Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I en bekmørk sesong har Willian lyst opp for Chelsea

FourFourTwo-analyse.

 BLOMSTRET:  I en forferdelig sesong, har Willian stått fram som Chelseas beste spiller. Foto: NTB Scanpix.
BLOMSTRET: I en forferdelig sesong, har Willian stått fram som Chelseas beste spiller. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Til tross for en skrekkelig start på sesongen har den brasilianske vingen spilt strålende for London-laget.

Åpningen på 2015/2016-sesongen har vært skrekkelig den regjerende mesteren, og supporterne har hatt særdeles lite å juble over. Positive tegn har vært vanskelig å finne. Likevel er det en spiller som har utmerket seg og fortjener skryt for måten han har stått på i motgangen og preget kamper på. Vi snakker selvfølgelig om Willian.

Brasilianeren har vært nær briljant denne sesongen. Så dårlig at José Mourinho ble sparket. Willian har stått fram med sitt pågangsmot og hans lederevner har vært blåtrøyenes lyspunkt. Willian er stort sett å finne på høyrekanten i Chelseas startoppstilling, men hans allsidighet og fleksibilitet har sørget for at han titt og ofte er å se på venstrekanten eller i en tierrolle i midten, slik han gjorde mot Bournemouth i desember.

Hans evne til å tilpasse seg ulike roller i kampene har påført en rekke forsvarsspillere hodebry. Willian er et absolutt mareritt for motstanderne. Han står aldri stille og dermed får motstanderne aldri muligheten til å slå seg til ro med en rytme som fungerer. Samme hvor hardt motstanderlaget har gått inn for å stoppe han, har han evnen til å komme seg unna.

Verktøykassa til Willian inneholder det meste. Tekniske finurligheter, fremragende utholdenhet og hans tidligere nevnte fleksibilitet har sørget for at han har gått seirende ut av mange av utfordringene som har møtt ham. Arbeidsmoralen til 27-åringen er en viktig faktor for at han hele tiden klarer å finne rom inne på den siste tredelen.

Spilleforståelse Willians spilleforståelse gjør at han klarer å forutse hvor han hele tiden bør posisjonere seg i forhold til med- og motspillere. Dette er godt dokumentert når han driver innover i banen mellom motstanderens midtbane og forsvarslinje.

Selv den minste åpning er da fristende for Willian. Når han først blir satt opp i dette rommet kan utnyttet sitt undervurderte pasningsrepertoar. Elegante flikker, vipper og presise entouchpasninger tas gjerne i bruk for å sette opp medspillere i bedre posisjon. Ved å gå inn i banen mellom de to leddene kommer Willian tett på Eden Hazard, Oscar, Diego Costa og Cesc Fàbregas, en viktig faktor i Chelseas plan for å score mål.

Når Chelseas har utspark er det blitt vanlig å slå disse mot høyreback Branislav Ivanovic. Planen er at han skal stusse den videre til Willian. Willians evne til å lese hvor ballen havner er en fryd for øyet.

Brassen er smart nok til å manøvre seg fri fra motstanderen og være der ballen havner. Noe som igjen viser hvor intelligent han er som fotballspiller. Velsignet med fysiske og tekniske gaver klarer han med sin styrke og lave tyngdepunkt å vri seg unna. Videre, er det ingenting å utsette på hans teknikk, triks og kjappe tempoomstillingen som klarer å få han ut av de vanskeligste situasjoner med ballen i behold. Det er fascinerende å se ham med en mann i rygg.

Forsvarer tror han har kontroll, før Willian i neste øyeblikk har ristet han av seg på mesterlig vis.

Frisparktrussel Denne sesongen har enda en x-faktor kommet til syne. Frisparkfoten, kommer vi ikke utenom. Willians nøyaktighet har holdt Chelsea i live i en rekke kamper denne sesongen. Seks ganger har han utliknet direkte fra en fast situasjon denne sesongen.

Fire av disse i Champions League. De fire frisparkscoringene i Champions League har sørget for at han har tangert landsmannen Juninhos rekord fra 05/06-sesongen med Lyon.

Juninho som i en årrekke hadde et av verdens farligste dødballføtter, er glad for at det er en landsmann som har utliknet rekorden.

— Det er bra det er en brasilianeren fra den nye generasjonen med gode spillere. Jeg er glad for ingen sa noe da jeg scoret fire. Nå blir jeg husket gjennom det Willian har oppnådd, sier Juninho, som mener Willian er like bak Neymar i kvalitet.

Chelseas forsvarssjef Gary Cahill vet også å sette pris på Willians prestasjoner denne sesongen.

— Helt fra starten av sesongen har han vært fantastisk. Han har tatt opp til et helt annet nivå, sier Cahill.

— Når vi får frispark rundt 16-meteren vet vi at det er et mål i lufta. Vi ser han øve på trening. Det er ikke tilfeldig. Han jobber hardt med det.

Jobber hjem Hard jobb I tillegg til de offensive finessene gjør han alltid en forbilledlig jobb hjemover. Backen får alltid hjelp og han er ikke redd for å trykke til i duellene. Hans allround-bidrag denne sesongen har vært enorm.

Ingen kan skylde på 27-åringen for dagens situasjon for Chelsea. Han har gitt alt hver gang han har entret banen. Etter hans noe anonyme rolle da Chelsea vant ligaen forrige sesong, er fantastisk at han endelig får den skrytet han fortjener.

Willian har absolutt ikke vært noen passasjer denne sesongen. Han har satt et godt eksempel på hvordan man kan få Chelsea ut av dagens vonde situasjonen. Nå er det på tide at lagkameratene følger hans eksempel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media