Eliteserien 2019: Rosenborg-Molde

I fjor var det Ingebrigtsen som fikk skylda, nå er det Horneland

Feil på feil, manglende offensiv samhandling og stadig dårligere selvtillit gjør Rosenborg til Eliteseriens dårligste lag. Eirik Horneland henger i en stadig tynnere tråd.

ALT ER FEIL: Eirik Horneland prøvde 4-4-2 med Rosenborg. Det gikk ikke bra. Nå har spilt 4-3-3 i to kamper. Det går heller ikke bra. Og derfor ligger Rosenborg sist, og derfor er Eirik Horneland problemet personifisert. I fjor var Kåre Ingebrigtsen. Nå er det Horneland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
ALT ER FEIL: Eirik Horneland prøvde 4-4-2 med Rosenborg. Det gikk ikke bra. Nå har spilt 4-3-3 i to kamper. Det går heller ikke bra. Og derfor ligger Rosenborg sist, og derfor er Eirik Horneland problemet personifisert. I fjor var Kåre Ingebrigtsen. Nå er det Horneland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer
  • Molde-Rosenborg 3–0 (3–0)

MOLDE (Dagbladet): Mye større tempo på bein og ball, flere og bedre bevegelser og færre ballberøringer per mann er de viktigste årsakene til at avstanden mellom tittelutfordrer Molde og tittelforsvarer Rosenborg kan kategoriseres som klasseforskjell.

Derfor leder Molde Eliteserien.

Derfor ligger fantasiløse og stusselige Rosenborg helt sist.

MAGNUS WOLFF EIKREM har i et eksplosivt Molde-lag avsluttet tretten ganger mellom stengene og scoret seks mål på Moldes seks første kamper. Rosenborg – hele Rosenborg – har avsluttet elleve ganger på mål og scoret to på fem. Og for hvert brudd imot, for hvert baklengsmål og for hvert tapte poeng blir Rosenborgs selvtillit stadig skjørere.

Samtidig som tilliten til han som tok jobben mange andre ikke ville ha, Eirik Horneland, svekkes i takt med elendigheten.

DA ROSENBORG MØTTE Molde hjemme på Lerkendal i serierunde fire i 2018, var situasjonen alvorlig for daværende trener, Kåre Ingebrigtsen. Molde hadde ni poeng på de tre første kampene, Rosenborg hadde to. Den overhengende faren handlet den gangen om et Molde-forsprang på fire eller ti poeng etter fire spilte kamper.

Det ble fire etter 4–0 til Rosenborg.

Den umiddelbare faren var over.

Rosenborg hadde landet på beina etter en trøblete seriestart.

DENNE SØNDAGSKVELDEN VAR utgangspunktet enda verre. Molde hadde ti poeng etter fem spilte kamper. Rosenborg hadde to på fire. I tillegg var arenaen Aker Stadion, ikke trygge Lerkendal. Og nå som kampen er spilt og poengene delt ut står Rosenborg fortsatt med sine to.

Det betyr at det allerede er elleve poeng opp til Molde.

Det betyr også at Eirik Hornelands tunge, vaklende og ekstremt problematiske vår de facto er blitt til en krise.

DA ROSENBORG VANT sitt tredje strake seriemesterskap under Kåre Ingebrigtsen i 2017 (61 poeng) scoret laget 57 mål, et snitt på 1,9 scoring per kamp. I henhold til klubbens vedtatte standard om offensiv og underholdende fotball i lengderetningenm var det altfor dårlig. Åtte scoringer ned fra gullåret 2016 (snitt 2,2) ble derfor gjort til et av sesongens store mål før seriestart 2018.

Rosenborg skulle tilbake til pluss to scoringer per kamp.

Minst.

Det var ikke bare et ønske, det var et krav.

DA KÅRE INGEBRIGTSEN fikk sparken etter 16 serierunder i fjor var mangelen på scoringer og god nok fotball et av punktene som ble brukt mot ham. Rosenborgs målsnitt var 1,62 da Rino Coolen tok over styringa. Etter 30 serierunder og det fjerde strake seriegullet var det økt til 1,7. Rosenborg vant riktignok Eliteserien 2018 med tre poeng mer enn året før, men målsnittet var blitt enda dårligere enn det Ivar Koteng og kompani mente var under RBK-standard etter seriegullet i 2017.

Etter fem serierunder i 2019 er målsnittet 0, 4.

Det ser ikke bra ut for Eirik Horneland.

DEN NYE ROSENBORG-TRENEREN var ikke førstevalget da sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye komponerte en liste over tenkte/ønskede kandidater på seinsommeren i fjor. Han kan ikke engang ha vært femtevalget. 4-3-3-laget Rosenborg – der akkurat den formasjonen er blitt et slags framsnakket minimumskrav for trenerjobben på Lerkendal – var faktisk så langt nede på lista at Sarpsborgs 4-4-2-trener Geir Bakke ble forespurt før 4-4-2-treneren som måtte kjøpes ut fra Haugesund.

DERFOR TOK DET et par serierunder før Horneland "ble tvunget" til å spille 4-3-3, en formasjon han ikke har i ryggmargen. Noen sier disse tallkombinasjonene ikke er viktig bare ballen går framover, i lengderetningen. Det sier man ikke på Lerkendal. Der indreløpernes og kantspillernes samhandling er helt avgjørende for framdriften, og det blir påstått at spillerne er bedre kjent med spillestillen enn treneren.

Stemmer det er Eirik Hornelands faglige kompetanse et gissel for Rosenborgs krav.

Stemmer det sitter jeg med en følelse av at det fort kan være et tidsspørsmål før treneren (Horneland) går til styrelederen (Koteng) og ber om en vei ut.

ROSENBORG KAN IKKE sparke en ny trener før sesongen har satt seg, uansett hvor håpløs tabellen ser ut per dato. Skjer det har Ivar Koteng og RBK-styret spilt fallitt enda en gang. For selv om de hevder Kåre Ingebrigtsens avskjed var et resultat av en lang prosess, så hadde de ikke forberedt en arvtaker.

Med et halvt år på seg til å finne en 4-3-3-trener skreddersydd for spillestil og historiske krav til offensiv og underholdende fotball, tok de til slutt til takke med Eirik Horneland.

Resultatet av det kan du lese av tabellen.

Det er bånn.