Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I dette VM teller jentene mest

Da er en bronse på denne måten rett og slett gull.

JENTENE FØRST:  Skiskytterjentene må bygge stabile lag. Derfor var VM-starten perfekt. Her Tiril Eckhoff og Marte Olsbu foran Johannes og Tarjei Bø. FOTO: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet.
.

.
JENTENE FØRST: Skiskytterjentene må bygge stabile lag. Derfor var VM-starten perfekt. Her Tiril Eckhoff og Marte Olsbu foran Johannes og Tarjei Bø. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. . . Vis mer

DA Tiril Echoff med en avgjørende miss fra forrige mix VM stafett; fleipet med Tarjei Bø om at det var han som fiklet det til denne gangen, var det bare en fleip. De som driver med skiskyting på dette nivået, vet at dette ikke akkurat er snakk om fikling. Drillen på standplass er mer kompleks enn som så, og sjansene for å gjøre en bitteliten feil adskillig større.

Men med jentene og norsk skiskyting er det alvor. Det er derfor denne stafetten som tilsynelatende ble tapt på bestemannens overraskende  bom på liggende skyting, egentlig var en tilnærmet perfekt start på det som kommer til å bli et flott mesterskap.

For det er jentene skiskyttermiljøet må ta vare på.

Da er det best at de passer på seg selv.

DET var det som skjedde med Norge først inn til veksling etter de to jenteetappene på denne mix-stafetten. Det var en større prestasjon av Marte Olsbu og Tiril Eckhoff enn de fleste tror. Rankingen i skiskytterjentenes verdenscup er ikke akkurat folkelesning, og i TV-spenningen er det lett å bli analfabet. Der er helst treff som det skal være, og bom en uforståelig fiasko:

Rankingen viser det motsatte:

•• I skiskyting er fikling og bom normalen for de aller beste norske jentene.

Med unntak av Tiril Eckhoff er de ikke i verdenstoppen. Tiril er nummer 12 i sammendraget der Marte Olsbu er nest beste norske jente. Hun er nummer 34. Da blir det å lede VM-stafetten etter to etapper, stort nok i seg selv.

NÅR det gjelder jentene er norsk skiskytting ikke vant til noe mer. Det var aldri noe stabilt sterkt lag bak verdensenerne Liv Skjelbred eller Tora Berger. Deres prestasjoner var unike, og fikk ingen betydning for landslaget etterpå.

Slik er de siste sesongene avslørende for nivået. Med Tora Berger på plass helt til 2014 var Norge i tetstriden uansett. Da hun la opp ble Tiril Eckhoff nummer 11, og vi hadde ingen andre blant de tjue beste.

Disse resultatene framstår selvsagt enda svakere med tanke på det som skjer hos søstrene i langrenn. Der er et dominerende norsk landslag blitt normalen. Nå er det seks norske blant de ti beste i verdenscupen.

DEN forskjellen reflekterer hverken internasjonal bredde eller nivå i disse to viktige olympiske vinteridrettene. Der det er mulig for NRK-kommentator Halvor Hanevold å erte med at Martin Johnsrud Sundby ikke engang ville hatt beste langrennstid om han hadde konkurrert i skiskyting, blir en slik sammenligning ikke fullt så artig med Therese Johaug og resten av de norske skijentene. Tiril er en sterk skiløper, men ellers er nivåforskjellen tydelig.

Det var derfor den faglig sterke veterantreneren Steinar Mundal ble hentet fra skijentene før denne sesongen. Det er fint, men det gir ingen quick fix. Slikt finnes ikke når det gjelder å gå fort på ski. Nettopp den erkjennelsen er en av de viktigste årsakene til den norske dominansen der.

DERFOR fortsetter skiskyttermiljøet å bygge bredde blant jentene. De har holdt på med det i over 15 år med ok resultater, men altså uten å nå fram til nivået i langrenn. 3 527 jenter er med i et lokalt skiskytterlag. Det er dobbelt så mange som da det bevisste rekrutteringsarbeidet startet.

I lengden er det dette arbeidet som vil avgjøre om skiskyting forblir det mest populære TV-sporten sammen med langrenn. Den suksessen har kommet mens Norge har hatt jenter i verdenstoppen. Faller jentene fra, gir det en ny situasjon både blant publikum og sponsorer. Og så blir det mindre moro. Det er på alle vis sunnere for en idrett å ha sterke, jevne landslag både blant jenter og gutter.

Sånn er Marte Olsbu sitt gjennombrudd i går så viktig. I beste fall gir det etter hvert Tiril Eckhoff en jevnaldrende konkurrent, og så kan de to litt etter litt bygge et nytt mer stabilt lag.

Lykkes de, er bronsen rett og slett gull. For i dette verdensmesterskapet teller jentene mest for oss.

FINPUSS FØR VM: Steinar Mundal terper detaljer med Tiril Eckhoff rett før VM-starten. FOTO: Hans Arne Vedlog.
FINPUSS FØR VM: Steinar Mundal terper detaljer med Tiril Eckhoff rett før VM-starten. FOTO: Hans Arne Vedlog. Vis mer