærreglement kapittel 14 - som omhandler rasisme, annen diskriminerende atferd og propaganda.

Selv om avgjørelsen i aller høyeste grad kan påvirke Norges EM-skjebne, forholder de seg rolig på Ullevaal.

- Norge er ikke orientert om annet enn det som nå er kjent, og de konsekvensene det har fått. Altså at de har spilt for tomme tribuner og så videre, sa generalsekretær Kjetil Siem til Dagbladet i juni.

- Vi har ingen innflytelse utover eventuelt å bistå med egne opplevelser i egne kamper. I den grad vi følger situasjonen så er det egentlig å ta info fra UEFA til etterretning, opplyste Siem videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer