- EN ANNEN VERDEN: Magnus Moan og resten av kombinertgutta må finne seg i å leve i skyggen av langrenn hjemme i Norge. I Europa, og spesielt i Tyskland, er situasjonen en annen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- EN ANNEN VERDEN: Magnus Moan og resten av kombinertgutta må finne seg i å leve i skyggen av langrenn hjemme i Norge. I Europa, og spesielt i Tyskland, er situasjonen en annen. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

I Europa blir langrenn knust av kombinert. - Det er en helt annen verden

Ulik hverdag.

FALUN (Dagbladet): I formiddag møtte det norske kombinertlaget pressen i forbindelse med fredagens åpningsrenn i Falun.

På pressetreffet ble det klart at OL-mester Jørgen Graabak, Magnus Moan og Jan Schmid uansett stiller på fredag, mens langrennssterke Mikko Kokslien og hoppsterke Håvard Klemetsen må kjempe om den fjerde og siste norske plassen.

Kombinertguttas pressetreff i formiddag sto i sterk kontrast til langrennssprinternes pressetreff i morges:

Under langrennsløpernes pressemøte var forelesningssalen på Högskolan i Falun nærmest full, og det ble sendt hjem direktebilder fra hvert eneste ord som ble sagt til alle de store mediehusene hjemme i Norge.

En annen verden Også svensk presse stilte mannsterke da Petter Northug, Marit Bjørgen og resten av de norske skistjernene ble bedt om å fortelle om Gunde Svan, Charlotte Kalla, sjekkeappen «Tinder» og alt annet som pressen fant på å spørre om.

Da kombinertgutta møtte pressekorpset var situasjonen en ganske annen: De fleste journalistene hadde løpt etter langrennsstjernene ut i skisporet, og bare en drøy håndfull var igjen.

Og mens langrennslagene bare stilte til en fellesseanse, tok kombinertgutta seg tid til å snakke med hver enkelt journalist.

Forskjellen var med andre ord enorm.

- Stort i Tyskland Utenom Norge og Sverige er situasjonen imidlertid en ganske annen: Ellers i Europa er nemlig kombinert langt bedre dekket.

Som en tysk journalist sier til Dagbladet:

- I Tyskland er hopp stort, kombinert ganske stort og langrenn ingenting. Langrenn får knapt notiser i de store tyske avisene.

Magnus Moan, som er i glimrende langrennsform før VM-starten, kjenner godt til trenden.

- Vi er vant med den oppmerksomheten vi får i Norge, og det er jo dere i den norske pressen som styrer mye - hvis dere orker å komme, får vi dekning. Det er en helt annen verden for oss nede i Europa, sier kombinertveteranen til Dagbladet.

Vil ta mer plass OL-gullvinner Jørgen Graabak er inne på det samme:

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det er positivt at vi har så god interesse i Europa, og delvis Japan og USA. Det er fint å ha med seg. Vi har sikkert litt å gå på med tanke på interessen i Norge. Langrenn fortjener den oppmerksomheten de får, og det er sunt for oss også. Vi får jobbe for å ta litt mer plass, sier trønderen.

I Tyskland sendes ikke lenger verdenscupen i langrenn direkte på TV, mens kombinert - ved god hjelp av den tyske stjernen Eric Frenzel - får langt mer TV-tid.

- Det er gøy at folk setter pris på det vi driver med. Det er kult. Når vi er utenlands er det mye mer trykk på oss, spesielt i Tyskland. Der har det tatt av de siste årene, de har jo  ekstreme TV-tall. Det er bra at Tyskland, med et så stort marked, fatter interessen for kombinert. Idretten er avhengige av de store markedene for å overleve, sier Mikko Kokslien til Dagbladet.

Sponsorskille En annen voldsom kontrast mellom langrenn og kombinert er sponsorinntektene. Norges skiforbunds inntekter på langrennssiden har skutt i været de siste årene, men slik er det ikke i kombinert.

Heller ikke når det gjelder utøvernes individuelle sponsoravtaler.

- Vi er avhengige av de sponsorene vi har, og at 1881 har kommet inn som hovedsponsor, gor oss en kjempetrygghet inn mot neste OL. Når det er sagt, så skulle vi gjerne doblet eller tredoblet budsjettet vårt, sier Magnus Moan.

Jørgen Graabak slo gjennom med to OL-gull i fjor, men er ikke veldig lysten på å snakke om interessen fra sponsorene etter gjennombruddet.

- Jeg kan si at jeg har det veldig fint. Jeg har god økonomisk trygghet. Det er godt å ha med seg, sier han.

Ønsker seg mer Mikko Kokslien understreker at utøverne ikke driver med kombinert for pengenes del.

- Vi blir ikke nedringt av sponsorer, akkurat, men jeg har et nøkternt forhold til det. De fleste av oss gjør ikke dette for å bli rike. De fleste gjør det som en jobb. Vi har jo noen personlige sponsorer, og så får vi støtte av Olympiatoppen og Skiforbundet i tillegg, sier Kokslien, og legger til:

- Man kunne jo alltids ønsket seg noe mer.

• Hopprennet i normalbakken for kombinertgutta starter klokka 10 på fredag, mens langrennet går klokka 16.

GLADGUTTER: De norske kombinertgutta tok laggullet under OL i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
GLADGUTTER: De norske kombinertgutta tok laggullet under OL i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer