TAKK FOR OSS: I Tippeligaen trenger ikke Rosenborg å være sitt gode jeg for å vinne de fleste kampene. De er Rosenborg, det holder. Men i Europa er utfordringene større enn det laget opplever i hverdagen her i Norge. Og da blir selv en ikke alt for god motstander som Austra Wien faktisk alt for god. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TAKK FOR OSS: I Tippeligaen trenger ikke Rosenborg å være sitt gode jeg for å vinne de fleste kampene. De er Rosenborg, det holder. Men i Europa er utfordringene større enn det laget opplever i hverdagen her i Norge. Og da blir selv en ikke alt for god motstander som Austra Wien faktisk alt for god. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

I fjor levde norsk klubbfotball på astmamedisin og god glid

I år er det ingenting.

«NÅ ER VI der», sa vi for et år siden - med to lag i Europa Leagues gruppespill. Molde var nesten sjokkerende gode med tre seirer (3-1 Fenerbahce borte, 3-1 Celtic hjemme, 2-1 Celtic borte), to uavgjorte kamper (1-1 mot Ajax hjemme og borte) og gruppeseier som ga 16-delsfinale mot cupens konger fra Sevilla.

Rosenborg, på grunn av Moldes framganger, var nesten litt skuffende med bare to poeng mot St. Etienne og klar jumboplass i gruppa. Og tok du Odds 22 første minutter hjemme mot Borussia Dortmund med i de positive framtidstankene - de ledet sensasjonelt 3-0 før tyskerne skjønte hva som faktisk kan skje med et storlag på kunstgress - var utsiktene meget lyse.

Vi hadde tatt steget.

Det var bare å bygge videre på 2015.

DET FØRSTE BEINET ramlet av stolen da Stabæk gikk på det pinligste av alle pinlige tap og ble sått ut i første kvalifiseringsrunde etter 0-1 for walisiske Connah's Quay Nomads på lånt hjemmebane i Fredrikstad. To til forsvant da Dag-Eilev Fagermo tok en kalkulert risiko og sparte fire klare førstevalg borte mot greske PAS Giannina (Odd tapte 3-0 og 4-3 sammenlagt) i andre runde samtidig som Strømsgodset presterte å rote bort en 2-0 ledelse på Marienlyst mot danske Sønderjyske (2-2 på overtid, danskene videre med 4-3). Og det siste, etter den tunge Champions League-nedturen på Kypros, ble revet vekk under norsk toppfotball torsdag kveld da heller ikke Rosenborg klarte å kvalifisere seg til Europa League.

Det betyr at vi i europeisk sammenheng er ingenting.

Og jeg er redd det er der vi hører hjemme.

I FJOR VANT Rosenborg Tippeligaen med 12 poeng. Det fortalte om nasjonal suverenitet samtidig som 2015-øvingen i Europa League skulle gjøre laget rustet til denne sommerens kvalifiseringskamper. De mest optimistiske, på bakgrunn av Malmö FFs suksess under Åge Hareide i 2014 og 2015, snakket om Champions League og inntekter opp mot 300 millioner kroner. De litt mer beskjedne tok Europa League og en pott på 40-50 millioner for gitt. Men med fasit i hånd er dessverre faktum at total dominans og bare ett tap på 21 kamper i Tippeligaen, Rosenborg leder akkurat nå med 11 poeng, ikke er relevant når det virkelig gjelder.

Og i hvert fall ikke som internasjonal målestokk.

FAKTUM AKKURAT NÅ er at fjorårets suksess var unntaket, ikke begynnelsen på noe bedre. Norge i Europa 2015 var norsk klubbfotball på astmamedisin og ekstrem glid. Det gikk nesten av seg selv. Og vi trodde det skulle være sånn. Vi mente å vite at vi hadde tatt det store viktige steget. Men når Norges desidert beste lag slipper inn fire mål mot Norrköping, fire mål mot Apoel og fire mål mot Austria Wien blir plutselig den neste bevegelsen på utviklingsskalen to steg tilbake.

Eller fire.

FOR FIRE SERIERUNDER siden, etter 0-3 for Vålerenga på Ullevaal, var det enkelte som mente at Ole Gunnar Solskjær burde få avskjed i Molde. I morgen kveld, om de slår Strømsgodset i Drammen, kan Molde være et poeng bak andreplassen. Og selv om det er artig at det svinger, artig at Tippeligaen er mulighetenes liga og for mange faktisk enda artigere at alle 16 lagene egentlig kan hevde seg i toppen - Stabæk på Bob Bradleys sparebluss var jo en sensasjon og beviset på at selv konkurstrusler ikke er noe hinder for suksess på det øverste nivået i Norge - så blir ikke nivået bedre.

Om Europa er et mål.

OG DET ER et betydelig problem. Og igjen, om Europa er målet. Det er nemlig på dette nivået, som altså er for dårlig, Norges beste lag matcher seg og har sin hverdag. Det er her Rosenborg dominerer. Det er i Tippeligaen de mener å få referanser på hvor gode de er på en god dag, og hvor gode de kan være når de er seg sjøl. Og hadde fotball bare handlet om spill hadde jeg kjøpt trener Kåre Ingebrigtsens vante frase om at det viktigste parameteret for å lykkes i Europa er at Rosenborg klarer å være den beste utgaven av seg sjøl.

Men fotball handler også om motspill.

Og i Europa, der Rosenborgs ambisjoner ligger, er ikke det som gir en jevn strøm av tippeligapoeng, i nærheten av å holde vann.