KAMPENS STORE SPILLER: Her jubler Adem Güven (30) etter å ha satt inn 2-1 for Kongsvinger mot Sandefjord i kvartfinalen i cupen i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
KAMPENS STORE SPILLER: Her jubler Adem Güven (30) etter å ha satt inn 2-1 for Kongsvinger mot Sandefjord i kvartfinalen i cupen i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Kvartfinale i cupen

I fjor var det ingen som ville ha ham - i kveld sendte 30-åringen Kongsvinger til semifinale

Adem Güven ble kampens store spiller da Kongsvinger slo Sandefjord.

  • Kongsvinger - Sandefjord 2-1 (1-0):

(Dagbladet): I går sikret Rosenborg - etter straffesparkdrama mot Tromsø - og Bodø/Glimt - etter å ha rundjult Sarpsborg 08 - seg plass i cupens semifinale.

I kveld ville minst et Obosliga-lag følge etter. Femteplasserte Kongsvinger på nest øverste nivå fikk nemlig besøk av andreplasserte Sandefjord på Gjemselund.

Og det ble det gamle storlaget Kongsvinger, anført av Adem Güven, som trakk det lengste strået. De rødhvite var et lite knepp bedre i alt, og vant til slutt 2-1, etter at nettopp Güven ble matchvinner med et lite kunststykke.

Opptur

Det betydde helt sikkert litt ekstra for angrepsspilleren. Tidlig i karrieren ble han sett på som et stortalent, men karrieren tok aldri av slik han hadde håpet. Han gjorde sin ting godt i både HamKam, Kongsvinger og Odd, men i 2013 ble han hentet til Mersin Idmanyurdu i tyrkisk 2. divisjon.

Der var han i to år før han ønsket seg tilbake til norsk fotball i 2015. Da var det imidlertid - nærmest - ingen som ville ha ham. Til slutt dukket gamleklubben Kongsvinger, som da befant seg i 2. divisjon opp.

Resten er en suksesshistorie. Güven var med på KILs opprykk til Obosligaen i fjor, og i kveld skjøt han altså hedmarkingene til semifinale i cupen.

- Dette er utrolig deilig. Vi har hatt en kjempesesong. Vi spiller for opprykk til Tippeligaen og er i semifinale i cupen. Det er mye bra som skjer i Kongsvinger om dagen, sier Güven til NRK.

Tidlig ledelse

Kongsvinger festet grepet umiddelbart på eget kunstgress i kveld, og satte i gang en voldsom offensiv mot Sandefjords mål.

1-0-goalen kom riktignok først på lagets tredje målsjanse, etter åtte minutters spill. Da hadde nettopp Güven misbrukt en kjempesjanse etter en tabbe i Sandefjord-forsvaret og en annen god mulighet hadde blitt blokkert i boksen.

Alle gode ting var uansett tre for hedmarkingene, og det ble Martin Ellingsen som fikk æren av å sette inn kampens første. Midtbanemannen var nærmest umarkert i feltet på en corner fra venstre, og han hadde få problemer med å stange kula i korthjørnet til Sandefjord-keeper Anders Gundersen.

KIL fortsatte å kjøre kampen på hjemmebane, men oppgjøret var helt åpent, og det virket ganske åpenbart at Lars Bohinens lag hadde mer inne.

Markkryper

Etter pause så Sandefjord plutselig flere hakk sterkere ut. De helblå hadde ballen mer, og så noen hakk farligere ut de gangene de klarte å spille seg inn på Kongsvingers banehalvdel.

Og når lag ser ut som om de er mer med i kampen, så får det - ganske ofte - uttelling.

13 minutter var spilt av den andre omgangen da Kevin Larsen fikk tid og rom til å lade venstreslegga rett på utsiden av KIL-boksen. Den tidligere Tromsø- og Hønefoss-spilleren dro til, og fikk se ballen snike seg inn helt nede i korthjørnet til Otto Fredrikson, som kanskje burde ha fått en hånd på markkryperen.

Etter å ha utliknet ga imidlertid Vestfold-laget fra seg noe av initiativet, og isteden var det Kongsvinger som slo knallhardt tilbake.

Güven-perle

1-1: Her jubler Sandefjord-spillerne etter at Kevin Larsen (t.v.) har utliknet til 1-1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
1-1: Her jubler Sandefjord-spillerne etter at Kevin Larsen (t.v.) har utliknet til 1-1. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Rett før klokka passerte 70 minutter, spilte Maykel fram kampens store spiller, Adem Güven. Han ble nødt til å avslutte fra svært spiss vinkel alene med Anders Gundersen, men KIL-spissen fikk et perfekt touch. Ballen var såvidt borti Gundersen på vei mot nettet, noe som ga den akkurat nok skru til å passere mållinja.

Sandefjord-stopper Christer Reppesgård Hansen forsøkte å klarere, men maktet ikke annet enn å sparke ballen i sitt eget bein og inn i nettet. Om målet blir stående som Güvens eller et selvmål, er i skrivende stund ikke sikkert.

Güven beskriver scoringen slik, overfor NRK:

- Jeg fikk litt utoverskru med utsiden av foten. Jeg traff godt, men var litt heldig også, sier han.

Lars Bohinen hev innpå Peter Kovacs, Eirik Offenberg og Abdoulaye Seck det siste kvarteret i et håp om å utlikne. De blå slo langt gang på gang inn i KIL-boksen, men hjemmelaget holdt unna.

- Det er ikke så mye å si på gutta. Vi kontrollerer 2. omgang fullstendig, men de scorer et fantastisk mål. Jeg skjønner ikke hvordan den går inn. Det er ubegripelig, sier Bohinen til NRK.

Dermed er Kongsvinger og Güven klare for semifinale i cupen. Lars Bohinens Sandefjord må konsentrere seg om å forsøke å rykke opp til Tippeligaen.

- Dette er fantastisk. Det gir en god følelse. Jeg er så fornøyd med spillerne. Vi har jobbet så hardt fra januar til nå, sier KIL -sjef Luis Pimenta til NRK.

  • Kveldens andre cupkvartfinale, Strømsgodset-Vålerenga, vises på TV 2 Sportskanalen fra klokka 20.00.