I fjor senket en 18-åring Barcelona på Celtic Park

I kveld ser Tony Watt samme oppgjør på TV fra Belgia.

DØGNFLUE? Tony Watt ble helt blant Celtic-supporterne da han som 18-åring kontret inn 2-0-målet mot Barcelona. Et snaut år seinere er han på utlån i belgiske Lierse, der han fikk kritikk for å være dårlig trent etter å ha debutert med scoring sist helg. Foto: Ian MacNicol, AFP / NTB Scanpix
DØGNFLUE? Tony Watt ble helt blant Celtic-supporterne da han som 18-åring kontret inn 2-0-målet mot Barcelona. Et snaut år seinere er han på utlån i belgiske Lierse, der han fikk kritikk for å være dårlig trent etter å ha debutert med scoring sist helg. Foto: Ian MacNicol, AFP / NTB ScanpixVis mer

• Følg Champions League direkte i vårt fotballstudio fra 20.45

(Dagbladet): Tony Watt var 18-åringen som kom inn som innbytter og scoret det avgjørende målet da Celtic sensasjonelt slo Barcelona hjemme på Celtic Park i Champions League-gruppespillet i fjor.

11 måneder seinere er han i belgiske Lierse på utlån. For det er én ting å sparke seg inn i Celtic-historien med en klinisk avslutning i en av klubbens største kamper noensinne. Noe annet er å etablere seg på Skottlands beste fotballag.

Han scoret mot St. Johnstone fire dager etter Barcelona-målet. Så gikk det over 10 målløse måneder før han debuterte for Lierse som innbytter for en drøy uke siden. Han scoret etter to minutter på banen, men ble raskt jekket ned av trener Stanley Menzo:

- Jeg snakket med Tony etter kampen, og fortalte ham at han trenger å komme seg i form og bli bedre. Jeg mener han har talent, men han må gjøre mer ut av talentet sitt. Det handler ikke bare om å score mål. Selvsagt vil vi at han skal score mål. Men han kommer ikke til å score alle målene han kan score, for han ikke er god nok fysisk, sa den tidligere Ajax-keeperen ifølge The Scotsman.

Og fortsatte:

- Jeg ser på ham som en type som tror at han kan ofre litt og få mye. Det tror jeg er feil. Jeg har fortalt ham at ved å ofre mye kan han bli en mye bedre spiller.

Moren gråt Watt fortalte nylig til Daily Mail om minnene fra den store kvelden. Om hva han husker - og i stor grad ikke husker - av selve scoringen. Og om hvordan det var å høre 60 000 Celtic-supportere synge navnet hans.

- Jeg tenkte at om jeg kunne plukket ut et spesielt øyeblikk fra livet mitt, måtte det blitt det. Jeg kunne ikke funnet på noe bedre, unntatt kanskje om det hadde skjedd i en Champions League-finale.

Etter kampen kom tenåringen hjem til to stolte foreldre.

- Jeg hadde lyst til å grine da jeg kom hjem og så mamma og pappa som sto og ventet på meg i gangen. Moren min gråt faktisk, hun var så stolt av meg og hva jeg hadde gjort.

Ble kalt «døgnflue» Han sier scoringen forandret livet hans. Først var det hyggelig, men da han ikke klarte å følge opp suksessen, ble det plutselig en byrde.

- Alt endret seg og alle kjente meg, overalt jeg gikk ville noen snakke til meg. Først på en hyggelig måte, men det var vanskelig å takle det når folk begynte å si til meg at jeg var en døgnflue, sier 19-åringen.

I kveld er Barcelona tilbake på Celtic Park. Mest sannsynlig sitter Tony Watt i leiligheten sin i Belgia og ser kampen på tv. Drømmen er å gjøre det så bra i Belgia at han blir hentet tilbake for å spille for Celtic.

- Selvsagt skulle jeg ønske jeg spilte mot Barcelona. Men jeg vil se på laget og heie på dem, selv om jeg ikke er der lenger. Jeg er fortsatt Celtic-supporter og vennene mine er fortsatt der, sier han til Daily Mail.

For tidlig? - Onde tunger vil ha det til at målet mot Barcelona kanskje kom for tidlig i karrieren hans, sier Viasat-kommentator Roar Stokke til Dagbladet.

Celtic-manager Neil Lennon fortalte i kjølvannet av Lierse-manager Menzos uttalelser om Watts fysiske form, at også han var kjapt ute med å advare unggutten mot at scoringen kunne bli tung å bære.

- Det første jeg sa til ham etter kampen den kvelden, var at jeg ikke ønsket at den skulle bli en kvernstein rundt halsen hans. For han har talentet og forutsetningene til å bli en virkelig god spiller. Han må bare finpusse dem. Han vil, kanskje for alltid, bli husket for det målet. Men det betyr ikke at han ikke kan få en god karriere.