I går: - Jeg er Bambi på glattisen i fristil. I dag: Verdensmester i fristil

Johan Olsson.

FALUN (Dagbladet): Johan Olsson (34) ble verdensmester på 15-kilometeren i Falun i dag etter et strålende løp fra tidlig startnummer.

Etter målgang sa den rutinerte svensken at ingen har ofret mer de siste åtte ukene for VM-suksess enn ham selv. Det er nok ikke langt unna sannheten.

Olsson forteller at han trente mer enn 100 timer i januar, og at han i løpet av en toukersperiode i Bruksvallarna gikk mer enn 300 kilometer på ski. For å toppe det hele var det stort sett 20 minusgrader gjennom hele oppholdet.

- Hele desember ble ødelagt på grunn av en virusinfeksjon. Ingen har jobbet like hardt som meg siden nyttår. Jeg har ikke sett barna mine på sju uker, og når man ikke gjør det, så spør man seg hver kveld om det er verdt det, sier gullvinneren.

- Mitt beste skøyteløp I dag var 34-åringen, som er storfavoritt før søndagens femmil, et eneste stort glis.

RÅTT LØP: I går var Johan Olsson usikker på skøyteformen. I dag knuste han resten av verden i nettopp skøyting. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
RÅTT LØP: I går var Johan Olsson usikker på skøyteformen. I dag knuste han resten av verden i nettopp skøyting. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette er kanskje det beste skøyteløpet i livet mitt. Jeg pushet hele veien. Jeg visste at startnummer 17 kanskje var en fordel siden det ble mykere underveis, sier han.

Det utspillet står i sterk kontrast til hva Olsson sa da Dagbladet møtte ham i går. Da hevdet nemlig ringreven at han var rusten på skøytingen.

- Drømmen er å gjøre et bra løp, og å kunne gå «all out» opp Mördarbacken den andre runden. Jeg har følt meg litt som Bambi på glattisen i fristil denne sesongen, sa han om dagens 15-kilometer.

Gode ski Olsson var imidlertid alt annet enn Bambi på glattisen i dag. Han gikk teknisk solid hele veien, og var til slutt drøyt 16 sekunder før Maurice Manificat og 19 sekunder før Anders Gløersen i mål.

- Skiene var fantastiske, sannsynligvis best av alle. Da jeg så jentene i går, og de skiene de hadde, så tenkte jeg at en av oss gutta kunne ta medalje også.

- Jeg vil takke fansen her i Falun. De hjalp meg opp Mördarbacken. Jeg trodde lenge ikke på tilskuerne da de ropte at jeg gikk for gull, men helt på slutten forsto jeg at de hadde rett.