JUBEL: Rosenborg, her med Christian Gytkjær (t.v.) og Jørgen Skjelvik, slo APOEL 2-1 på Lerkendal forrige uke, men får det sannsynligvis betydelig tøffere i varmen på Kypros i kveld. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
JUBEL: Rosenborg, her med Christian Gytkjær (t.v.) og Jørgen Skjelvik, slo APOEL 2-1 på Lerkendal forrige uke, men får det sannsynligvis betydelig tøffere i varmen på Kypros i kveld. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

I fjor var Norge historisk gode. I år er vi bak Gibraltar: - Synd, skuffende og bittert

For ti måneder siden toppet Norge klubbkoeffisientrankingen. Nå er vi bak en rekke lilleputtnasjoner. Bare RBK kan redde Norges ære.

(Dagbladet): Norsk klubbfotball opplevde en europeisk lykkerus i fjor og hadde 1. oktober samlet flest klubbkoffiesientpoeng i hele Europa. Etter mange år med trøbbel mot lag fra kontinentet i europacupene begynte de norske lagene – helt uten forvarsel – plutselig å vinne fotballkamper.

Molde gikk foran, og vant sin gruppe i Europa League foran Fenerbahce, Ajax og Celtic, før laget ble slått ut av Sevilla i 16-delsfinalen. Det var imidlertid ikke bare romsdalingene som bidro til det som etter hvert ble rekordmange norske seirer i Europa – 19.

Rosenborg tok seg også til gruppespillet i Europa League, mens også Odd og Strømsgodset sørget for norske seirer. Til slutt endte moroa med at de fire klubbene skaffet Norge 7.250 koeffisientspoeng på UEFAs nasjonsranking.

Hvis de norske klubbene hadde fortsatt slik i år og de neste tre årene, hadde vi fort endt opp som en av de ti beste klubbnasjonene i Europa. Det ville sørget for at vi fikk med minst ett lag i Champions League hver sesong – uten kvalifisering.

Men etter den fantastiske fjorårssesongen har de norske klubbene ødelagt voldsomt for seg selv denne sesongen. Odd slo riktignok ut finske IFK Mariehamn etter en seier og en uavgjort, men gikk på trynet mot greske PAS Giannina i neste kvalikrunde. Stabæk ble slått ut av et walisisk lag omtrent ingen hadde hørt om (Connah's Quay Nomads).

- Ekstra bittert

- Det er ekstra bittert at vi misbruker den gylne muligheten til å få med ekstra lag i Chamions League. De norske klubbene er for ustabile. Det ødelegger for oss, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

Han får støtte av Freddy dos Santos.

- Intet tre vokser inn i himmelen. Fjoråret var veldig bra, men i år har det vært veldig blandet. Det er synd. Odd stilte et redusert lag i bortekampen og ble straffet for det. Det er litt paradoksalt når klubbene har uttalte mål om å komme seg til Europa, men ikke stiller toppet lag når de kommer dit, mener dos Santos.

For Rosenborg har det imidlertid gått bedre. De norske mestrene slo greit ut de svenske mestrene, IFK Norrköping, etter 3-1 hjemme og 2-3 borte. I hjemmekampen mot APOEL vant trønderne 2-1, og i kveld skal de forsøke å unngå tap på Kypros for å kunne ta seg videre til playoff om en plass i Champions League.

- Norsk fotball trenger et flaggskip. Jeg håper Rosenborg redder oss og gjør det bra. I kveld er jeg Rosenborg-supporter. Det blir tøft og ufattelig varmt, men jeg tror og håper RBK går videre. Det er norsk fotball tjent med, men det er sikkert en del av rivalene som håper på trønders fiasko, slik at de ikke skal bli enda rikere, tror Mathisen.

HERJET: Daniel Berg Hestad og Norge herjet i Europa League fjor. Her blir Celtic ydmyket foran egne fans i Skottland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HERJET: Daniel Berg Hestad og Norge herjet i Europa League fjor. Her blir Celtic ydmyket foran egne fans i Skottland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Så skjør er norsk fotball

I skrivende stund har de norske klubbene bare hentet 1.375 poeng på UEFAs rankingliste. Dermed ligger vi på 31. plass på lista, bak nasjoner som Gibraltar (!), Irland, Finland, Ungarn, Aserbajdsjan og Liechtenstein.

