I framtida kan cupfinalen spilles allerede i mai

Foreslår store endringer.

REGJERENDE MESTER: Molde slo Rosenborg i cupfinalen i november i fjor. I framtida kan cupfinalen spilles i mai, om fotballtinget lytter til nederlandske Hypercube. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
REGJERENDE MESTER: Molde slo Rosenborg i cupfinalen i november i fjor. I framtida kan cupfinalen spilles i mai, om fotballtinget lytter til nederlandske Hypercube. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Tidligere i dag la det nederlandske firmaet Hypercube og Norsk Toppfotball (NTF) fram en rapport som foreslår radikale endringer i liga- og toppfotballstrukturen.

Det foreslås blant annet at Tippeligaen endres til en 12- eller 14-lagsserie, noe som skal øke kvaliteten på norsk toppfotball. Det vil også medføre økt publikumsinteresse, større sponsorinntekter, flere TV-seere og norske lag som gjør det bedre i europacupene, ifølge Hypercube.

En annen endring det nederlandske firmaet foreslår er å flytte cupfinalen fra slutten av november til slutten av mai. Hypercube mener det vil gjøre den norske fotballsesongen mer interessant, fordi da får vi to høyder i løpet av sesongen:

Cupfinalen i overgangen mellom vår og sommer, og sesongavslutningen i overgangen mellom høst og vinter.

«Det kan bli det beste mellom to verdener, og vi foreslår denne endringen til et kombinert utgangspunkt mellom serie og cup. Cupvinneren må da opprettholde formen i bare to måneder, og vil sånn sett ha bedre muligheter for å overleve europacupkvalifiseringen», skriver Hypercube i rapporten.

- Jeg synes det er spennende. Det er urettferdig for breddefotballklubbene at de kommer inn i første runde på et tidspunkt i året der de er i dårligst form, siden de starter serien seinere og har ikke de samme mulighetene til å reise verden rundt på treningssamlinger, sier direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, om forslaget om å endre cupen. 

- Og det er jo fullsatt i november, og jeg kan love at det vil være fullsatt i mai også på en cupfinale. Vi har en utfordring med dagens cup at den er ganske død midt på, det er ikke så mange som er interessert i 3, 4, og femte runde. Og den siste fordelen er jo selvfølgelig at den som vinner cupfinalen går rett ut i kvalifisering i Europa og er da i kjempegod form, og da kan vi lykkes bedre med å kvalifisere oss til Europa, sier Øverland til Dagbladet. 

I sine analyser av norsk fotball har Hypercube også sett på muligheten til å gjennomføre den norske fotballsesongen fra høst til vår, slik som i de store ligaene.

Firmaet fraråder imidlertid dette, på grunn av publikumstall, mangelen på tilgjengelige kampdatoer, klima og konkurransen med vinteridrettene.