Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- I dag tenkte jeg at Alexander ville være hos meg og gi meg styrke

Cameron van der Burgh svømte inn til gull og verdensrekord på Dale Oens favorittdistanse.

HYLLET DALE OEN: Cameron van der Burgh hadde lovet Alexander Dale Oens foreldre at det han gjorde i OL, var til ære for sin avdøde kamerat. Søndag gjorde han ære på nordmannens minne ved å svømme inn til OL-gull og ny verdensrekord på 100 meter bryst.Foto: Anders Wiklund/NTB scanpix
HYLLET DALE OEN: Cameron van der Burgh hadde lovet Alexander Dale Oens foreldre at det han gjorde i OL, var til ære for sin avdøde kamerat. Søndag gjorde han ære på nordmannens minne ved å svømme inn til OL-gull og ny verdensrekord på 100 meter bryst.Foto: Anders Wiklund/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Sørafrikanske Cameron van der Burgh var ikke bare en av Alexander Dale Oens største rivaler i bassenget, han var også en av den avdøde 26-åringens nærmeste venner.

Etter det norske OL-håpets tragiske bortgang natt til første mai i år, kom van den Burgh med et løfte til Dale Oens foreldre, Mona Dale og Ingolf Oen:

- Jeg har sagt til dem at jeg vil svømme til hans ære i OL i sommer og dedikere min innsats til ham. Hvis jeg kan gjøre det bra i OL, så vil det være min avskjedsgave til Alex, sa sørafrikaneren til NRK like Dale Oens død.

Forbilde Søndag innfridde sørafrikaneren så til de grader da han svømte inn til en suveren gullmedalje og ny verdensrekord på nordmannens favorittdistanse, 100 meter bryst, i London.

- Jeg tilegner dette løpet til Alexander. Jeg tenker mye på ham når jeg trener. Han var et forbilde for meg når det gjelder hard trening, sier van der Burgh etter å ha klokket inn på tida 58,46.
24-åringen fra Pretoria ville gjerne delta i Dale Oens begravelse i Blomvåg kyrkje i Øygarden 11. mai, men fikk ikke visum i tide til å reise fra Sør-Afrika til Norge.

De to trente flere ganger sammen både i Norge og i Sør-Afrika, og diskuterte å samkjøre deler av OL-oppladningen i Bergen så seint som to dager før Dale Oens døde av hjertestans i Flagstaff, Arizona. I kveld følte han nærværet av kameraten da han skrev svømmehistorie i Olympic Park Aquatics Centre.

- I dag tenkte jeg at Alexander ville være hos meg og gi meg styrke, sier van der Burgh, som pekte mot himmelen etter å ha slått inn først.

Drøm Christian Sprenger fra Australia tok sølvet på 58,93, mens den amerikanske veteranen Brendan Hansen tok bronsemedaljen på 59,49. Alexander Dale Oens norske og nordiske rekord fra VM i Shanghai i fjor lød på 58,71.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si eller tenke akkurat nå, men det er en følelse dypt inne i meg. Jeg er stolt av løpet, og jeg tror jeg klarte meg OK, sier en beveget van der Burgh til NRK

- Det var over så kjapt at jeg ikke husker noe særlig, men det var en fantastisk følelse å slå inn først. Det er alle svømmeres drøm å vinne et olympisk gull, og nå har det gått i oppfyllelse for meg, fortsetter han.

- Stor utøver Også for Kosuke Kitajima syntes det var spesielt å konkurrere uten Dale Oen i en av banene i finalefeltet.

KOMPISEN VANT FAVORITTØVELSEN: Avdøde Alexander Dale Oen hadde 100 meter bryst som sin favorittøvelse - en øvelse som ble vunnet av kompisen Cameron van der Burgh.Foto: Christinne Muschi/REUTERS/NTB scanpix
KOMPISEN VANT FAVORITTØVELSEN: Avdøde Alexander Dale Oen hadde 100 meter bryst som sin favorittøvelse - en øvelse som ble vunnet av kompisen Cameron van der Burgh.Foto: Christinne Muschi/REUTERS/NTB scanpix Vis mer

- Han skulle vært her i dag. Han var en stor utøver, og det er trist at han er borte, sier Kitajima, ifølge NTB.

Japaneren kom til OL i London som tittelforsvarer på 100 meter bryst både fra Beijing for fire år siden og Athen for åtte år siden, men måtte nøye seg med en femteplass etter å ha håpet å bli den første svømmeren med OL-gull i tre leker på rad.

GLADE MEDALJEVINNERE: Cameron van der Burgh (midten), Christian Sprenger fra Australia (t.h.) og Brendan Hansen fra USA tok henholdsvis gull, sølv og bronse på 100 meter bryst.Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO/NTB scanpix
GLADE MEDALJEVINNERE: Cameron van der Burgh (midten), Christian Sprenger fra Australia (t.h.) og Brendan Hansen fra USA tok henholdsvis gull, sølv og bronse på 100 meter bryst.Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media