I dette teltet på Rena legges grunnlaget for norske VM-gull i langrenn

I denne tunnelen prøver norske eksperter å finne gullgliden til VM. Testing av selvproduserte, hemmelige skistrukturer starter på Rena i dag. Uten riktig struktur vil selv Bente Skari få trøbbel med å ta gull.

- Vi kommer til å ta med rundt 100 testpar til Val di Fiemme. I tillegg regner vi med at langrennsløperne har med seg 400 par til sammen. Det blir mye å holde orden på, forteller langrennslandslagets smøresjef Terje Smevold til Dagbladet.

I dag starter ski-NM i Molde. Samme dag begynner Norges fremste eksperter på glid og skistruktur en intensiv testperiode fram mot VM i Val di Fiemme, som starter 18. februar. Sju forskere, profesjonelle skislipere og testere vil først tilbringe åtte dager på Rena leir for å teste ulike skistrukturer på kunstsnø - de snøforholdene de forventer seg under VM. Deretter drar de ned til VM-byen for å teste der i ei uke før mesterskapet braker løs.

- Rundt 30 forskjellige skistrukturer skal testes ut, forteller skislipe-ekspert Olav Stuveseth.

Hemmelig

Skistrukturene de norske langrennsløperne skal bruke under ski-VM, er utviklet av Stuveseth og Robert Helgesen. De norske VM-løperne benytter bare skistrukturer laget av de to.

- De har en samarbeidsavtale med oss, som går ut på at de har forpliktet seg til å sette strukturer på våre ski. De setter bare struktur på skiene til de norske VM-deltakerne, sier Smevold.

Skistrukturene Norge utvikler er strengt hemmelige.

- Det vi sitter inne med, kan ingen ta ifra oss. Vi har lagt mye penger i dette, og da ønsker vi å holde dette så hemmelig som mulig, sier Stuveseth.

Mye penger

Ingen andre land har gått så grundig til verks for å finne ut hvorfor enkelte skistrukturer glir bedre enn andre. Glidprosjektet ble initiert av Olympiatoppen i 1990, og mye av kunnskapen Norge sitter inne med er opparbeidet over tid ved Norges teknisk- vitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Forskerne Sveinung Løset og Dag Anders Moldestad er sentrale i utviklingen av skistrukturer.

- Vitenskapsfolkene bringer vitenskapelige teorier videre til struktursliperne. Skitesterne gjennomfører testingen av skiene, forklarer smøresjefen.

- Vi kommer til å teste hastighet ved hjelp av fotocelle. I tillegg tester vi fysisk, ved å gå på skiene, tilføyer han.

Helt avgjørende

Folk flest er ikke klar over hvor viktig det er å ha god glid på skiene. Selv Bente Skari ville fått problemer med å vinne skirenn om hun ikke hadde profesjonelle til å preparere og slipe skiene sine.

- Gliden er helt avgjørende for resultatet. Viktigst for glidhastigheten er skiparet, så kommer skistrukturen og til slutt glidpreparatene, mener Smevold.

Det norske støtteapparatet kommer til å passe godt på skiene til de norske løperne under VM, for skinasjonen Norge ønsker at glidhemmeligheten skal forbli hemmelig.

- Vi beskytter skiene så godt som mulig. Vi har kontroll på skiene til enhver tid. Et godt skipar er utrolig mye verdt for en løper, fordi det er vanvittig mye arbeid å finne et tilsvarende par igjen, sier Smevold.

HEMMELIG: Her, i tunnellen (bak bodene) på Rena, skal ekspertene finne fram til den norske gullgliden som skal gi suksess i Val di Fiemme.