Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dag kan Northug vinne sitt «siste gull»

Sju år etter Sapporo kan han bli komplett. Som førstemann.

SELVERKLÆRT FAVORITT: Petter Northug sparte krefter mot slutten av søndagens tremil. Spørsmålet er om det vil betale seg i dag.  Foto: Thomas Rasmus Skaug
SELVERKLÆRT FAVORITT: Petter Northug sparte krefter mot slutten av søndagens tremil. Spørsmålet er om det vil betale seg i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Han står med fem av seks mulige mesterskapsgull, 28-åringen fra Mosvik. I ettermiddag kan Petter Northug «runde langrennssporten»:

Hvis han vinner den tøffe sprinten i Sotsji, blir Northug tidenes første herreløper med gull i samtlige seks mesterskapsdisipliner.

Sprinten er den langrennsøvelsen hvor tilfeldigheter spiller størst rolle i OL 2014. Men Northug har selv vært med på å heve forventningene, gjennom å vinne øvelsen under prøve-OL i 2013 - og ved at han nylig erklærte, overfor NRK, at han er den største favoritten under sprinten på Laura Skistadion tirsdag 11. februar.

- Den tøffeste sprintløypa Marit Bjørgen har for lengst vunnet alle seks gull på kvinnesiden, mens gamle legender som Bjørn Dæhlie og Gunde Svan også fikk de titlene de kunne få da de var aktive.

Men da var ikke sprint på programmet. En øvelse Northug alltid har likt og behersket. Og OL-løypene passer ham godt:

- Det er veldig interessant å være her i løypa. Dette er kanskje den tøffeste sprintløypa jeg har gått i, og det er fantastisk å vinne her. Ikke minst når det er tre russere i finalen, sa Northug da han vant sprinten under prøve-OL i mars i fjor.

Parkerte svensken og russeren Han står med totalt 11 gull fordelt på de fem andre øvelsene i herreklassen.

Det første kom på stafetten i Sapporo-VM i 2007, da 21 år gamle Northug parkerte Anders Södergren og Aleksei Dementiev med et av de mest overlegne rykkene noe skispor har vært åsted for.

UNGGUTTEN: Northug parkerte Sverige og Russland på forbløffende vis under VM-stafetten i 2007. Siden har konkurrentene endret stafettoppsettet. Foto: Arnt E. Folvik
UNGGUTTEN: Northug parkerte Sverige og Russland på forbløffende vis under VM-stafetten i 2007. Siden har konkurrentene endret stafettoppsettet. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Jeg fikk ut all aggresjonen over den kulen, sa Northug etterpå - en aggresjon han hadde spart på etter at han falt samme sted da han skulle ta hjem tremilsgullet tidlig i mesterskapet.

Sitatmaskina Tremilstittelen skulle han få to år seinere, da han hentet sitt første individuelle gull. Det kom i VM i Liberec i 2009 etter et overrumplende rykk én kilometer fra mål. Seiersbrølet i målområdet blir fortsatt husket:

- Kor va dæm hæn?

I Liberec ble Northug den ubestridte kongen. Stafetten plukket han hjem for Norge nok en gang, før han avsluttet mesterskapet med å spurte inn til seier i sin tredje disiplin: 50 kilometer.

KONGEN: - Kor va dæm hæn? Sa Northug etter tremilsgullet i Liberec. Foto: NTB Scanpix
KONGEN: - Kor va dæm hæn? Sa Northug etter tremilsgullet i Liberec. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har gått en drøm, liksom. Og klart det, sa en utmattet Northug etter maktdemonstrasjonen.

Kjørte skuespill Året etter var det OL i Vancouver. Da viste Northug bredden i sine skiferdigheter, ved å vinne både lagsprinten (sammen med Øystein Pettersen) og femmila. Lagsprinten endte dermed i det fjerde av seks mulige Northug-gull.

- Spurten startet egentlig i første bakke, men på toppen kjørte jeg et lite skuespill for å få Petukhov forbi. Han gjorde det, og vi tettet luken til siste bakken. Så var det om å gjøre å komme i dragsuget inn på stadion, sier Northug, som selvfølgelig lyktes med planen.

STAYEREN: Northug først i en ekstremt folkerik femmilsspurt i 2009.   Foto: Arnt E. Folvik
STAYEREN: Northug først i en ekstremt folkerik femmilsspurt i 2009. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Han har utropt VM i Oslo 2011 til karrierens høydepunkt. Der ble det tre gull, på 30 km, stafett og 50 km. Disse titlene forsvarte han fra 2009-VM, så vi måtte vente til i fjor før han utvidet sitt eget spekter.

Vant som outsider Få holdt Northug blant de aller øverste favorittene på 15 kilometer individuell start i Val di Fiemme. Før VM var det til og med tvilsomt at han ville stille til start på øvelsen. Det gjorde han - og vant med 11,8 sekunder etter å ha ledet på alle passeringer.

- Det er kanskje en av de største dagene i mitt liv. Det å vinne en intervallstart på 15 kilometer med det ryktet jeg har... Den følelsen jeg har i kroppen nå, er vanskelig å beskrive, sa Northug til NRK etterpå.

SKUESPILLEREN:   - På toppen kjørte jeg et lite skuespill, sa Northug etter lagsprintgullet i forrige OL. Foto: Arnt E. Folvik
SKUESPILLEREN: - På toppen kjørte jeg et lite skuespill, sa Northug etter lagsprintgullet i forrige OL. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Ett år seinere har han i dag muligheten til å hake av den siste boksen i langrennssporten.

• Sprintøvelsene starter med prolog 11.00, og kan sees på TV 2 - eller følges på Dagbladet.no.

OVERRASKELSESMANNEN: - En fantastisk følelse, sa Northug etter 15 km-gullet få trodde han kunne vinne. Foto: Bjørn Langsem
OVERRASKELSESMANNEN: - En fantastisk følelse, sa Northug etter 15 km-gullet få trodde han kunne vinne. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!