Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I fjor havnet Copa del Sol på dødsleiet - i år er det Copa del Surr

Morten P. kommenterer.

COPA DEL SURR: Iver Fossum og Strømsgodset slo i går svenske Hammarby 3-1 på La Manga. Foto: Anders Hoven / Digitalsport
COPA DEL SURR: Iver Fossum og Strømsgodset slo i går svenske Hammarby 3-1 på La Manga. Foto: Anders Hoven / Digitalsport Vis mer

LA MANGA (Dagbladet): COPA DEL SOL ble startet for å gi Tippeligaens topp fire internasjonal matching med tanke på kvalifiseringskampene til Europa. Nå er det knapt noen som vil være med.

Først var motstanderne for gode, så var de for dårlige og i år er det slik at våre beste lag helst ikke spiller fotballkamper i det hele tatt så tidlig på året. Det er derfor Rosenborg ikke er på La Manga, et fravær som åpnet døra for Lillestrøm. Og det er derfor Molde bare har spilt en kamp med to lag mot Hammarby.

Hvilket betyr at Copa del Sol, som i utgangspunktet var en strålende ide og et godt tiltak med tanke på å løfte nivået og forberedelsene inn mot Europa-kvalifiseringene et hakk eller to, ikke lenger har noe verdi.

Når viljen til deltakelse er så dårlig at arrangøren (Norsk Toppfotball) ser seg nødt til å bytte navn til Copa X, da er det ikke lenger noen mening i å subsidiere utenlandske lag med penger NTF kan bruke andre steder.

• Les også: De norske klubbene møter farlig og elendig motstand. Copa del Sol må fikses

ROSENBORG VALGTE BORT dette tiltaket fordi man ikke ønsker kamp før de møter Levanger til myk vinteråpning i morgen (lørdag). Det er et valg klubben har tatt basert på tidligere erfaringer. Og ingen kan klandre dem for det — Rosenborg er selvfølgelig i sin fulle rett til å legge opp de lange sesongforberedelsene akkurat slik de ønsker.

Akkurat som det er Moldes og alle andres rett til å kjøre sitt løp inn mot seriestart.

ERFARINGENE VISER AT lag som Shaktar Donetsk, CSKA Moskva og Spartak Moskva var dårlig matching for norske lag på denne tiden av året. Først og fremst fordi motstandere på Champions League-nivå var i tøffeste laget. Dernest fordi våre lag ikke er kampklare i slutten av januar og begynnelsen av februar, man har jo knapt kommet i gang etter juleferien. Det siste forandret seg selvfølgelig ikke til i fjor da det var invitert lag fra Angola, Latvia og Romania til Copa del Sol, men da var motstanderne plutselig alt for dårlige.

Og i år er det ikke turnering i det hele tatt.

DET ER IKKE Norsk Toppfotballs skyld at Copa del Sol er blitt Copa del Surr. Det er de norske klubbene som har valgt bort tiltaket. Men et sted på veien burde kommunikasjonen mellom arrangøren (NTF) og de klubbene som ønsker å være her på egne premisser vært bedre.

Det ansvaret ligger hos alle de involverte.

LA MANGA FÅR av forskjellige årsaker en del juling av trenere, spillere og media. Men bare så det er sagt; Klubbenes nye kurs når det gjelder sesongoppkjøring handler ikke om vind, sure væreforhold, brakkesjuke og harde og tørre baner. Problemstillingen handler utelukkende om erfaringer og prioriteringer.

NÅR EN IKKE vil spille i det hele tatt, når noen ikke vil spille turneringsformat mens andre igjen vil spille sitt ønskede antall kamper når det passer dem, da er det ikke noe poeng i å holde liv i noe som allerede i fjor havnet på dødsleiet. For tidene forandrer seg - klubbene prøver, feiler og lærer - og akkurat nå synes konsensus rundt tippeligaklubbenes sesongoppkjøringer å være at trening er bedre enn kamper på dette tidspunktet av året.

Hva man eventuelt ble enige om i fjor høst synes i hvert fall ikke å være bindende.

OG DA ER det jo bare å trene da. Når man ønsker det. Det er alle klubbers privilegium. Og skulle man ønske en kamp er ikke det noe problem, det er jo alltid lag her å spille mot. Men man trenger ikke bruk mye tid, ekstra penger ut over de 10 000 kronene per spiller og leder (sju dager for alle lag / ti dager for topp fire i fjorårets Tippeliga) NTF allerede subsidierer gjennom gjeldende avtaler, og i hvert fall ikke energi på en turnering ingen synes å ønske.

Det er ingen tjent med.

Spesielt ikke NTF.