DYP RESPEKT: Petter Northug var til slutt sjanseløs på femmila, til det var kroppen for sliten. Men han er mektig imponert av det Johan Olsson gjorde. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
DYP RESPEKT: Petter Northug var til slutt sjanseløs på femmila, til det var kroppen for sliten. Men han er mektig imponert av det Johan Olsson gjorde. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

I dag viste Olsson hvorfor Northug skåner ham, men håner Jönsson og Halfvarsson

Skiller mellom svenskene.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Alle de norske løperne bøyer seg i støvet etter Johan Olssons maktdemonstrasjon på femmila på VMs siste dag.

Petter Northug skryter voldsomt av svensken, og minner om at han advarte mot ham allerede i går.

- Johan Olsson fortjener et gull. Han ble nummer tre i Vancouver, og to på 15-kilometeren her, så han har vært veldig nære. Jeg synes han fortjener det. Han er nok den distanseløperen i verden med sterkest motor akkurat nå. Han er en jeg har stor respekt for, sier Northug, som ga verdensmestertrøya si til vinneren etter løpet.

Respekt
For der er forskjellen på svenskene. Northug unner Olsson dette gullet, han viser at han kan gjøre jobben. Sånn er det ikke med Calle Halfvarsson og Emil Jönsson.

- Han har jo aldri sagt veldig direkte ting mot meg i media. Det er ikke som Calle som sier han skal slå meg og det bare blir for dumt, det har jeg ikke respekt for. Johan viser at han kan gjøre noe med det. Emil har sagt at han skal gå sisteetappen, han har aldri stilt opp. Jeg venter, sier nordmannen, som også har fått med seg at Johan Olssons oppfatning av ham har endret seg.

- Det er artig å høre. Han har vel ment noe annet før, men jeg har skjønt at det har snudd litt, og det er jo bra, smiler Northug.

Dårlig russertaktikk
Han skjønte først på sisterunden at det ikke ville bli samlet felt mot mål i dag, men var heller ikke fornøyd med jobben som ble gjort blant forfølgerne.

- Ser du på Russland, det de gjør i feltet mens de jakter på Olsson: Man rister jo bare på hodet. Det er motsatt av hvordan man skal gå i et sånt felt. Så jeg smiler jo litt når de havner utenfor pallen, sier Northug.

- Jeg skjønte Olsson kunne vinne da gruppa begynte å lure på hverandre. Russerne kjørte hardt ett minutt, korte raske føringer så folk ble slitne, og så stoppet de opp. Så kom det nye korte føringer. Russerne ødelegger litt for seg selv, og jeg gidder ikke å hjelpe dem, sier han.

Selv merket han at det har kostet å gå alle løpene han har gjort i VM. Allerede etter to mil gikk det seigt, og det er for tidlig.

Johan Olsson har tjent på å hvile til femmila, mener Petter Northug.

- Jeg tror det betyr mye på en sånn dag, det koster å gå VM-løp, ikke bare løpene men oppladningene også. Forberedelsene. Å konsentrere seg om to løp og stafetten tror jeg han gjør veldig klokt i. Det er mange distanseløpere som gjør mye feil der, mens Johan er iskald og har blitt så gammel at han skjønner hva han skal prioritere, sier han.

- Hadde jeg hatt samme bein i dag som jeg hadde på tremila, så tror jeg at jeg skulle vært med mye lenger, sier Northug.