I dag skulle Bergman bli pappa - i stedet tok han bronse

Men hevder han var nær å brekke beinet like før mål.

LYKKELIG FOR BRONSEN: Lenge var det usikkert om Carl-Johan Bergman i det hele tatt ville komme seg til VM. Men i samråd med sin høygravide kone ankom han Ruhpolding på torsdag, og i dag gikk han inn til en sterk bronse med dårlig startnummer. Foto: EPA/PETER KNEFFEL
LYKKELIG FOR BRONSEN: Lenge var det usikkert om Carl-Johan Bergman i det hele tatt ville komme seg til VM. Men i samråd med sin høygravide kone ankom han Ruhpolding på torsdag, og i dag gikk han inn til en sterk bronse med dårlig startnummer. Foto: EPA/PETER KNEFFELVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Bronsevinner Carl-Johan Bergman har hatt en spesiell oppladning til VM i Ruhpolding.

Hans norske kone, Liv Kjersti Bergman, er høygravid og hadde termin i dag. Mens de andre svenske skiskytterne har vært i Ruhpolding hele uka, har Bergman sittet hjemme og ventet på at fødselen skulle starte.

Torsdag valgte han imidlertid å slutte seg til resten av troppen, i samråd med kona, og i dag gikk han sprint. Kanskje har de spesielle forberedelsene vært en skjult velsignelse: Bergman leverte to feilfrie skytinger og gikk inn til en sterk bronse bak gullvinner Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen.

- Han skal få gå jaktstarten
Faktisk ledet han ut fra siste skyting, men med et høyt startnummer hadde han vesentlig dårligere forhold enn de to som tok gull og sølv.

Bergman er uansett overlykkelig for bronsen - og kaller oppladningen helt perfekt.

- Jeg har alltid drømt å ta en individuell VM-medalje. Nå har jeg gjort det. Det var den perfekte oppladningen å få trene på hjemmebane og så komme hit, sier han til Expressen.

Med målsettingen nådd er Bergman innstilt på å returnere til Sverige så fort kona merker at noe er på gang. Men hun lover nesten at han skal få med seg morgendagens jaktstart også.

TERMIN I DAG: Bergmans norske kone, Liv Kjersti Bergman, har termin i dag. Men hun lover nesten at ektemannen skal få gå morgendagens jaktstart også, før fødselen setter i gang. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TERMIN I DAG: Bergmans norske kone, Liv Kjersti Bergman, har termin i dag. Men hun lover nesten at ektemannen skal få gå morgendagens jaktstart også, før fødselen setter i gang. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Ja, han skal få gå jaktstarten. Det er ingen fare, sier hun.

Overfor Dagbladet anslår Bergman at det vil ta rundt sju timer å komme seg hjem, men noe privatfly står ikke og venter. Og han kommer ikke til å avbryte jaktstarten om noe skjer på hjemmebane mens han er ute i sporet i morgen.

Nesten-ulykke
Bergman tror ikke kona angrer på at hun slapp ham avgårde - tvert imot synes hun det var stressende å ha ham hjemme med tanke på å få i gang fødselen.

- Det er kult at vi tok den riktige avgjørelsen. Forhåpentligvis rekker jeg hjem i tide også. Dette er en stor dag, sier han.

Men sprinten kunne endt ulykksalig på sisterunden: TV-bildene viste aldri dramatikken som oppsto i en utforkjøring like før mål. Bergman var fryktelig sliten da han kom susende, og en franskmann hadde stoppet opp i løypa foran ham.

- Jeg holdt på å kollidere med en i den siste bakken. En franskmann hadde ramlet like etter den lange hesteskosvingen, og da han reiste seg sto skiene hans rett ut. Jeg bare kjørte over dem, hadde det vært ti centimeter lenger til høyre ville det vært beinbrudd på to personer der ute. Det var forferdelig nære. Jeg var så ufattelig sliten og hadde ingen mulighet til å unngå det, det var flaks at det gikk bra, sier han.

På vei mot mål ante han ikke hvordan han lå an, heller ikke etter at han hadde krysset målstreken.

HELT KJØRT: Carl-Johan Bergman var så sliten at han knapt visste hvor han var da han kom i mål - og heller ikke hvilken plass han hadde kommet på. Foto: EPA/PETER KNEFFEL
HELT KJØRT: Carl-Johan Bergman var så sliten at han knapt visste hvor han var da han kom i mål - og heller ikke hvilken plass han hadde kommet på. Foto: EPA/PETER KNEFFEL Vis mer

- Jeg hadde for jævlig vondt i kroppen, jeg visste knapt hvor jeg var. Jeg hørte ikke hvilken plassering jeg hadde, og i målområdet spurte jeg flere funksjonærer, men de skjønte ikke spørsmålet mitt. Det tok en stund før jeg fikk vite det. Jeg tok meg ut fullstendig, og kunne like gjerne tapt et halvminutt den siste kilometeren, sier han.

Furter ikke over startnummeret
Den svenske lagledelsen valgte å plassere Bergman i startpulje to, mens Fredrik Lindström og Björn Ferry fikk starte i pulje én, der forholdene var hardere og bedre.

Emil Hegle Svendsen betegnet det som en stor tabbe, men Bergman nekter å kritisere sine egne.

- Det var en vurdering fra landslagsledelsen, og jeg aksepterte den. Noen ganger må man ta tøffe avgjørelser, selv om de kanskje ikke alltid er korrekte. De to andre var også blant de åtte beste i dag, og noen måtte starte i pulje to. Ettersom Björn og Fredrik gjorde det bra på mixed stafett, er det kanskje naturlig at det ble meg, sier han til Dagbladet.