Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I denne sporten er alle andre sjanseløse

Eller er de bare uinteresserte?

I EGEN KLASSE: De norske håndballjentene vant igjen. Det er betyr ikke så mye internasjonalt, men er mer enn godt nok for oss. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
I EGEN KLASSE: De norske håndballjentene vant igjen. Det er betyr ikke så mye internasjonalt, men er mer enn godt nok for oss. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

ETTER enda en norsk oppvisning i kvinnehåndball foran et publikum i rødt, hvitt og blått, spilt på et heldekket gulv med våre egne trauste annonsører fra Posten, Møbelringen og Nordfjord kjøtt, er det lov å lure på om noen utlendinger egentlig bryr seg om hvilken nasjon som er regjerende verdensmester, europamester  og olympiamester i denne sporten.

Det gjør de.

USTOPPELIGE:  Veronica Kristiansen på vei igjennom det nederlandske forsvaret til nok en scoring. Danmarksproffen var glitrende igjen i finalen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
USTOPPELIGE: Veronica Kristiansen på vei igjennom det nederlandske forsvaret til nok en scoring. Danmarksproffen var glitrende igjen i finalen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

I hvert fall om du tør å stole på TV-tall fra den internasjonale håndballen. Det er slett ikke alle såkalte «fakta» derfra som er like trygge, men det siste jentemesterskapet (EM 2014) samlet visstnok totalt 743 millioner TV-seere. Det er en økning på smått utrolige 90 prosent seere fra den forrige sammenlignbare turneringen, og matcher at denne sporten i rask global vekst har nådd 181 medlemsland.

Så hvorfor er det fortsatt annonsører fra lille Norge som dekker nesten alle flater på finalearenaen i et verdensmesterskap? Og hvorfor har vi et lag som ligger klasser over motstanderne i individuell teknikk og felles løpskraft?

FINALENS BESTE:  Kari Aalvik Grimsbø hadde en redningsprosent på flotte 51 ida det gjaldt som mest. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
FINALENS BESTE: Kari Aalvik Grimsbø hadde en redningsprosent på flotte 51 ida det gjaldt som mest. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

DET siste er det morsomste å svare på etter en førsteomgang der et ganske ungt norsk lag herjet med  verdensmesterskapets store positive overraskelse:

•• Norge har beholdt dominansen fordi dette er den jenteidretten vi har tatt mest på alvor.

PRIORITERER RETT : Håndballpresident Kåre Geir Lio følger opp politikken med å gi jentene fordeler i sporten sin. Det har gitt bemerkelsesverdige resultater. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
PRIORITERER RETT : Håndballpresident Kåre Geir Lio følger opp politikken med å gi jentene fordeler i sporten sin. Det har gitt bemerkelsesverdige resultater. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

I årtier er det jentene som har vært prioritert i denne sporten. De er klart flest (68% av håndballens 120 000 aktive), og tilbyr sine spillere, trenere og klubber all den oppmerksomheten og prestisjen det er mulig å drømme om i Sports-Norge.

NÅR denne posisjonen forvaltes så klokt som i håndballmiljøet, kommer resultatene:

PÅ STJERNELAGET :  Nora Mørk kapret plass på VMs stjernelag selv om selve finalen ikke var blant hennes beste kamper. Uansett et strålende mesterskap for Norges stjerneskytter. FOTO: Bjørn Langsem.
PÅ STJERNELAGET : Nora Mørk kapret plass på VMs stjernelag selv om selve finalen ikke var blant hennes beste kamper. Uansett et strålende mesterskap for Norges stjerneskytter. FOTO: Bjørn Langsem. Vis mer

•• Håndballjentene under Marit Breivik og Thorir Hergeirsson har tradisjon for å være best trent og mest sportslig selvstendige.

Slik er de blitt en gjeng toppidrettsutøvere i en idrett der en slik tenkning ikke har vært det normale. Det som er best i Norge, har de siste tjue årene også vært best i verden. Det er unikt for oss i en lagidrett fra sommer-OL.

NY TOPPKAMP:  Camilla Herrem scoret sju mål i VM-finalen, og imponerte med nok en ny toppkamp. Her etter suksessen mot Romania i semifinalen. FOTO:Bjørn Langsem/ Dagbladet
NY TOPPKAMP: Camilla Herrem scoret sju mål i VM-finalen, og imponerte med nok en ny toppkamp. Her etter suksessen mot Romania i semifinalen. FOTO:Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

FORDI vi nyter og nyter vår egen suksesshistorie, blir den sportslige posisjonen stadig sterkere. Utenfor banen er egentlig Danmark den eneste konkurrenten.

Rett før starten på denne VM-finalen valgte nettutgaven til De Telegraaf; Nederlands suverent største avis, fjorten fotballnyheter foran et nøkternt intervju med toppscorer Estavana Polman. Her hjemme så vi helt annerledes på viktigheten av dette oppgjøret. Jentehåndballen dominerte nyhetsbildet totalt.

STADIG NYE HELTER: Stine Skogrand har hatt et flott mesterskap. I finalen toppet hun mesterskapet med mål og smarte pasninger. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
STADIG NYE HELTER: Stine Skogrand har hatt et flott mesterskap. I finalen toppet hun mesterskapet med mål og smarte pasninger. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

Rekordhøye norske seertall og smått utrolige leseinteresse har forlengst lært oss at slikt lønner seg. På Dagbladet no var hittil totalt ukjente Estavana  dagens hovedsak. Du fikk vite hvor nær hun var å bli lam i en bilulykke, og du fikk se henne le av klubbvenninner på det norske landslaget som avslørte at den nederlandske stjernen alltid fintet mot venstre og gikk til høyre.

Akkurat det viste seg å ikke være helt sant. Flinke Estavana Polman behersket det meste innen idretten sin, men det store bildet stemmer fortsatt:

FEST, FEST OG FEST :  Suksessen stopper visst aldri for håndballjentene som nå er regjerende OL, EM -og VM-mestere. Her er Camilla Herrem , Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal  på vei til gårsdagens bankett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FEST, FEST OG FEST : Suksessen stopper visst aldri for håndballjentene som nå er regjerende OL, EM -og VM-mestere. Her er Camilla Herrem , Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal på vei til gårsdagens bankett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

•• Denne VM-triumfen viser at kvinnehåndball tvers igjennom er en norsk sport.

Desto større grunn til å jobbe hardt videre for å ta vare på den posisjonen. Nettopp der ga trener Thorir Hergeirsson og hele denne VM-troppen sitt historiske bidrag.

For uansett om resten om verden bryr seg; dette er gull for vår egen idrett.

FOTNOTE: Hos oss setter håndballjentene stadig nye rekorder uavhengig av motstandernes noe varierende kvalitet. Kampen mot Montenegro sist uke samlet de siste minuttene over 1,6 millioner seere. Hvor mange som ble med TV2 på finalen i går, er foreløpig uvisst. Kanalen selv har uansett en god følelse. For i hvilket annet land er det mulig å følge opp en direkte TV-finale med et mimreprogram fra jentefinalen i 1999? TV2 gjorde det i går kveld, og sikret seg sannsynligvis en ny suksess. 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media