Martin Johnsrud Sundby vant i Davos

I fjor var han julenisse for Martin Johnsrud Sundby i Davos. I dag dro Sundby en finne til pallplass på Simens bekostning

- Dritsynd, sier Johnsrud Sundby.

DRAHJELP: Martin Johnsrud Sundby dro Matti Heikkinen til pallen på bekostning av treningskameraten Simen Andreas Sveen.  Foto: AFP / FABRICE COFFRINI/ NTB Scanpix
DRAHJELP: Martin Johnsrud Sundby dro Matti Heikkinen til pallen på bekostning av treningskameraten Simen Andreas Sveen.  
Foto: AFP / FABRICE COFFRINI/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby tar med seg familien til Davos for å feire jul i år også.

Den sveitsiske alpebyen har blitt en viktig del av oppladningen til Tour de Ski for den norske langrennseneren. I år gjentar han suksessoppskriften.

- Jeg blir feirende jul her i Davos med familien i en mindre fasjonabel leilighet litt nedi løypene her. Jeg tror faktisk svigermor har med ribbe nedover, sier en smilende Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter dagens verdenscupløp i Davos.

- Vi har tradisjon for å kose oss veldig her, altså. Julenissen tror jeg kommer, og Markus (sønnen på 3 år, red.anm.) gleder seg veldig til det, for han vet at julenissen kommer til Davos. Vi må da leie inn en av de andre gutta på laget som stiller opp, men du må ikke si det til han. Det er gøy, og vi må lage en så god jul som mulig ut av det.

Ingen nisse til Sveen

PERS I DAVOS: Simen Andreas Sveen ble nummer fire på tremila i Davos i dag.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PERS I DAVOS: Simen Andreas Sveen ble nummer fire på tremila i Davos i dag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

I fjor var det Simen Andreas Sveen som var innleid julenisse for familien Johnsrud Sundby, men nissetjenesten ble ikke gjengjeldt av Martin selv i dag.

For da Sveen fikk sjansen i verdenscupen etter landslagsvrakingen denne sesongen, endte han på fjerdeplass. Finske Matti Heikkinen var raskere enn Sveen mot slutten av løpet, og knep tredjeplassen.

Før det hadde finnen fått en god reise i ryggen på dagens vinner, Martin Johnsrud Sundby, og spiste opp de sekundene Sveen hadde på finnen fram til de siste kilometerne.

- Ja, det er selvfølgelig dritsynd hvis jeg har dratt Heikkinen opp forbi Simen i dag. Det hadde vært latterlig gøy å ha Simen ved siden av meg på pallen, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Han er min mest trofaste treningskompis. Den sterkeste av de jeg trener med. Råest i motbakkene, råest på å pushe meg. Den første som har gitt meg grisebank på en rulleskiøkt i motbakke i høst. Det har aldri skjedd før. Fantastisk lojal type som det er en glede å trene med. En herlig skiløper, er attesten Sveen får fra Martin.

Syk under Davos-rennet i fjor

I fjor ble Sveen syk midt i verdenscupløpet her i Davos. Han fikk en mageinfeksjon etter ti kilometer av løpet og dro rett på sykehuset.

- Da var jeg satt ut i ni uker der jeg verken fikk trent eller gått skirenn, så da ble jo fjorårssesongen spolert, sier Sveen etter løpet.

I den samme magesjauen forsvant landslagsplassen etter et år uten resultater å vise til.

- Når de i tillegg skulle kutte med en plass på landslaget så var jeg sånn sett ikke overrasket over at det var jeg som måtte gå. Men jeg var fast bestemt på at jeg skulle gjøre den jobben som måtte til, for den femmila som står på programmet i Lahti, den frister, sier Sveen til Dagbladet.

Treningskamerater

Dermed har han satset på langrenn på egenhånd i år. Det vil si, han har trent masse sammen med Sundby, både i Oslo og på Sjusjøen.

- Vi har hatt mange tøffe hardøkter, spesielt motbakker med både klassisk og skøyting hvor vi har matcha hverandre. På de øktene er jeg kanskje en av få som kan matche Martin, og han setter jo standarden på alt annet vi driver med, så det er vinn vinn for begge, sier Sveen.

Han var ikke veldig nedbrutt etter at Heikkinen dyttet ham, ut av pallen, selv om han innrømmer at det hadde smakt ekstra godt med tredjeplassen. Fra før har Sveen en femteplass fra tremila i Davos i 2013.

- Man kan vel si at jeg får den sure fjerdeplassen når jeg først er så nærme, men for min del så er det en kjempeopptur i forhold til den fjorårssesongen jeg hadde. Det viser at den jobben jeg har gjort har vært veldig bra, og at det er mulig å trene godt og gjøre jobben selv om man står utenfor landslaget, sier Sveen til Dagbladet.

Vil ha Sveen på landslaget

Treningskompis Johnsrud Sundby kikker raskt på resultatlista og konstaterer at Sveen var 10,7 sekunder unna pallen.

- Det er pers med én plass, men det er natt og dag å bli nummer tre og fire i et sånt løp, sier Sundby.

- Men en fjerdeplass er kanskje en ok søknad om få tilbake landslagsplassen neste år?

- Jeg håper det. Hvis ikke skal vi finne på mye moro sammen likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer