I dag må Carlsen si ja eller nei til VM

I dramatisk strid med sjakkforbundet.

KOBLET AV: Magnus Carlsen og faren Henrik i St. Louis i USA under Sinquefield Cup. Foto: Stringer / NTB scanpix
KOBLET AV: Magnus Carlsen og faren Henrik i St. Louis i USA under Sinquefield Cup. Foto: Stringer / NTB scanpixVis mer

ST. LOUIS (Dagbladet): Den norske verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen kom denne uka på andreplass bak italienske Fabiano Caruana under storturneringen Sinquefield Cup i St. Louis. Mens han har spilt denne uka, har han samtidig stått midt i en strid med det internasjonale sjakkforbundet FIDE.

I dag må han svare FIDE på om han vil stille til VM-match mot Vishy Anand i Sotsji 7. november. Dersom han sier nei til kampen kan han også miste verdensmestertittelen.

- Vil ikke spekulere Dagbladet er til stede under avslutningen av Sinquefield Cup. Like etter at turneringen er over, går svarfristen ut for Carlsen. Det spekuleres allerede i om FIDE planlegger ei framtid uten Carlsen.

Under en fridag i løpet av turneringsuka rakk Carlsen å koble av med golf.

- Jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere om bakgrunn for situasjonen, eller hvordan forhandlingene med FIDE har artet seg. Jeg vil heller ikke spekulere i hva som kan bli utfallet før Magnus er ferdig med Sinquefield Cup, sa Carlsens manager, Espen Agdestein, til Dagbladet for et par dager siden.

Putin-alliert Den stadig mer alvorlige situasjonen mellom Russland og Ukraina er en av årsakene til at Carlsen kan takke nei til VM-kampen. Presidenten i FIDE, Kirsan Iljumzjinov, er en støttespiller for Russlands president Vladimir Putin, og Carlsen støttet offentlig hans motkandidat, Gary Kasparov, under presidentvalget i Tromsø i august.

Carlsen fikk heller ikke informasjon om spillested i Sotsji eller vite hvor stor pengepremien er. I fjor fikk han ni millioner kroner for seieren. I år er den samlede potten på litt over åtte millioner.

Det er også kamp om penger fra TV-rettighetene, og det er frykt for at den korrupsjonsforfulgte, russiske sjakkpresidenten gir alle rettighetene til landets statskanal.