- I fjor ble jeg den siste av dem som kom til mål på mila på Bislett

Men i år vil Henrik Ingebrigtsen sette norsk rekord.

VIL SETTE NORSK REKORD:  - Jeg mener da at formen er bra, men det alene er ikke nok for at jeg skal klare å sette rekord, sier Henrik Ingebrigtsen før stevnet på Bislett. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
VIL SETTE NORSK REKORD: - Jeg mener da at formen er bra, men det alene er ikke nok for at jeg skal klare å sette rekord, sier Henrik Ingebrigtsen før stevnet på Bislett. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB ScanpixVis mer

Mellomdistansekometen Henrik Ingebrigtsen har gitt uttrykk for at formen ikke er helt på topp, men likevel snakker han om norsk rekord på Bislett torsdag.

Han holder den norske rekorden på en engelsk mil (1609 meter) med 3.54,28 fra London 12. juli i fjor. For snaut to uker siden, i Eugene i USA, løp han inn til annenplassen i Diamond League-stevnet der med 3.55,50.

Men de siste dagene har mediene mest skrevet om at Ingebrigtsen sliter med både døgnrytme og fysisk form.

- Hvorfor snakker du deg ned?

- Hehe, et godt spørsmål. Nei, det er vel for å kunne overraske positivt. Jeg har jo aldri løpt spesielt bra på Bislett tidligere, og i fjor ble jeg den siste av dem som kom til mål på mila. Jeg liker heller ikke å bli hausset opp altfor mye.

- Dessuten må jeg innrømme at jeg er litt usikker på formen etter USA-reisen. Jeg flyttet meg fram og tilbake over ni tidssoner i løpet av ni dager, så jeg vet ikke hva det kan ha satt meg tilbake, sier Henrik Ingebrigtsen til NTB.

Bra form Han viste i Eugene at formen er bra, og ingenting taler for at den skal ha blitt merkbart svakere de siste to ukene. Derfor kan Ingebrigtsen snakke om norsk rekord på Bislett, der han løper i et sterkt felt.

- Jeg mener da at formen er bra, men det alene er ikke nok for at jeg skal klare å sette rekord. Mye skal klaffe for at jeg skal klare det. Løpsopplegget må være bortimot optimalt, forholdene bør være så bra som mulig og dagsformen må være på topp, forteller Sandnes-gutten.

- Jeg er i alle fall innstilt på å gi alt, og så spørs det i morgen om det er nok til å sette norsk rekord. Det svaret får vi ikke før torsdag kveld, sier han.

Han slo gjennom for fullt i fjor med EM-gullet på 1500 meter. Da fikk han virkelig vist hvilke spurtegenskaper han har, men ikke bare det: Han fikk også vist at han har et hode for løping og er flink til å plassere seg strategisk i feltet.

OSLO  20130612.
Bislett Games 2013 Henrik Ingebrigtsen under en pressekonferanse  i forbindelse med Bislett Games
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20130612. Bislett Games 2013 Henrik Ingebrigtsen under en pressekonferanse i forbindelse med Bislett Games Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Derfor klarte han da også å sikre femteplassen i OL-finalen på 1500-meteren. Hadde løpet vart noen meter lenger, kunne det fort blitt olympisk medalje; så nær var han.

Verdens beste Henrik Ingebrigtsen kan nok virke temmelig «breial» på noen, for han har en selvtillit bare Andreas Thorkildsen kan konkurrere med ham om. Ingebrigtsen er heller ikke redd for å fortelle at han har store ambisjoner og skyhøy målsetting.

- Jeg har tro på at jeg skal kunne klare å bli verdens beste løper; ikke bare i mesterskapene, men også i alle andre stevner. Det gjelder å være så offensiv som mulig hele tiden, forklarer Ingebrigtsen.

Men nå er det først og fremst en engelsk mil på Bislett det handler om. Neste helg er det 1500-meteren i lag-EM i engelske Gateshead.

- På Bislett vil jeg gjerne ha en hare på mila, for da er vi sikret at det blir høy fart fra start. Men det deles ikke ut medaljer på Bislett, så om jeg skulle bli nummer åtte, vil det være OK, bare jeg løper fort.

- Det er liten tvil om at formen er så bra at jeg kan ta den norske rekorden, og kanskje kan jeg klare å senke den med et sekund eller to. Jeg kan i alle fall love at jeg skal gi alt jeg har, sier Ingebrigtsen.

(NTB)