Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I fjor høst herjet de sammen for landslaget - nå sitter begge på tribunen

King og Elyounoussi.

GODE TIDER: Joshua King (t.v.) og Tarik Elounoussi (i midten), her sammen med Mats Møller Dæhli, storspilte for landslaget i fjor høst. Nå sliter de i klubblagene sine. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
GODE TIDER: Joshua King (t.v.) og Tarik Elounoussi (i midten), her sammen med Mats Møller Dæhli, storspilte for landslaget i fjor høst. Nå sliter de i klubblagene sine. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veien fra suksess til fiasko - eller omvendt - i fotballen kan være særdeles kort, og det er - uheldigvis for Norge - Joshua King og Tarik Elyounoussi gode eksempler på.

De to angrepsspillerne herjet for Per-Mathias Høgmos landslag i fjor høst. King scoret to i 3-0-seieren over Malta borte, mens Elyounoussi scoret det ene da Bulgaria ble slått 2-1 på Ullevaal.

På tribunen Et år seinere er situasjonen helt annerledes for landslagsduoen. Ingen av dem var engang i troppen da Bulgaria ble slått borte og Kroatia sensasjonelt ble banket 2-0 på Ullevaal.

Bakgrunnen er skader og det faktum at begge sliter i klubblagene sine.

King fikk tillit i Bournemouth innledningsvis denne sesongen etter overgangen fra Blackburn i sommer, mens Elyounoussi, som tidligere har fått en del spilletid i Hoffenheim, har sittet på tribunen i Bundesliga.

King har fått fire kamper for «The Cherries» så langt, men er blitt tatt av banen i samtlige etter å ha slitt voldsomt med å levere. I forrige hjemmekamp i Premier League, mot Sunderland, var ikke Oslo-gutten engang i troppen.

Har bare én kamp For Elyounoussis del er situasjonen enda verre. Han står bare med én kamp så langt denne sesongen, og den kom i cuptapet mot 1860 München 8. august.

Cmore- og Max-kommentator Kenneth Fredheim påpeker at situasjonen er litt typisk for norske angrepspillere de siste årene.

- Dette har vært landslagets akillesscene helt siden John Carew ga seg for noen år siden. Vi har lett med lys og lykter etter noen som leverer både for landslag og klubblag. Det positivt nå er at vi har hatt Alexander Søderlund og Adama Diomande, som begge har hatt sine ordentlige gjennombrudd, men da er det litt typisk at Diomandes skade kommer på verst tenkelige tidspunkt, sier Fredheim til Dagbladet.

- Tarik er vel mer enn nummer to-spiss for meg i en 4-4-2, eventuelt en kantspiller, men det hadde selvsagt vært positivt for landslaget om han hadde levert for klubblaget, sier Fredheim videre.

- Hvis du ser på Kings karriere, så har han aldri vært en stabil målscorer. Han har jo slitt mned skader nor også, men en skadefri King er uansett ikke en spiss vi kan stole på. Man ser at han har farten, teknikken og farta, men så mangler han det vesentlige for en spiss, nemlig effektiviteten, fortsetter han.

Ikke overrasket - Er du overrasket over at han har slitt sånn i Bournemouth selv om han har fått noen sjanser?

- Nei, jeg er ikke det. Han hadde aldri noen fast plass i Blackburn. Bournemouth har sett potensialet hans, men han har ikke fått det ut så langt.

Dagbladets fotballkommentator og ekspert Morten Pedersen er inne på det samme:

- Det så jo så bra ut for Tarik og Josh i fjor høst, da vi tok ni poeng i EM-kvaliken, men ingen av dem var - av forskjellige årsaker - i nærheten av førsteelleveren mot Kroatia og Bulgaria i år, sier han.

- BRUK DENNE MANNEN: Alexander Søderlund er mannen Norge må satse på, mener Kenneth Fredheim og Morten Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- BRUK DENNE MANNEN: Alexander Søderlund er mannen Norge må satse på, mener Kenneth Fredheim og Morten Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Josh tok sjansen i Premier League, men har ikke lyktes så langt, mens Tarik ikke er i nærheten i Bundesliga for øyeblikket.

- King har aldri vært en målscorer. Det er jo nesten sånn at man husker alle målene han har scoret i løpet av seniorkarrieren, legger Pedersen til.

Må satse på Søderlund Dagbladeksperten mener nå at mannen Per-Mathias Høgmo må feste sin lit til er Alexander Søderlund. RBK-spissen står fortsatt uten nettkjenninger på landslaget, og kan fort bli den første spissen som får gullklokka (25 landskamper) uten å ha scoret.

- Det er ikke rart at vi roper på Søderlund, for han står igjen med ansvaret. Vi kan ikke ha spiss som aldri scorer, men akkurat nå er det Søderlund vi må satse på. Han ville vært den perfekte spissen i en 4-5-1-formasjon, slik vi spilte under Drillo på 90-tallet, men i 4-4-2 vil Høgmo ha en rettvendt spiss som jobber ved siden av en makker. Søderlund jobber hardt og tar duellene, men det er egentlig et minimumskrav, sier Morten Pedersen.

Også Kenneth Fredheim mener Søderlund er løsningen slik det ser ut før nøkkelkampene mot Malta og Italia i oktober.

- Det evige tabloide fokuset på at han ikke scorer er på en måte underordnet sett mot hvordan han presterer. Søderlund var veldig bra som oppspillspunkt mot Bulgaria og Kroatia. Samtidig tror jeg det bare er et tidsspørsmål før han scorer, sier Fredheim.

Om King og Elyounoussi kan spille seg nærmere å utfordre Søderlund om plassene på landslaget, får vi svar på i ettermiddag.

• Kings Bournemouth spiller borte mot Stoke klokka 16.00, mens Elyounoussis Hoffenheim møter Augsburg på bortebane 15.30.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!