Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I går ble hennes «verste mareritt virkelighet». I natt slo hun fryktelig tilbake

Franske Gabriella Papadakis og makker Guillaume Cizeron satte verdensrekord med sin fridans, og sikret OL-sølvet etter gårsdagens uhell.

SØLV: Gabriella Papadakis og Guillaume Cizeron slo tilbake med en kjempekonkurranse og verdensrekord i fridans etter gårsdagens uhell. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix
SØLV: Gabriella Papadakis og Guillaume Cizeron slo tilbake med en kjempekonkurranse og verdensrekord i fridans etter gårsdagens uhell. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Dagen i går var en dag franske Gabriella Papadakis ville glemme så raskt som overhodet mulig.

Under kortdansen løsnet den ene hempen på Papadakis' kjole, og hun måtte dekke seg med en panikkartet manøver.

Uhellet ble kjørt i slow motion på storskjermene i arenaen, og etter løpet var hun oppløst i tårer. Makker Guillaume Cizeron fortalte etterpå til amerikansk presse at «hun ikke hadde det noe særlig», og til Le Monde sa hun selv at hennes «verste mareritt ble virkelighet».

Duoen endte likevel med en meget respektabel poengsum på 81,93 poeng, og under nattens fridans slo de fryktelig tilbake.

Verdensrekord

De klinte til med poengsummen 123,35 poeng, og slettet med det den gamle verdensrekorden på 121,87. De la også et massivt press på den kanadiske duoen Tessa Virtue og Scott Moir som ledet etter konkurransens første dag.

Men det meritterte kanadiske paret klarte å holde unna for OL-debutantene Papadakis og Cizeron, og vant til slutt konkurransen med poengsummen 206,07 - også det ny verdensrekord.

Det franske paret endte med 205,28 mens Maia og Alex Shibutani fra USA tok bronsemedaljen med 192,59 poeng.

Lise Røsto Jensen i Skøyteforbundet er ekspertkommentator for Eurosport under lekene i Sør-Korea. Hun sier til Dagbladet at hun er voldsomt imponert over nivået på nattas finale.

- Isdansfinalen hadde et fabelaktig høyt nivå, det blir satt verdensrekord av det franske paret i fridans med 123,35 poeng, 124,70 er det høyeste man kan oppnå i fridans isdans. Totalt er canadierne Virtue og Moir sterkest gjennom hele konkurransen og de setter ny total verdensrekord for isdans med 206,07.

Samtidig som hun roser den franske duoen for en sterk opptreden i natt, er hun klar på at de slapp litt billig unna etter gårdagens kjoleglipp. Det ble jevnere enn det kanskje burde vært.

- Etter min mening burde de ligget enda lenger bak Canada poengmessig i går. Hun blir distrahert av kostymefeilen og det påvirker programmet mer enn poengene tilsier, sier Røsto Jensen.

- Tøft og tett

Den kanadiske duoen var lettet etter at gullet var sikret. På TV-bildene kunne man se ville jubelscener, og i intervjuet etterpå sier Moir at det var denne gullmedaljen de kom til lekene for.

- Det ble en tøff og tett konkurranse, og vi er glad for at det gikk vår vei. Vi har den største respekten for våre motstandere (det franske paret) fordi de var så gode. Vi måtte virkelig ta ut vårt beste, sier han ifølge NTB.

Dermed står paret med tre OL-gull og fem OL-medaljer, og er med det de eneste med fem OL-medaljer. De tangerte gullrekorden til Sonja Henie, svenske Gillis Grafström og sovjetrussiske Jirina Rodnina.

- Vi klarte å stole på laget vårt og trenerne våre, og vi kunne bare gå ut på isen og sikre gullet, sier Virtue.

- Klasse for seg

​Røsto Jensen sier at det aldri sto mellom noen andre enn Frankrike og Canada da nattas finale skulle avgjøres.

- Disse to parene var i en klasse for seg i denne konkurransen, det har de vært gjennom hele denne sesongen. Og som vi har sett før er kanadierne sterkest i kortdansen, men de franske er fortryllende gode i fridansen. De har en perfekt kombinasjon av idrett og kunst, sier hun.

Hun peker på at konkurrentene ikke nødvendigvis velger enklere programmer enn gull- og sølvvinnerne, men at det først og fremst er plettfri gjennomføring som skiller de to fra resten av flokken.

- Kvaliteten er gjennomgående bedre hos disse to parene,kanskje spesielt når det gjelder presisjon av fotarbeidet og presisjon i skjær. De får stort sett høyeste eller nest høyeste kvalitetsvurdering av de 9 dommerne, sier Røsto Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!