Den nye norske hoppturneringen Raw Air

I dag starter intens og rå hoppturnering i Norge: - Høres helt ekstremt ut

Den norske hoppuka har 16 tellende hopp fordelt på ti dager i fire ulike byer.

OPPTUR: NRKs ekspertmmentator Johan Remen Evensen tror hoppturneringen Raw Air gi en opptur i hoppeinteressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OPPTUR: NRKs ekspertmmentator Johan Remen Evensen tror hoppturneringen Raw Air gi en opptur i hoppeinteressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang på mange år skal Norge arrangere hoppturnering. Fredag starter Raw Air-turneringen (den norske hoppuka) i Holmenkollen.

- Det blir intensivt med hopping hver dag. Jeg tror det blir veldig bra, og at det blir en ny dimensjon med flere hopp. Det skaper helt nye rammer rundt skihopp, sier hoppekspert Johan Remen Evensen til Dagbladet.

De tidligere forsøkene med norsk hoppuke og Nordic Tournament har feilet. Lederen i Raw Air, Arne Åbråten, håper de har fått i stand en turnering som kan opprettholdes.

- Vi har laget noe intensitet ingen andre renn har. Vi skal bygge videre på de fire vi samarbeider med. Det har vært økt oppmerksomhet på de fire og oss. Vi er avhengig av å leve gode renn for å overleve. Det er lettere å overleve med alle fire, enn hvis de stod alene, forteller Åbråten.

Turneringen skal gå i Holmenkollen, på Lillehammer, i Trondheim og i Vikersund med de fire arrangørene derfra.

Verdens mest ekstreme og intense hoppturnering

Det er Norges Skiforbund som er initiativtaker til turneringen. De hevder å være «verdens mest ekstreme og intense hoppturneringen». Det blir totalt 16 tellende hopp fordelt på ti dager i fire ulike byer.

- Min første tanke er at det høres helt ekstremt ut. Hadde jeg vært utøver hadde jeg hatt fokus på energinivået. Det gjelder å være lur fra start til slutt. Det er mer rått og ekstremt enn det man har sett før, forklarer Evensen.

EKSTREMT: Johan Remen Evensen mener hopperne må holde fokus på energinivået sitt under den ekstreme turneringen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EKSTREMT: Johan Remen Evensen mener hopperne må holde fokus på energinivået sitt under den ekstreme turneringen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det blir fullt kjør i hoppturnering med svært lite hvile for utøverne.

- De skal hoppe hver dag, ha konferanser, og reise til nye bakker hvor de må hoppe samme dag. Det blir lite avslapping og innhenting mellom konkurransene.

Ønsker mer penger til utøverne

Landslagstreneren Stöck ønsker mer penger til utøverne fordi de tar stor risiko. Raw Air-lederen har forteller at de har strukket budsjettet så langt de kan.

- Jeg forstår trenerne og utøverne på det. Det er tross alt det de trener og lever for. At de ønsker mer har jeg respekt for. Vi har økt premiepotten med èn million i tillegg til de ordniære premiepengene, sier Årbråten.

De tre beste mottar en pengepremie på totalt 100.000 euro. I fremtiden kan det bli enda mer.

- Det er en vesentlig økning fra vanlige renn. Samtidig er det ikke utenkelig å øke premiene i fremtiden. Først må vi få økonomi og det sportslige formatet på beina. Hvis det turneringen går bra, er det ikke utenkelig at styret eventuelt kan øke senere.

Johan Remen Evensen mener premiepotten absolutt er konkurransedyktig, og at det er en fin gulrot for utøverne.

- Premiepotten er viktig for interessen til utøverne. Det er en ekstra gulrot, og utøverne vil være på tåhev for å vinne denne turneringen. Det er viktig for FIS og arrangørene at alle de beste kommer og vil være med. Det er absloutt konkurransedyktig. Med premier i hvert renn også, kan man gjerne vinne 8-900 000 kroner, sier Evensen.

Norske medaljehåp

Evensen forteller at medaljene ligger i utøvernes hender.

- Jeg er mye mer positiv enn i begynnelsen av VM. Jeg møtte en optimistisk gjeng hjem derfra. De fikk en opptur i lagkunkurransen. De mente de hang etter utstyrsmessing, men det er på plass nå. Der er den mentale biten viktig. Så nå er det opp til utøverne selv.

Samtidig er hjemmebane et viktig fortrinn i turneringen.

- De har en klar fordel på hjemmebane. Det er et fortrinn at de kjenner banene når det er liten tid til omstilling fra de ulike banene. Det er en stor fordel, ingen tvil, forteller Evensen.

På gullsjansene pekes mange av de norske ut.

- Maren Lundby er i kjempeform, og hun er i stand til hoppe fra alle. Gjør hun det hun skal, kan hun stikke av med seieren i Holmenkollen. Daniel-André Tande har fikset sittestillingen, og har høyest potensiale av gutta. Han kan vinne. Andreas Stjernen har levert god form, og kan kjempe om medaljer. Det er mange banker på døren på de øverste plassene.

Fredag klokken 17.00 starter kvalifiseringen for menn i verdenscupen i Holmekollen i Raw Air.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer