KRITISK: Franske Maurice Manificat (t.h), som her jubler for 2. plass i Falun da Maksim Vylegzjanino vant foran Aleksandr Bessmertnych, er kritisk til Norges astmakultur. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
KRITISK: Franske Maurice Manificat (t.h), som her jubler for 2. plass i Falun da Maksim Vylegzjanino vant foran Aleksandr Bessmertnych, er kritisk til Norges astmakultur. Foto: Maja Suslin / TT / NTB ScanpixVis mer

- I Frankrike bare ler vi av de «syke» norske langrennsløperne

Den franske langrennsprofilen Maurice Manificat synes den norske holdningen til astma begynner å bli parodisk.

(Dagbladet): Maurice Manificat er Frankrikes store langrennsstjerne og én av få som slo Martin Johnsrud Sundby i rene kapasitetsdueller på sine beste dager forrige vinter. Nå går han ut mot den norske kulturen.

- I Norge er det en merkelig kultur. Terskelen for å bli syk er veldig lav. Det skal så lite til, og de er livredde for bakterier. Sånn holder vi ikke på i Frankrike eller resten av Mellom-Europa. Det er forunderlig og utrolig, sier den franske langrennsstjerna Maurice Manificat til Dagbladet.

- Nordmenn er altfor redde for bakterier og overdramatiserer småting. Det er vel derfor de får så lett astmamedisin også. Det er lov, bortsett fra da Sundby tok for mye, så vi sier ikke noe på det. Men vi ler av det.

Finnene gjør ikke som Løfshus sier

Onsdag skrev TV 2 at friske løpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle konkurrere for Norge sist vinter. Norges landslagssjef Vidar Løfshus begrunnet det slik overfor Dagbladet:

REAGERER: Maurice Manificat og den franske leiren synes norsk langrenns metoder og holdninger er kritikkverdige. Foto: Maja Suslin / TT kod 10300
REAGERER: Maurice Manificat og den franske leiren synes norsk langrenns metoder og holdninger er kritikkverdige. Foto: Maja Suslin / TT kod 10300 Vis mer

«Ja, vi bruker forstøverapparat på lovlige medisiner og saltvannsoppløsning for å unngå fortetting av luftveier. En anerkjent metode som omtales i forbindelse med bruk av forstøver. Også det gjøres av andre nasjoner.»

Dagbladet har vært i kontakt med både den finske og franske langrennsleiren, men ingen av dem anvender denne metoden som Løfshus omtaler som anerkjent og som han hevder blir brukt av flere andre nasjoner.

- Nei, det gjør vi ikke i Finland, i hvert fall ikke etter det jeg har fått med meg. Så vidt jeg vet, praktiseres ikke dette i Finland. Bare de som har astma, blir tilbudt medisin, forteller finnen Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

Pusher grensene

Jauhojärvi har selv astma og bruker astmamedisin for å komme opp på sitt egentlige nivå. Men å bruke det forebyggende på friske utøvere, eller utøvere med luftveisinfeksjon eller sterke slimdannelser, er uaktuelt i Finland.

- De som får påvist astma, får medisin. De andre får selvfølgelig ikke det. Hvis det er snakk om organisert misbruk av astmamedisin i Norge, er ikke det bra. Men hvis det ikke er forbudt, er det jo lovlig, påpeker den finske veteranen.

Det vet den finske leiren alt om, som fikk massiv kritikk for bruk av oksygenmasker på treningsleir forrige høst. Oksygenmaskene er imidlertid ikke ulovlige å bruke.

ANNERLEDES: Sami Jauhojarvi forteller til Dagbladet at Finland ikke eksperimenterer med astmamedisin på samme måte som Norge. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040
ANNERLEDES: Sami Jauhojarvi forteller til Dagbladet at Finland ikke eksperimenterer med astmamedisin på samme måte som Norge. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040 Vis mer

Også Norge har regelverket på sin side nå de anvender lovlig astmamedisin for å behandle luftveier, så lenge dosene ikke overskrides slik som i Martin Johnsrud Sundbys tilfelle.

