I ensom majestet

For etiopiske Robel Teklemariam (31) var det ikke bare bare å bli en del av den olympiske troppen. Han måtte opprette troppen først.

I OL deltar han både i langrenn og alpint. For første gang noensinne skal en etiopier delta i de olympiske vinterleker. Og for første gang på 30 år deltar en utøver både i alpint og langrenn. Teklemariam har drømt om OL-deltakelse siden han var 12 år, 19 år seinere får han oppfylt drømmen sin. Både i alpinbakken og i langrennssporet.

-  Jeg har en mulighet. De jeg kjenner, sier jeg har en sjanse, sier 31-åringen til den etiopiske nyhetssiden Nazaret.com.

Vil representere Etiopia

Selv om Teklemariam regner seg som halvt etiopier og halvt amerikansk, er det Etiopia han ønsker å representere i Torino.

-  For meg handler det om å representere landet mitt, min nasjon, forklarer han. Teklemariam er født i Etiopia, men da han var ni år, flyttet familien til USA da moren hans fikk jobb i FN. Her begynte han på skole i OL-byen Lake Placid, og unggutten fikk fort opp øynene for både alpint og langrenn. Han begynte raskt å konkurrere, og da han var 12 år, foreslo en humoristisk tilskuer at han burde delta i vinter-OL.

-  Jeg lo, men jeg har aldri klart å glemme det, forteller han.

Snowboardinstruktør

OL-håpet er utdannet ved universitetet i New Hampshire, hvor han gikk ski-linja. Her deltok han i flere konkurranser, og ble til og med rangert blant de 30 beste skiløperne i landet. Deretter tok han en lang pause fra konkurranser og jobbet som ski- og snowboardinstruktør. For tre år siden overbeviste en kjæreste ham om å satse på OL-deltakelse. Men til tross for sin lange ski-bakgrunn, tør ikke Teklemariam å håpe på medalje.

-  Nei, jeg tror ikke det blir medalje. Jeg er en realistisk person, men jeg skal delta og kjøre som om jeg kunne vinne. Dette handler om å vise at land som ikke er kjent for å gjøre det bra på ski, også kan hevde seg, sier han.

Lang prosess

Det har vært en lang prosess for Teklemariam å få delta i vinter-OL. Først måtte han få godkjent søknaden fra den etiopiske olympiske komité. For å få fortgang i prosessen, startet han, sammen med lillebroren Yoseph, det etiopiske skiforbundet. Her er Teklemariam leder, og eneste medlem. Lillebroren er nestleder. Den etiopiske ministeren for ungdom, sport og kultur har godkjent forbundet, og kan derfor delta med det etiopiske flagget på brystet under OL. Etiopia er mer kjent for sine maratonløpere enn skiløpere, men Teklemariam håper flere vil åpne øynene for skisporten nå.

-  Så langt har jeg bare fått positive tilbakemeldinger. Så lenge jeg er eneste medlem og deltaker, regner jeg med at det blir jeg som bærer flagget under OL-sermonien, ler han.

Selv om Teklemariam er eneste etiopier i vinter-OL, er han ikke eneste afrikaner. Både Algerie, Kenya, Marokko, Senegal, Madagaskar og Sør-Afrika deltar.

FØRSTEMANN: Robel Teklemariam er den første etiopier som deltar i de olympiske vinterleker. Bildet ble tatt mens han trente i OL-løypene tidligere i uka.