I dag slippes billettene til fotball-VM i Brasil

Slik skaffer du deg billetter.

(Dagbladet): Da er dagen endelig her. I alle fall for de som har tenkt å ta turen til fotball-VM i Brasil mellom 12. juni til 13. juli neste sommer.

I dag kl. 12.00 legges billettene til de 64 forskjellige kampene ut på FIFA sine hjemmesider. De vil gå på 12 ulike stadioner rundt om i landet, og det er i alt 32 land som skal delta.

Her er alt du trenger å vite om hvordan du skaffer deg billetter til neste års store fotballfest:

Prisene er delt inn i fire ulike katogorier, fra 100 kroner til 6000 kroner. De aller billigste billettene er myntet på pensjonister, de som mottar sosialstøtte og studenter, og disse er ikke tilgjengelig for noen andre enn brasilianere. 6000 kroner er summen man må punge ut for å få de aller beste billettene til finalen på Maracana den 13. juli.

Billettene for utenlandske fotballturister har en startpris på rundt 550 kroner for de dårligste plassene. Man kan velge å kjøpe billetter til en spesifikk kamp, stadion-spesifikke kamper, eller billetter til et spesifikk lag.

I alt skal 2989608 billetter ut på salg, av 3334524. Resten av billettene deles ut til ulike fotballforbund, sponsorer og arrangørene.

Billettguiden: Det aller første du må gjøre er å gå inn på FIFA sine hjemmesider og registrere deg. Selve billettsalget har fotballforbundet i år valgt å dele inn billettsalget i flere puljer.

Fonte Nova Arena, Salvador.
Fonte Nova Arena, Salvador.
Maracana stadium, Rio de Janeiro.
Maracana stadium, Rio de Janeiro.
National stadium, Brasilia.
National stadium i Brasilia
Arena Pernambuco, Recife.
Arena Pernambuco, Recife.
Arena Castelao stadium, Fortaleza.
Arena Castelao stadium, Fortaleza.
Mineirao stadium, Belo Horizonte.
Mineirao stadium, Belo Horizonte.

Fase 1: 20. august - 10. oktober:
I denne perioden kan du søke om å kjøpe billetter i alle slags priskatogorier du ønsker, til alle de 64 kampene og på de 12 ulike arenaene. Hvem som faktisk møtes vil ikke bli klart før enn i desember, etter at VM-kvaliken er over - forruten at det er bestemt at Brasil skal spille åpningskampen på Sao Paulo 12. juni.

Om du bestiller billetter allerede i dag, eller i starten av oktober, skal ikke ha noe å si. FIFA opplyser at billetthenvendelsene ikke blir behandlet før etter 10. oktober. Skulle det komme inn flere henvendelser på samme billetter eller at det er for mange henvendelser på de samme kampene, så vil det bli utført en loddtrekning for å bestemme hvem som får billettene.

10. oktober - 5. november:
Søknadene fra fase en vil bli behandlet. FIFA opplyser at om du har bestillt fire billetter samtidig, skal du være garantert å få sitte sammen. Men dette gjelder ikke om du bestiller billettene i flere puljer.

Iløpet av denne tiden vil du få opplyst hvilke billetter du faktisk får om du søkte på FIFA sine hjemmesider iløpet av perioden 20. august til 10. oktober.

5. november - 28. november:
De resterende billettene fra fase 1 blir lagt ut til salg, og i denne perioden er det førstemann til mølla-prinsippet, uten loddtrekning. Hvilke lag som møtes er dog ikke kjent heller i denne perioden.

Fase 2: 8. desember - 30. januar:
På nytt legges de resterende billettene ut, de som ikke ble solgt i fase 1. Forskjellen nå er at gruppene er satt opp, og det er kjent hvilke lag som møtes på hvilke stadioner.

 KLAR FOR VM-FEST?  Brasilianerne viste under årets Confederations Cup at de er klar for å avholde verdens største fotballfest. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ / NTB Scanpix
KLAR FOR VM-FEST? Brasilianerne viste under årets Confederations Cup at de er klar for å avholde verdens største fotballfest. Foto: AFP PHOTO / YURI CORTEZ / NTB Scanpix Vis mer

Her gjelder samme prinsipp som i første runde av fase 1: Du søker på FIFA sine hjemmesider, og så blir det loddtrekning om billettene. Det vil jo bli færre billetter til salgs i denne fasen, men det vil også muligens bli lagt ut tilbakeholdte billetter.

28. februar - 1. april:
Alle de resterende billettene etter loddtrekningen i fase 2. Førstemann til mølla-prinsippet gjelder igjen.

15. april - 13. juni:
«Siste sjanse»-billetter er tilgjengelig for salg på internett, samt i de ulike vertskapsbyene.

Les alt om hvordan kjøpe billetter, de ulike katogoriene og prisene i FIFAs media-brosjyre

 FOTBALLSIRKUS:  Årets Confederations Cup ga en smakebit på fotballfesten som venter. Her gratuleres Fred av Neymar og Paulinho etter Brasils tredje mål mot Spania i finalen. Foto:AP Photo / Andre Penner / NTB Scanpix
FOTBALLSIRKUS: Årets Confederations Cup ga en smakebit på fotballfesten som venter. Her gratuleres Fred av Neymar og Paulinho etter Brasils tredje mål mot Spania i finalen. Foto:AP Photo / Andre Penner / NTB Scanpix Vis mer
 SIST GANG:  Spania er regjerende verdensmestere, etter å ha slått Nederland 1-0 i finalen i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix
SIST GANG: Spania er regjerende verdensmestere, etter å ha slått Nederland 1-0 i finalen i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix Vis mer