I denne kampen hevdet kampfikserne at de hadde «halve Sandefjord»

Avslørt av telefonavlytting. Se situasjonene fra kampen her.

(Dagbladet): «Vi har halve laget til Sandefjord.»

Denne setningen ble fanget opp av tysk politi i 2009 etter telefonavlytting av kroatene Ante Sapina og Marijo Cvrtak, som i fjor ble dømt til henholdsvis fem år og et halvt år i fengsel for å ha fikset flere hundre fotballkamper.

Én av dem skal altså ha vært Sandefjord - Stabæk 1. november 2009, som endte med 3-1-seier til bæringene.

I en stor reportasje i Dagens Næringsliv lørdag kom det fram flere detaljer om hvordan kampfikserne angivelig gikk fram for å manipulere resultatet i kampen.

Kontakten skal ha foregått via en tidligere keeper i Kroatia, og hele seks navn fra Sandefjord Fotball er nevnt i et internt Uefa-dokument over fotballkamper som regnes som mistenkelige.

Fortviler over å bli nevnt
Til Dagens Næringsliv snakker styreformann i klubben, Gunnar Bjønnes, om at de på det aktuelle tidspunktet hadde en gruppe bosniske spillere med samme agent. To av dem, Admir Rascic og Fenan Salcinovic, spilte kampen mot Stabæk.

- Det er jo en annen kultur. Ingen av de spillerne er her lenger nå. Og vi kommer ikke til å ha spillere og trener som har samme agent igjen, sier han.

Sandefjord hadde også en bosnisk assistenttrener i Nebojsa Novakovic. Til lokalavisa Sandefjords Blad fortviler han over at navnet hans er trukket fram i en slik sak.

- Det er kjempevanskelig. Jeg aner ikke noe om koblingen, og det sverter mitt navn og rykte. Å trikse med kampresultater er jo det aller siste man kan gjøre i fotballivet sitt. Blir man med på det løpet, er det kjørt. Derfor begriper jeg ikke på hvilken måte jeg kan være innblandet, sier han.

- Vi har sterke bevis
I januar i fjor skrev Dagbladet om hvordan Ante Sapina, som tok inn på hotell i Sandefjord foran kampen mot Stabæk med en halv million kroner i kontanter, trodde han hadde lyktes i å bestikke Sandefjords assistenttrener. Sapina forklarte selv i rettssaken i fjor hvordan han etterpå oppdaget at vedkommende person ikke tilhørte trenerapparatet - og at dermed var blitt lurt.

Med andre ord hevder kroaten at Sandefjord - Stabæk aldri ble manipulert. Men han blir ikke trodd av tysk politi, som altså sitter på opptak av telefonsamtaler der kampen blir nevnt et titalls ganger. Deriblant setningen: «Vi har halve laget til Sandefjord.»

- Sandefjord-saken er godt opplyst i både lydopptakene og i avhør med de involverte. Vi har meget sterke bevis. Det at kampen ikke ble fikset er en påstand som dukker opp med jevne mellomrom, men det tror vi ikke noe på, sier førstepolitibetjent Norberg Schugt til Dagens Næringsliv.

Én av spillerne som er nevnt i Uefa-dokumentet har møtt avisa på en kafé i Sandefjord, der han bedyrer at han aldri er blitt tilbudt penger for å fikse en kamp.
 
Men:

- Jeg husker da vi kom hjem etter å ha spilt bortekamp i Sandnes. Bilene våre var ramponert. Vi fikk høre at det var asiatiske kampfiksere som hadde gjort det. Vi fikk streng beskjed om å holde kjeft om det.

Klønete straffe
De tapte kampen mot Stabæk 1-3, etter å ha ligget under 0-1 til pause. Fire minuttet etter pause fikk Stabæk straffespark etter en klønete felling, og Daniel Nannskog banket ballen i mål.

Etter en drøy time fikk Sandefjord straffe. Nåværende Brann-spiller Erik Mjelde scoret sikkert, og løp utålmodig inn i mål for å hente ballen etterpå.

Men seks minutter før slutt økte Stabæk til 3-1, da Nannskog fikk stå fri i boksen etter et innlegg fra høyre. Dette var sesongens aller siste kamp, og ingen av lagene hadde noe å spille for.

Sandefjord avsluttet midt på tabellen, mens Stabæk tok tredjeplassen.

De to kampfikserne som ble telefonavlyttet, Marijo Cvrtak og Ante Sapina, ble dømt til fengsel i fjor. I disse dager sitter seks nye personer fra samme kampfikserbande på tiltalebenken i Bochum i Tyskland.