I vinter raste svenskene da Norges Skiforbund inngikk et samarbeid med Storbritannia for å bruke deres vester og dermed få flere trenere inn på konkurranseområdet.

Den norske leiren pusher grensene på mange områder, som regel innenfor lovverket, men er det etisk riktig å tilby astmamedisin til friske utøvere?

- Jeg er ikke rett mann til å komme med en dom over det. Men hvis det er sant, er det nok over streken. Hva resten av Finland mener, vet jeg ikke. Jeg har heller ikke kunnskap om hva de gjør i andre land.

Fransk kritikk til Norge: - Vi bare ler av «syke» nordmenn

Manificat og Frankrike reagerer sterkt på den norske kulturen.

- Jeg har selv kjent på det som kan tolkes som tendenser til astma. Når man presser seg hardt i kulden, gjør det vondt å puste. Det er vanskelig å puste, men jeg går ikke til legen og skaffer meg astmamedisin av den grunn. Det er galskap, sier Manificat til Dagbladet.

- Det er forskjell på vanlige astmatikere og langrennsastmatikere. I Frankrike bare ler vi av de «syke» norske langrennsløperne. Hvis de er syke, hvorfor konkurrerer de da? Hvis man er sliten, kan man ikke bare innta medisin og hente seg inn igjen. Etter at jeg har tatt meg helt ut, får jeg en dårlig dag derpå. Det gjør ikke de norske. De tror de er syke og tar medisin, men knuser oss dagen derpå.

KRITIKK: Norsk langrenn er i hardt vær om dagen. Foto: John Terje Pedersen
KRITIKK: Norsk langrenn er i hardt vær om dagen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Et merkelig fenomen i Norge

Han synes likevel ikke det er mistenkelig.

- Nei, det vil jeg ikke si. Men vi ler av det i Frankrike. Det er spesielt. Det er galskap. Man er ikke syk bare man hoster litt. Det er et merkelig fenomen i Norge. Det skal så lite til før nordmenn tror de er syke, hevder Manfiicat.

- Det er vel derfor de får så lett astmamedisin også. Det er lov, bortsett fra da Sundby tok for mye, så vi sier ikke noe på det. Det er bare sånn det er, selv om det er veldig spesielt, konkluderer 30-åringen fra Frankrike.

Manificat forteller at han ikke fikk tillatelse til å bruke det han omtaler som «norske medisiner» da han slet med bronkitt forrige vinter.

- Jeg fikk avslag og fikk ikke bruke det samme som Sundby. Hvorfor får vi ulik behandling? spør franskmannen.

- Det kan hende at de har blitt mer restriktive siden den gang. Det er i så fall bra. Jeg håper ikke langrennssporten blir avgjort på hvilke medisiner man bruker, sier Manificat til Dagbladet.

Svensk lege reagerer

Sveriges landslagslege Per Andersson mener det er etisk uforsvarlig dersom det stemmer at det norske skilandslaget har gitt astmamedisin til friske utøvere.

- For oss i det svenske landslaget er det et viktig prinsipp at vi kun gir astmamedisin til løpere som har en konkret diagnose. Jeg syns det er et viktig medisinsk og etisk prinsipp å ikke gi legemidler til friske individer for at de skal kunne trene og konkurrere, sier Per Andersson til Expressen.

- Betyr det at du mener de norske legene har opptrådt uetisk?

- Jeg vil ikke kommentere hvordan Norge anvender legemidler, for det har jeg ingen kunnskap om. Men jeg syns det er uetisk å gi friske individer legemidler for at de skal kunne trene og konkurrere, sier Andersson.

- Etter hva jeg kjenner til, så er det ingen forskning som sier vi kan forebygge astma ved å gi folk medisin. Jeg syns det er vanskelig å etisk forsvare det å gi medisiner til friske mennesker. Det er et viktig budskap fra oss i det svenske skiforbundet, sier han