- I et fair oppgjør tar jeg han der ganske greit

Northug ikke skremt av Vylegsjanin etter sjeldent spurttap.

TAPTE SPURT: Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TAPTE SPURT: Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

LA CLUSAZ/OSLO (Dagbladet): Absolutt alle forutsetninger lå til rette for en etterlengtet Petter Northug-seier da det dro seg mot finale på fellesstarttremila i La Clusaz.

Etter 29,5 anonyme kilometer, var han der da det skulle avgjøres sammen med russerene Aleksander Legkov og Maksim Vylegsjanin og den sveitsiske verdenscuplederen Dario Cologna.

Men åpenbart stiv etter å ha tettet luka til russerduoen i den siste motbakken, hadde han ikke det siste giret som skulle til for å svinge først inn på oppløpet.

Dermed måtte han ta til takke med det mindre gunstige yttersporet, og endte med å kave seg i mål ved hjelp av padleteknikk, mens Vylegsjanin satte ham kraftig på plass i dobbeldans.

- I et fair oppgjør tar jeg han der ganske greit, sier Northug etter å ha fått roet seg ned etter målgang.

For spesielt blid var han ikke over å ha tapt en spurt.

Rett i smørebua Skuffet og forbannet over annenplassen, som tross alt var gledelig med tanke på hvordan sesongen har fortonet seg så langt for Northugs del, gikk 24-åringen rett i smørebua uten å veksle verken ord eller blikk med noen.

Ut kom han ikke før seremoniansvarlig i FIS, Sandra Spitz, så seg nødt til å hente ham og få ham opp på seierspallen der Vylegsjanin og treer Legkov undrende sto og ventet.

- Jeg er glad for å være på pallen igjen. men jeg hadde ingen skikkelig god følelse underveis. Beina var ikke helt med. De er gjerne ikke det på denne høyden (1500 meter), sier Northug etterpå.

Løst Innspurten ville han ikke si så mye å si om.

- Var du sint på dårlig preparering?

- Nei.

- Men det var løst?

- Ja.

-Var Vylegsjanin oppå skiene dine?

- Husker ikke.

Positivt fra Gjerdalen og Eilifsen Spurttap til tross; Northug gjorde et overraskende sterkt løp, og han var ikke alene om å levere gode prestasjoner av de norske distanseløperne.

- Han synes det er bittert nå, men dette spurttapet gir ham adrenalin fram til påske, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik om spurttapet til Petter Northug.

- Et kjempeløp av Petter, selv om han var litt uheldig i spurten. Men det er ikke så nøye. Han bommet på oppløpet. Det er det, sa han.

Tord Asle Gjerdalen og Morten Eilifsen holdt begge hodet kaldt i et småkaotisk renn, og var med nesten hele veien inn. Førstnevnte ble nummer åtte, sistnevnte nummer 14.

En som imidlertid hadde en dårlig på jobben, var Martin Johnsrud Sundby, som var for seint ute til starten. Norges bestemann så langt i år, klarte aldri å ta igjen det tapte, og brøt til slutt rennet.

Allerede nevnte Legkov, Vylegsjanin, svenskene Daniel Rickardsson og Anders Södergren og i særdeleshet tsjekkiske Lukas Bauer viste seg alle fra en dravillig side, men gjorde for dårlige interne avtaler til at de ble kvitt kanoner som Northug og Cologna, som lenge lå langt bak i toget av løpere.