-  I dag skal jeg ta den gule trøya

Den grønne poengtrøya har lenge vært Thor Hushovds ultimate drøm. I går ble den oppfylt. I dag starter jakten på den gule ledertrøya.

CHARLEROI (Dagbladet): Hushovd sleit med motstridende følelser etter å ha kjempet seg i mål til en tredjeplass i går.

-  Jeg er vanvittig glad for å stå her med den grønne trøya. Men samtidig har jeg lyst til å grine, jeg var bare 20 cm fra å vinne den gule trøya, sier 26-åringen til Dagbladet.

Hadde han vunnet, ville han fått flere bonussekunder, og hatt best tid sammenlagt.

Hushovd understreket at han var veldig fornøyd med dagen, men tittet misunnelig bort på Fabian Cancellara med den gule trøya, som forteller at han er best sammenlagt.

-  Hadde noen fortalt meg for to uker siden at jeg skulle stå her i grønt i dag, ville jeg vært overlykkelig. Jeg hadde jo håpet på det, men at det ble allerede i dag er foran skjema. Og når jeg oppnår dette, øker bare motivasjonen til resten. Mye vil ha mer, vet du.

Sanket 32 poeng

Den grønne trøya gis til den rytteren som sanker flest poeng. Poengene tjenes ved å være blant de tre første på de innlagte spurtene underveis i etappene, og på å være blant de 25 første i mål. Spurteren Hushovd markerte seg imponerende i går. Seier på sprint nummer to ga seks poeng, og tredjeplassen i mål ga 26 poeng.

-  På den første sprinten var jeg sjanseløs, jeg lå i hovedfeltet langt bak teten. På den andre spurten gikk det perfekt, jeg fikk posisjonert meg som jeg ville og slo Cancellara i spurten. Det var deilig.

På den tredje spurten kom Hushovd aldri i rett posisjon, han var litt for langt bak i feltet.

Førsteplassen på spurten underveis og tredjeplassen i mål gir Hushovd til sammen 14 bonussekunder i sammedraget, der han er fire sekunder bak lederen Cancellara.

Perfekt laghjelp

Inn mot mål ble hjelp fra lagkameraten Julian Dean avgjørende for Hushovd. Dean trakk opp farten, sperret for andre løpere som ville presse seg fram, og slapp fram Hushovd 250 meter før mål.

-  Han gjorde jobben sin perfekt og trakk opp til spurt nøyaktig slik jeg trenger. Kanskje satte jeg inn maksgiret litt tidlig, beina hang ikke helt med. Men hvis jeg hadde ventet lenger, er det stor fare for at noen andre ville kommet opp på siden av meg. Det er små marginer, og man må bare ta en sjanse og tråkke til. Tredjeplassen var utrolig deilig og viktig, sier Hushovd.

Grimstad-syklisten var veldig fornøyd med taktikken i går, og satser på å gjenta den i dag.

-  Jeg satser helt likt som i dag. Jeg skal ta sekunder på Cancellara i spurtene, og i dag skal jeg ta den gule trøya, gliser Hushovd.  Dagens etappe er 197 km lang, og går fra Charleroi til Namur.

TRIUMF: Thor Hushovd var stolt av den rød-hvite-blå drakten som viser at han er norsk mester. I går ble den byttet ut med den grønne trøya, som kvinnen til venstre kommer bærende med. Beviset på at han har plukket mest poeng så langt i Tour de France.