Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I denne «skjebnesvingen» kan alt avgjøres: - Det er jo selvmord

I dag starter ski-VM, og på sprinten kan det bli dramatikk fra første stavtak.

SPRINT: Alledere på VMs første dag kan det være duket for dramatikk da både kvinner og menn skal gå sprint i Lahti. «Skjebnesvingen» blir nøkkelen for å få en god posisjon på det avgjørende oppløpet. Foto: Lahti2017.fi
SPRINT: Alledere på VMs første dag kan det være duket for dramatikk da både kvinner og menn skal gå sprint i Lahti. «Skjebnesvingen» blir nøkkelen for å få en god posisjon på det avgjørende oppløpet. Foto: Lahti2017.fi Vis mer
  • Kvartfinalene starter 16.30

(Dagbladet): Etter en lang høst og vinter, fylt som har blitt preget av mye utenomsportslig støy, er det omsider duket for første stavtak i ski-VM.

Første øvelse på programmet er den individuelle sprinten for både kvinner og menn, og allerede før start er det lagt opp til dramatikk.

For før verdens raskeste skiløpere kan spurte om edelt metall på oppløpet, må de buksere seg gjennom en siste og avgjørende sving inne på selve arenaen. En sving svenske Aftonbladet har døpt «ödesvingen» - eller «skjebnesvingen» på godt norsk.

Siste indre

I fjor gikk prøve-VM av stabelen i den samme løypa, men siden den gang er det gjort noen små endringer.

Oppoverbakkene har blitt gjort noe bredere, og stigningene har blitt gjort litt mer utslagsgivende. Alt for å sørge for en mer rettferdig avvikling av den første øvelsen i Lahti.

Men den siste svingen er den samme. Og her gikk det galt for bare ett år siden.

Svenske Johan Edin var på vei mot en plass i semifinalen, men i kampen for en god posisjon på oppløpet endte både han og finske Matias Strandvall i snøen.

Artikkelen fortsetter under grafikken

image: I denne «skjebnesvingen» kan alt avgjøres: - Det er jo selvmord

- Det er jo selvmord

Finnen var rasende, og skjelte ut Edin etter noter. Svensken sa den gang til Expressen at situasjonen i svingen var uoversiktlig, og at han ikke følte at han gjorde noe galt. «Finska jätteilskan», som de selv kalte det.

- Jeg synes selv at jeg gikk først inn i svingen, og forsøkte å holde innersporet. Så kommer det to som prøver å passere meg, men jeg kan jo ikke bare trekke meg til siden for dem, sa han.

Finske Strandvall var ikke helt enig i Edins versjon av hendelsesforløpet, og stiller seg uforstående til svenskens oppførsel.

- Det er jo selvmord, sa han om måten Hedin posisjonerte seg på.

- Vi kunne gått videre begge to. Jeg skjønner det ganske enkelt ikke.

KONGEN AV LAHTI: Under kvalifiseringsløpet 10 kilometer klassisk for menn spurte vi langrennsløperne om hva de tenker om Northugs sjanser under Lahti-VM. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vinnervekta?

Dagbladet snakket i går med både Petter Northug og Emil Iversen om hva de tenkte om løypa. Begge var klare på at det faktum at de har noen ekstra kilo på mange av de skarpeste konkurrentene, kan bli en fordel ned mot den siste svingen før oppløpet.

- Jeg må jo si at det er en fordel i utforkjøringen inn mot spurten her i Lahti. Vi så det i prøve-VM i fjor at vi kan komme sterkt mot slutten, sa Iversen.

Petter Northug var enig i det. Også han trakk paralleller til fjorårets prøve-VM.

- Vekta kan være redningen for meg og Emil. Vi så det i fjor at det kan være en fordel. Pellegrino var først over toppen, men vi kjørte det greit inn. Jeg var nr. 5 over toppen, men når en på 88 kilo setter seg i utforkjøring, blir det tøft for Pellegrino å holde unna, sa Northug.

MÅTTE BRYTE: Venezuelanske Adrian Solano gikk nesten glipp av ski-VM etter at han ble stoppet i tollen og fengslet i fem dager i Paris på grunn av narkotikamistanke. Selv om han måtte bryte, er han likevel strålende fornøyd. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Fem av seks pallplasser

Hvorvidt det blir klabb og babb i den siste svingen i dag er uvisst, men det som er sikkert er at det blir dramatikk.

Johannes Høsflot Klæbo og de andre gutta skal riktignok gå 200 meter lenger enn Maiken Caspersen Falla & co, men både kvinner og menn skal gjennom den siste kurven.

Så er spørsmålet om det med norske øyne blir en like stor suksess som under prøve-VM. Den gang vant Emil Iversen foran Finn Hågen Krogh og Petter Northug. Maiken Caspersen Falla vant kvinnenes sprint foran Jessica Diggins og Heidi Weng.

Suveren Falla

Maiken Caspersen Falla viste i prologen at hun er i storslag, og vant denne 2.37 foran Mari Laukkanen fra Finland.

Mer bekymringsfullt var det at andrekvinne i verdenscupen, Ingvild Flugstad Østberg, lenge så ut til å være i fare for å bli slått ut.

Østberg gikk i mål nesten ni sekunder bak Falla, og var til slutt nummer 25 av de 30 som får lov å gå finaler.

Kathrine Harsem ble nest beste nordmann på en syvendeplass, og Marit Bjørgen fulgte på plassen etter det. Heidi Weng ble nummer 14.

Skummelt for Northug

Blant herrene gikk Sergej Ustjugov gikk en forrykende prolog, mens Finn-Hågen Krogh og Sindre Bjørnstad Skaar tok andre- og tredjeplass henholdsvis 2.71 og 3.39 sekunder bak russeren.

Johannes Høsflot Klæbo tok seg videre med en sjetteplass, og Emil Iversen avanserte med 14. plass.

Det så lenge skummelt ut for Northug, men han tok seg også videre med et nødskrik på en 27. plass, 9.70 bak suverene Ustjugov.

Tungt føre

Det var tydelig at mange ble preget av tunge forhold under prologen - forhold som naturlig nok har vært hovedfokus for smøresjef Knut Nystad.

- Vi kan ikke kontrollere været, men vi tar det vi får. Det er veldig mye tråere føre og veldig løst i dag, sier han til NRK.

Han fortsetter:

- Det vi ser er at det er stor forskjell på hvordan løpere tar svingene, og det er løst i svingene. Det blir interesant å se sporvalgene de tar.

- Er dere forbredt på dette?

- Vi hadde lim som snødde på søndag, så vi fikk testet det. Vi så værmeldingen også, og der stod det jo at det skulle komme snø. Vi visste at det kom, og selv om det kom mye mer enn meldt, har vi fått testet det godt

Kvartfinalene starter 16.30.

TREDOBBELT: For ett år siden ble det tredobbelt norsk under prøve-VM i Lahti. Her jubler Emil Iversen rett etter målgang. I bakgrunnen tar Finn Hågen Krogh andreplassen foran Petter Northug. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AP / NTB Scanpix
TREDOBBELT: For ett år siden ble det tredobbelt norsk under prøve-VM i Lahti. Her jubler Emil Iversen rett etter målgang. I bakgrunnen tar Finn Hågen Krogh andreplassen foran Petter Northug. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media