- Så skjør er norsk klubbfotball. I fjor hadde vi med to lag i gruppespillet i Europa League. Resultatet var at Rosenborg mistet toppscorern sin og midtbanesjef Ole Selnæs, mens Molde solgte Linnes, Moi og Fredrik Gulbrandsen. Nå er ikke Molde med i år, men å selge spillere er et mål for norske klubber, sier Dagbladets kommentator og fotballekspert, Morten Pedersen.

- Rosenborg er svekket i år, mens Dag-Eiliv Fagermo tok en kalkulert risiko og gamblet med Odd-laget i Hellas og tapte. De var nære, men det var et valg Fagermo tok, og det angrer han nok på. Godset møtte laget som ble nummer to i Danmark. De scoret det viktige bortemålet og hadde 2-0 hjemme, men så raknet det, og det forteller meg at det ikke er bra nok. Det norsk klubbfotball mangler er stabilitet. Nivået er ikke bedre, fortsetter Pedersen.

Det er med andre ord ikke bare den trønderske æren som skal forsvares i varmen i Sør-Europa i kveld. Det er i aller høyeste grad også norsk klubbfotballs ære. Skal Norge ende opp med en brukbar poengsanking er trønderne fullstendig avhengig av å ta seg videre til gruppespillet i Champions League eller Europa League. Situasjonen er slik:

RBK kan redde Norge

Hvis Rosenborg slår ut APOEL i kveld er de altså sikret en playoff om Champions League-plass. Taper de playoffen, vil de uansett få spille i gruppespillet i Europa League. Hvis Kåre Ingebrigtsens gutter blir slått ut i kveld, får de imidlertid uansett en ny sjanse, da i en playoff om spill i Europa League.

ANSVAR: Rosenborg og Pål André  Helland spiller for en hel nasjon mot APOEL i kveld. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ANSVAR: Rosenborg og Pål André Helland spiller for en hel nasjon mot APOEL i kveld. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Vi får håpe at RBK tar seg til et av gruppespillene. Kampen mot APOEL er veldig viktig for norsk klubbfotball. Når det er sagt, så landet jeg akkurat på Kypros, og varmen kommer til å bli helt avgjørende. Jeg tror ikke Rosenborg er i nærheten av å klare det. Varmen gjør at det kan bli en ruslekamp, og da kan ikke Rosenborg spille Rosenborg-fotball. Det kan føre til at de blir passive, og det er de ikke gode på, sier Morten Pedersen.

Uansett virker det totalt usannsynlig at Rosenborg skal sikre norsk fotball like mange europacupseirer som rekordsesongen i fjor (19). De norske lagene har bare notert seg for fire seirer denne sommeren. På elleve forsøk. Nå er det opp til Rosenborg å sørge for at vi ikke går fra den beste poengsankingen noensinne, til den verste.

Tar et oppgjør med holdningene

Mathisen forklarer den negative forvandlingen slik:

- Molde imponerte mest i fjor, men klarte jo ikke å kvalifisere seg og er ikke med i år. Stabæk overpresterte under Bob Bradley. Uten ham sliter de for å unngå nedrykk og er ikke så god som en norsk representant i Europa bør være. Godset og Odd hadde muligheten, men rotet det til. Odd kunne ha kommet langt i år også, men stilte et reservepreget lag i bortekampen og ble straffet for det, sier den tidligere Start-spilleren.

- Er det et paradoks at norske klubber jobber hardt for å komme til Europa, men ikke griper muligheten med begge hender når de er der?

- Ja, det er det. Det er veldig synd og skuffende at ikke alle går 100 prosent inn. Norske klubber er avhengig av å matche seg internasjonalt for å utvikle norsk fotball, og suksess i Europa gir også stor økonomisk gevinst som kan bidra til økt satsing.

Freddy dos Santos er klar på at norske klubber bør satse hardere på suksess i Europa.

- Jeg har selv vært med på det i Vålerenga, hvor europacupen har blitt nedprioritert. Det skjer dessverre for ofte med norske klubber. På en måte er det forståelig, siden det er serien vi lever av. Det er levebrødet. Men å gjøre det bra i Europa, er viktig for å synliggjøre norsk fotball. Det er det supporterne og sponsorene drømmer om.

- I England snakkes det om topp 4. Det er ikke for å få den sure 4. plassen, men for å få muligheten i Europa, sier dos Santos.

  • APOEL-Rosenborg spilles kl. 19.00 i kveld, og sendes på Viasat 4.