NÅ FÅR DU VITE KOSTNADEN: I dag får pressen tilgang til bilagene fra Norges Idrettsforbund og Sotsji-OL. Her er tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen på tribunen i Sotsji sammen med kongen, dronningen og skiskytterpresident Tore Bøygård. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NÅ FÅR DU VITE KOSTNADEN: I dag får pressen tilgang til bilagene fra Norges Idrettsforbund og Sotsji-OL. Her er tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen på tribunen i Sotsji sammen med kongen, dronningen og skiskytterpresident Tore Bøygård. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Reiseregninger OL Sotsji

I dag skal 25 journalister granske idrettens OL-regninger. Finner de noe dyrere enn Erna Solbergs flytur til 419 000 kroner?

Startskuddet for idrettens åpenhet går klokka 09 i dag.

(Dagbladet): Det siste årets mest omtalte reiseregninger, idrettens OL-turer, blir endelig lagt fram for offentligheten på Ullevaal Stadion i dag.

Norges Idrettsforbund hadde i utgangspunktet sagt nei til innsyn i bilagene som følger alle utlegg og regninger fra perioden før 2. juni 2015.

Det var datoen nåværende idrettspresident Tom Tvedt overtok vervet.

Etter massivt press snudde derimot både Tvedt og idrettsstyret i juni i år, og vedtok å åpne regnskapene for innsyn også før den datoen.

I første omgang er det OL-regnskapene mediene får innsyn i nå.

Stort oppmøte

Sju medier og 25 journalister har forhåndsmeldt at de skal kikke idrettens pengebruk under OL nærmere i kortene. De får to dager på seg til å gjennomgå regnskapene fra OL i Sotsji og ungdoms-OL på Lillehammer.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, forbereder organisasjonen på to uvanlige dager.

- Vi forventer at mediene bringer helhet og setter ting i sammenheng, sier Røine til Dagbladet.

Rognliens regning

I forkant av idrettsstyrets vedtak sto forrige idrettspresident, Børre Rognlien, fram med sin reiseregning fra Sotsji.

Rognliens forbruk bar ikke bud om noen OL-ekstravaganse, da den totalt stoppet på 2197 kroner fra Sotsji.

Mer overraskende var kanskje regjeringens egne OL-regninger.

Åtte av de ni personene som reiste til Sotsji på vegne av regjeringen leverte reiseregninger på til sammen 31 723 kroner.

Det var uten hotell, fly og offisielle middager som ble etterfakturert av Norges Idrettsforbund.

Den samlede reiseregningen for regjeringens deltakere i Sotsji ble på minst 616 896 kroner.

Solbergs privatfly

Minst fordi eventuell middager i statsministerens reisefølge ikke er inkludert i de regningene Dagbladet har fått innsyn i.

Derimot er statsministerens leie av privatfly fra Oslo til Sotsji inkludert i den summen.

Kostnaden på dette flyet ble på 419 000 kroner. Det var fem personer i statsminister Solbergs reisefølge, inkludert statsministeren selv.

Den samlede reiseregningen for disse fem ble på 518 783 kroner, eller 103 756 kroner per person.

For kulturminister Thohild Widwey og hennes reisefølge på tre personer, ble stykkprisen derimot 32 704 kroner for de tre som har levert reiseregninger.

I motsetning til statsministeren, reiste kulturministeren med Norges Idrettsforbunds oppsatte charterfly, og ble fakturert 6536 kroner per person for billettene.

Fra klokka 09 i dag får vi svaret på om idrettstoppene har dyrere vaner enn regjeringsmedlemmene.