RETT FØR EKSAMEN:  En konsentrert Didrik Tønseth før dagens stafett. Selv regner han andreetappen som sin eksamen som langrennsløper. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
RETT FØR EKSAMEN: En konsentrert Didrik Tønseth før dagens stafett. Selv regner han andreetappen som sin eksamen som langrennsløper. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

I dag stikker Didrik i bakken

Og det er garantert ikke avtalt spill med svenskene.

HER om dagen kom en venn innom med en tanke. Hva om den totale norske smøringsbommen forleden bare var avtalt spill med svenskene? At skijentene i all sin godhet hadde fått med landslagsledelsen på å gi nabofolket denne ene store gleden bare for å få slutt på alt maset om at Norge vinner for mye i langrenn. At noen få helt innerst i den utskjelte smøretraileren hadde bestemt å gjøre noe så hyggelig for så mange. En vinn/vinn situasjon; vi nordmenn slapp å bli så kjepphøye og svenskene fikk endelig juble.

Min venn er en belest og klok kar. Han påstod slett ikke at han hadde rett. Han ba meg bare tenke på det.

DET gjorde jeg, og fant ut at plottet kunne ha holdt en stund. Den kule smøresjefen med øreringen hadde jo tatt støyten med rett rygg uansett:

- Dette var ræva, hadde han sagt, og det med et trykk på "æ-en" som gjør betegnelsen til å forstå.

Da er det meste sagt. For ingen kan konkludere skisporets små elendigheter så ærlig som en av brødrene Nystad. Dessuten:

•• Den som ikke hele tida streber etter å bevise sin egen storhet, blir fort tilgitt en sjelden feil.

Så da tenkte jeg på dette ellers ganske utenkelige plottet helt til Johan Olsson dagen etter vant Sveriges andre gull, og gjorde all nabohjelp meningsløs.

ETTERPÅ har det vært stafetter. Da tenker hverken nordmenn eller svensker på stort annet enn å slå hverandre. Selv Johan Olsson; denne "løpernes løper" som alle konkurrentene i dyp respekt ellers unner alt godt, er nå fritt vilt.

I dag jaktes han av Didrik Tønseth på den andreetappen som kjennerne har plukket ut som avgjørende. Der de fleste kan komme seg sånn passe igjennom i forvirringen på startetappen og de to skøytestrekkene blir sett på som for flate til å stikke, finnes muligheten på etappe to.

Så stor er forventningene til bakkeklatrerne som Johan Olsson, Dario Cologna, Maurice Manificat, Iivo Niskanen, og nettopp Didrik Tønseth.

FOR ikke så mange år siden kunne det se ut som om de norske langrennsgutta manglet luft i lungene til å følge konkurrentene i bakkene. At kosen rundt spillmaskinen på gutterommet ikke bare hadde spolert de nasjonale helsestatistikkene, men også litt av vinnersjansene for de aller sprekeste.

Herretrener Trond Nystad var opptatt av dette da han overtok laget. Han ba gutta se over til skijentene, og sammen strammet miljøet til treningen.

Didrik Tønseth har hjulpet godt til der. I hele sesongoppkjøringen har han satt en ny standard i bakkeløping. Det var naturlig for en lett løper med et så høyt oksygenopptak, og til nytte for et landslag der alle har vært opptatt av å løfte nivået gjennom det de selv mestret best.

23-ÅRINGEN er bare i starten av skikarrieren. Seinest i høst satte han ny rekord i den lokale Brå-testen i Bymarka i Trondheim; en løype som skilegenden selv har stukket nettopp for å gi de lokale langrennsløperne muligheten til å teste om de har luft nok. Det ble pene 18.25 på en 5km lang løype med en stigning på 207 høydemetere.

Resultatet var til å se sist lørdag da Didrik var den eneste norske som klarte å følge teten i det bratteste partiet mot slutten av 3-mila. Da endte det med 4.plass på grunn manglende maks hurtighet i spurten. Fortsettelsen kommer i ettermiddag. Opp Mördarbacken med Johan Olsson i nærheten.

Mens du venter går det an å sette en hundrelapp på at det blir Didrik Tønseth som stikker.

For denne gangen er det garantert ikke noe avtalt spill med svenskene.....