Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I en mørk svensk sesong lyser ei spesiell jente opp Hellners hverdag: - Savner henne

Hellner mener han innehar samme toppnivå som Sundby.

TUNG SESONG: Det meste har gått galt for Marcus Hellner og de svenske langrennsherrene denne sesongen. Foto: Artur Widak/NurPhoto
TUNG SESONG: Det meste har gått galt for Marcus Hellner og de svenske langrennsherrene denne sesongen. Foto: Artur Widak/NurPhoto Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Marcus Hellner har slitt stort med sykdom og nesten ikke konkurrert denne sesongen. I helga var han endelig tilbake i verdenscupsirkuset igjen og ble nr. 27 på femmila. Det holdt til å bli beste svenske.

30-åringens skuffende sesong har skapt stor frustrasjon på hjemmebane. Det innrømmer Hellner overfor Dagbladet.

- Det har vært en tøff og frustrerende sesong med mye sykdom. Jeg har vært veldig frustrert på hjemmebane, men samtidig også sulten på å komme tilbake, sier Hellner til Dagbladet.

- Det har vært uvant for meg. Jeg er vant til å ha flyt og medgang. Sykdommene og skadene jeg har slitt med, har vært veldig tungt. Det har vært noe dritt, sier Hellner.

Om motgangen skulle fortsette, vil det ikke være like tungt å svelge som tidligere. Hans datter Tuva, som er 20 måneder gammel, har hjulpet Hellner gjennom denne tøffe sesongen.

- Jeg tenker ikke like mye på motgangen når jeg er er hjemme med henne. Da fokuserer jeg på å være en god pappa i stedet. Det gjør godt. Livet er mer enn bare langrenn, sier Hellner.

- Samme toppnivå som Sundby Når det er sagt, er langrenn fortsatt veldig viktig for en av de største svenske langrennsstjernene. Hellner er optimistisk på egne vegne og tror han kan ta gull i Lahti neste år om han holder seg frisk.

- Toppnivået mitt er på nivå med Martin Johnsrud Sundby og de beste norske. Det har jeg vist før, og det ønsker jeg å vise igjen. Jeg er veldig motivert for å slå tilbake, sier Hellner, som legger til:

- Men Sundby er mye mer stabil enn meg. Det er den største forskjellen, mener han.

VM-GULL: Marcus Hellner vant VM-gull i sprint i Holmenkollen i 2011 foran Petter Northug og Emil Jönsson. Foto :REUTERS/Leonhard Foeger
VM-GULL: Marcus Hellner vant VM-gull i sprint i Holmenkollen i 2011 foran Petter Northug og Emil Jönsson. Foto :REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Akkurat nå er det kanskje vanskelig å tro at Hellner er i besittelse av samme toppnivå som suverene Sundby, men den svenske eleganten har vist et særdeles høyt toppnivå tidligere.

Ikke dårlig samvittighet Da han tok VM-gull på sprinten i Holmenkollen i 2011, gjorde han noe så sjeldent som å rykke fra midtveis i løpet og avgjøre sprinten før oppløpet. I tillegg har Hellner hele tre OL-gull på merittlista, hvilket faktisk er ett mer enn Petter Northugs to OL-gull.

- Jeg er trygg på at toppnivået mitt og at jeg kan få ut det i mesterskap - hvis jeg slipper sykdomsproblemer frem mot Lahti. Jeg er veldig sulten på å slå tilbake.

Hvis Hellner skal utfordre de norske igjen, må han imidlertid forlate datteren Tuva og samboeren Anna Tjuoiki oftere enn han ønsker.

- Det er klart jeg savner og lengter etter Tuva når jeg er på reise, men vi vet at dette er en kortvarig greie og at det er en del av livet mitt akkurat nå, sier han.

- Jeg synes man ikke skal ha dårlig samvittighet for det. Jeg tar igjen kjærligheten til Tuva når jeg er hjemme og vet at hun har det bra ellers også, forteller langrennsesset.

OL-GULL: 
Marcus Hellner vant OL-gull i skiathlon i Vancouver i 2010 foran Tobias Angerer og Johan Olsson. Petter Northug ble beste nordmann på 11. plass.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
OL-GULL: Marcus Hellner vant OL-gull i skiathlon i Vancouver i 2010 foran Tobias Angerer og Johan Olsson. Petter Northug ble beste nordmann på 11. plass. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer