Alexander Sørloth kritiserer Lars Lagerbäck

I ferd med å miste grepet

Konflikten mellom Alexander Sørloth og Lars Lagerbäck forteller at idyllen er brutt i fotballaget Norge. Etter snart fire år minner det veldig om et tretthetsbrudd.

KRISE I FOTBALLANDSLAGET: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck skal ha reagert på Alexander Sørloths kritikk - det verste Norges landslagstrener har hørt gjennom 30 år i fotballen - med å devaluerere spissens faglige innsikt, alternativt ha truet med å kaste ham ut av landslaget. Lagerbäcks Norge blir aldri det samme etter dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISE I FOTBALLANDSLAGET: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck skal ha reagert på Alexander Sørloths kritikk - det verste Norges landslagstrener har hørt gjennom 30 år i fotballen - med å devaluerere spissens faglige innsikt, alternativt ha truet med å kaste ham ut av landslaget. Lagerbäcks Norge blir aldri det samme etter dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET ER IKKE selve konfliktnivået i VGs avsløring om interne problemer i Lars Lagerbäcks Norge som er den store greia når det første tegnet på uenighet og interne stridigheter siver ut fra Team Norge.

Hvem som sa hva, og hvordan det ble uttrykt, er ikke det store poenget.

Det som virkelig gjelder, uavhengig av ord, er at Lars Lagerbäck er i ferd med å miste grepet og troverdigheten rundt håndhevingen av egen filosofi og spillestil.

En drøy måned før VM-gruppene til Qatar 2022 skal trekkes, bør det gi NFF noe å tenke på.

NÅR EN SPILLER reiser seg og sier tilnærmingen og gjennomføringen av kampen mot Serbia burde vært en annen, er tvilen sådd. Har han i tillegg sagt at trenerteamet er inkompetent, som Lars Lagerbäck nå hevder i sitt kraftige tilsvar, er skaden uopprettelig.

Konflikten mellom Alexander Sørloth og Lars Lagerbäck kan ikke reverseres.

Det er, som man sier, ferdig snakka.

Lars Lagerbäcks Norge kan aldri bli det samme.

ETTER 1–2 FOR Serbia, den største nedturen og det sureste nederlaget siden 1–2 i Budapest for fem år siden, begynte spekulasjonene rundt Lars Lagerbäcks framtid som norsk landslagstrener. Etter kampen var for øvrig tittelen på denne spalten «Gå av, Lagerbäck!».

To dager etter Serbia-tapet, på toppen av all annen motvind Lars Lagerbäck opplevde, fikk Ståle Solbakken sparken i F.C. København.

Da fikk «Gå av, Lagerbäck!» både tilhengere og bein å gå på

BRÅKET RUND EVALUERINGEN av Serbia-kampen forsterker inntrykket av at idyllen er over i fotballaget Norge. Er misnøye først sådd, vokser den gjerne som ugress. Det er vanskelig å tro at Alexander Sørloth er den eneste som ønsker forandring.

På Ullevaal Stadion, før Lagerbäck så seg nødt til å gi sin versjon, prøvde man å bortforklare VGs avsløring med at det er naturlig med uenighet når man diskuterer fotball.

På bakgrunn av det landslagstreneren nå har avslørt, uavhengig av hvem man mener har rett eller eller ei, er det veldig mye mer enn det.

SLIK DET FRAMGÅR likner det som skjedde mer enn noe annet på et opprør, der Sørloths kritikk presset landslagsledelsen inn på et for dem ukjent territorium. Stemmer det at Lars Lagerbäck virkelig brukte Alexander Sørloths to år gamle miss mot Kypros til å devaluere Leipzig-spillerens faglige innsikt, en reaksjon som i beste fall er ynkelig, forsterkes det inntrykket.

Og var det så ille som Lars Lagerbäck gir inntrykk av - at han i løpet av 30 år i fotballen aldri har opplevd noe liknende - hvorfor gjorde man ikke alvor av assistenttrener Per Joar Hansens trussel - «ett ord til, så er det rett ut!» - og kastet Alexander Sørloth ut av troppen?

Anledningen var jo der om det Lars Lagerbäck sier er den hele og fulle sannheten.

LARS LAGERBÄCK, SOM ofte har brukt ordet «hjernevask» om egne metoder, har vært den første til å innrømme at stilen og filosofien hans er ekstremt repeterende, og derfor også kan være ditto krevende og kjedelig. Det er 4-4-2 til beinet. Ferdig med det.

Han har også gitt inntrykk av at enigheten rundt prosjektet har vært unison og like samstemt som et symfoniorkester.

Når spillerne har uttalt seg har inntrykket vært det samme.

JEG VET IKKE hva som kan ha skjedd med instrumentet til Aleksander Sørloth, men etter Serbia-kampen spilte det i hvert fall ikke tonene landslagsledelsen ville høre. For assistenttrener Per Joar Hansen lød det altså så falskt at han truet med å sende Leipzig-spissen hjem til Tyskland.

At det ikke skjedde, så lenge han ifølge Lagerbäck skjelte ut lagets trenere på usaklig grunnlag, er i så fall ikke til å forstå.

At Aleksander Sørloth fikk 25 minutter i den påfølgende kampen mot Nord-Irland, forteller kanskje at saken har flere sider.

HUNDRE PROSENTS LOJALITET er selve grunnlaget for et godt fotballaget. Du kan ikke ha spillere som ikke er enige i måten og metoden. Alexander Sørloth stilte spørsmål rundt dette, ble møtt med motargumenter, og fortsettelsen av det er saken som nå har eksplodert.

Slår samholdet sprekker, er skaden uopprettelig.

Mye tyder derfor på at den blinde lojaliteten rundt Lars Lagerbäcks måte å spille fotball på er død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer